Een groep ervaren duikers begint aan een diepe duik zonder buddycheck. Op een diepte van 30 meter doet zich een gevaarlijke zonder lucht situatie voor. Hoe kon dit gebeuren?

Een leuke duiktrip nadert het einde. Aan het einde van de vakantie plant Linda twee duiken met haar vriendinnen. Na een vroege ochtendduik met een oppervlakte-interval van een uur, staat de laatste duik gepland. De sprong in het kristalheldere water begint om 07.00 uur.

Perfecte duik

De duik verloopt perfect en tijdens de oppervlakte-interval bespreken de duikers hun belevingen en bekijken met enthousiasme de gemaakte foto‘s. Zoals Linda zich achteraf herinnert: «We waren allemaal zo enthousiast over de geweldige omstandigheden en indrukken en praatten gewoon gedurende de hele pauze aan één stuk door.»

De drie vrouwen zijn ervaren duikers en duiken zonder buddychecks uit te voeren. Als een goed geoefend team plannen ze de volgende duik met een maximale diepte van 30 meter.

In eerste instantie verloopt alles volgens plan. Na een half uur merkt Linda dat haar buddy naar de duikgids zwemt.

Ze besteedt er verder geen aandacht aan en blijft doorduiken. Halverwege draait haar buddy zich plotseling om, maakt wilde signalen en houdt Linda bij de vin vast zodat ze reageert. Linda herkent het probleem van haar wanhopige buddy en geeft haar net op tijd haar octopus.

Wat is er gebeurd?

Een blik op de manometer toont de oorzaak: nul bar lucht in de fles! Hoe kon haar buddy zo veel lucht verbruikt hebben? De anderen hebben nog meer dan 100 bar!

Anderen lezen ook:  Oeps! Haaien lijken zich soms echt te vergissen als ze hun tanden in een mens zetten

Terug aan land proberen ze de reden te analyseren. Is er lucht uit de tank ontsnapt? Misschien was de fles niet genoeg gevuld? Of was de 1e trap defect?

Fout 1

Dit geval laat eens te meer zien hoe belangrijk het is om de uitrusting zorgvuldig en geconcentreerd in elkaar te zetten. Uiteindelijk hangt je eigen leven ervan af.

Fout 2

De bekende zonde van ervaren duikers: het niet uitvoeren van een buddycheck. Vanwege deze verkeerde overtuiging vergat de buddy van Linda haar eigen fles te vervangen. Bovendien werd er geen aandacht besteed aan de stand op de manometer.

Buddycheck en monitoring van duikinstrumenten zouden routine moeten zijn, zelfs voor zelfbenoemde professionals.

Duikplanning

Zonder lucht

1 De duikers praten honderduit over de vroege ochtendduik en bouwen ondertussen hun duikset op. (Fout 1)

Zonder lucht

2 Het ervaren trio start de diepe duik zonder een goede buddycheck. (Fout 2)

Zonder lucht

3 De groep blijft enige tijd op de geplande diepte en stijgt langzaam op.

Zonder lucht

4 De buddy van Linda krijgt plotseling geen lucht meer. Is de ademautomaat kapot?

Zonder lucht

5 Ze houdt Linda aan haar vinnen vast om diens aandacht te trekken en te melden dat ze zonder lucht zit.

Zonder lucht

6 Linda geeft rustig en doelgericht haar octopus en stelt haar buddy gerust. Achteraf vraagt het trio zich af hoe het zover heeft kunnen komen.

Tip van de expert: duikvoorbereiding

Dit verhaal toont het belang aan van een gedegen duikvoorbereiding. Die omvat niet alleen het plannen en bespreken van de voorgenomen duik, maar ook de voorbereiding van de uitrusting en het controleren van de functionaliteit ervan.

Anderen lezen ook:  Ook orka’s trekken het liefst op met leeftijdgenootjes van hetzelfde geslacht

Vooral na bijzonder indrukwekkende duiken, is het enthousiasme vaak zo groot, dat je je meteen op de nabespreking met de groep stort en de gemaakte foto‘s wilt bekijken. Dit alles is logisch en begrijpelijk en maakt zeker deel uit van de duikervaring. Toch moet je niet vergeten om je goed voor te bereiden op de volgende duik, want veiligheid kan alleen gegarandeerd worden door de verschillende procedures te volgen.

Het wisselen van je duikfles tussen de duiken door zou een routine moeten zijn. Een zorgvuldig uitgevoerde buddycheck is al even onmisbaar. Een al gebruikte fles moet bij een buddycheck herkend zijn en worden omgeruild.

Het is net zo belangrijk om je manometer regelmatig te controleren tijdens de duik. Bovendien was het een diepe duik die speciale zorg vereist. Om dergelijke duiken op verantwoorde wijze uit te kunnen voeren, wordt de speciale PADI Deep Diver-cursus aanbevolen, waarin de veiligheidsrelevante procedures voor diepduiken worden geleerd.

Gelukkig was de buddy alert en kon ze voor alternatieve luchttoevoer zorgen. Anders was een veel ernstiger uitkomst van de situatie denkbaar geweest.

Zonder lucht

Julia Wratschko, PADI Regional Manager

Alle foto‘s: Wolfgang Pölzer