Sex on the reef, klinkt heel interessant toch? En wist je dat doornenkronen helemaal geen zeemonsters zijn? Tijdens de Coral Explorers Week leer je alles over koraalriffen, worden vele geheimen over het onderwaterleven prijsgegeven en heb je de kans om mee te helpen een koraalrif op te bouwen. Een week lang krijg je ‘les’ in het mooiste klaslokaal ter wereld: de wateren van Raja Ampat en Komodo.

Tekst: Judith Rietveld

«De doonrenkroon is helemaal geen zeemonster»

Op BOOT 2020 stuiten we op de stand van Papua Explorers Resort. De uiterst vriendelijke eigenaresse Selen Yavuzdoga, vertelt vol passie over de Coral Explorers week. Samen met haar man runt ze het resort op Gam Island, op steenworp afstand van Dampier Strait. Het ligt op slechts 10 minuten varen van de wereldberoemde duikstekken Cape Kri, Manta Sandy en Blue Magic.

Dit alleen al klinkt heel aanlokkelijk, maar nóg interessanter is als ze mij de flyer van Coral Explorers in de handen drukt. Een week waarin je niet alleen gaat duiken, maar ook heel veel leert over de rijke biodiversiteit van Raja Ampat en Komodo. En dan niet saaie PowerPointpresentaties met slaapverwekkende mensen (want dat kunnen sommige biologen echt zijn!), maar met twee enthousiaste marien biologen én fanatieke duikers! Selen vertelt meer.

De hele week wordt begeleid door twee koraalexperts. Wie zijn dat?

Russel Kelly en Dr. Rachel Pears, geven dagelijks – uiteraard na het duiken! – presentaties. Tijdens de ondergaande zon en voor het diner, kun je al je vragen kwijt tijdens het rondje ask-me-anything. Heb je een vraag over een bijzonder zeedier? Of hoe een bepaalde koraalsoort groeit? Zij weten het! De presentaties gaan onder meer over hoe koraalriffen werken, waarom ze zo belangrijk zijn, bedreigingen, identificatie van zeedieren en ook wordt de vraag beantwoord waarom er zoveel soorten in West-Papua voorkomen. Het is leuk en tegelijkertijd leerzaam, we noemen het dan ook ‘edutainment’ in het mooiste klaslokaal ter wereld!

Russel Kelly en Dr. Rachel Pears, geven dagelijks – uiteraard na het duiken! – presentaties.

Hoe ziet een dag eruit?

Om 07.00 uur is het ontbijt, gevolgd door twee duiken. Daarna is er een uitgebreid lunchbuffet. ’s Middags maken we nog een duik, gevolgd door learning sessions en ask-me-anything. Rachel en Russel gaan elke duik mee, waarbij je het geleerde in de praktijk brengt. Fotografen kunnen ’s avonds hun foto’s laten zien tijdens de Q&A, en de beelden worden ook gebruikt voor een van de projecten van Papua Explorers; monitoring, ID en coral transplantatie. Alle duiken vinden plaats op de mooiste duikstekken van Raja Ampat of Komodo, afhankelijk welk programma je kiest. Wanneer de weersomstandigheden het toelaten, behoren exploratieduiken van nieuwe duiksites ook tot de mogelijkheden. Duik op riffen waar nog nooit iemand is geweest – hoe gaaf is dat!

Anderen lezen ook:  Duikresort LumbaLumba Diving op Manado

Is Coral Explorers Week interessant voor onderwaterfotografen?

Jazeker! Door de kennis van de koraalexperts leer je precies waar en wanneer je moet kijken om een bepaalde diersoort te vinden en hoe je gedrag herkent. Je leert echt de insiders secrets om aan de hand van kennis de mooiste foto’s te maken.

Coral Explorers Week

Coral Explorers Raja Ampat heeft als thuisbasis Papua Explorers Eco Dive Resort.

Op het programma staat ook ‘sex on the reef’. Nu zijn we uiteraard razend nieuwsgierig wat dit inhoudt.

Deze module gaat over de geheime voortplantingscyclussen van rifdieren waar we normaal aan voorbij zwemmen. Een voorbeeld is een streng poliepen, die eruitzien als plankton. Het zou zo maar het voortplantingsorgaan van een zeedier kunnen zijn dat ‘op zoek is’ naar een partner. Ik ga verder geen spoilers meer geven, maar dit is een heel interessant onderwerp!

Je mag ook zelf koraal ‘planten’?

Sinds 2016 werkt Papua Explorers Foundation SEA Centre aan herstelprojecten voor het koraalrif. Na vele trainingen, de juiste protocollen en de goede plekken en methoden gevonden te hebben, startten we met onze eerste structuren en plantten we in 2017 de eerste koraalfragmenten. Ons eerste project was een rif dat beschadigd was en is vlak in de buurt van ons huisrif.  Na 500 m2 en meer dan 5000 stukken koraal geplant te hebben, zijn we op een andere plek verder gegaan. De huidige status is geweldig. Het koraal groeit heel snel en de structuren trekken veel marine leven aan, zelfs met de kleinste stukjes koraal! Duikers van Coral Explorers kunnen deelnemen aan het project.

Coral Explorers Week

Sinds 2016 werkt Papua Explorers Foundation SEA Centre aan herstelprojecten voor het koraalrif.

Vertel eens meer over Papua Explorers SEA Centre?

SEA staat voor Science (wetenschap), Education (educatie) en Awareness (bewustwording). Het staat voor alles wat we willen bereiken met Papua Explorers Foundation. We ondersteunen wetenschappelijk onderzoek en hebben onze eigen monitoringsprojecten. Daarnaast geven we educatieve trainingen aan de lokale bewoners, zij zijn de daadwerkelijke eigenaren van de riffen van Raja Ampat. We hebben duurzame banen voor de locals gecreëerd zoals tuinman en ranger. Op onze Papuan Dive School leiden we locals op tot duikgids. Ook geven we op lokale scholen les in conservation, de onderwaterwereld en we organiseren regelmatig snorkeltrips voor de eilandbewoners. Op veel plekken in Raja Ampat zijn de toeristische jobs ingevuld door mensen van buitenaf, wij hebben de voorkeur voor lokale mensen. Zo is er een alternatief voor vissen en beschermen ze het rif, voor hun toekomst, en voor die van hun kinderen.

Anderen lezen ook:  Duiken bij Cirkewwa op Malta

Wie zijn Russel en Rachel?

Leren op een begrijpelijke en humoristische manier

Russel Kelly

Russel is een wetenschapper, filmmaker en marine educator. Hij geeft Coral ID- en biodiversiteittrainingen en schreef meerdere wetenschappelijke boeken over oceanen. Ook maakt hij zich hard om de fragiele ecosystemen, die allemaal met elkaar in verbinding staan, te promoten onder het grote publiek. Russel is geoloog en bioloog, en je merkt zijn passie voor zijn vak. Op een vermakelijke manier vertelt hij alles over hoe marine ecosystemen werken.

Coral Explorers Week

Rachel is marine park manager van het Great Barrier Reef in Australië

Dr. Rachel Pears

Rachel is marine park manager van het Great Barrier Reef in Australië, waarbij ze onderzoek doet naar duurzame visserij en gezondheid van koraalriffen. Als coördinator van het Coral Identification Capacity Building Program, met 20 jaar internationale ervaring in marine science, brengt ze een bak aan kennis mee. Samen met Russel weet ze op een leuke, begrijpelijke en humoristische manier haar kennis over te dragen.

Coral Explorers Week

Coral Explorers Raja Ampat heeft als thuisbasis Papua Explorers Eco Dive Resort. Het bestaat uit 15 waterbungalows in Papuaanse bouwstijl. Geniet van het gezang van de tropische vogels en de kabbelende zee. In het restaurant krijg je heerlijke maaltijden voorgeschoteld, met een 360 view op de zee.

Datum: 24 tot 31 mei 2020.

Coral Explorers Komodo verkent met de liveaboard Coralia de wateren van Komodo. Acht luxe hutten, ruime dekken, heerlijk eten en uiteraard veel duiken: dat is waar deze liveaboard voor staat!

Data: 3–10 mei en 12–19 mei 2020.

Anderen lezen ook:  Zeeland duiken: Kijkuitpolder ook voor familie

Alle opbrengtsen van Coral Explorers gaan volledig naar het Papua Explorers Foundation. Wil je meer weten, stuur dan een e-mail naar Selen: raja@papuaexplorers.com of check papuaexplorers.com en coralia-liveaboard.com

Coral Explorers Week

Met de Coralia verken je de wateren van Komodo.

Bekijk ook: Crown of thorns: zeemonster of toch niet?