In dit blog leer je meer over het werk en de missie van Reef Renewal Foundation Bonaire omtrent koraalbeheer en nieuwe aanwas van koraal. Als bezoeker/duiker op Bonaire kan je mee met een lokale duikschool, zoals VIP Diving, om te helpen nieuwe onderwater koraaltuinen aan te leggen, schoon te houden en te snoeien.
Kortom: tuinieren onder water en goed doen op vakantie door terug te geven aan de natuur. En hoe gaaf zou het zijn als je tijdens je volgende duikvakantie op Bonaire, naar een door jou zelf uitgeplant koraalrif kan duiken?
Tuinieren onder water op Bonaire
De missie van Reef Renewal Foundation Bonaire is om de koraalriffen op Bonaire te beschermen en te herstellen. Als wij als duikers de krachten bundelen, blijft er hoop om onze koraalriffen te laten bestaan en zo kunnen we er nog lang van genieten onderwater!
Sinds de jaren tachtig zijn de populaties van Hertshoorn (Acropora cervicornis) en Elandshoorn (Acropora palmata) koralen in het hele Caribisch gebied helaas aangetast door ziekte, orkanen, predatie, verbleking, verhoogde zee-temperaturen, overbegroeiing van algen en andere factoren.
Waar ooit op Bonaire hele kolonies van deze koralen groeiden aan de randen van de riffen, zijn de meesten verloren gegaan en ondertussen met uitsterven bedreigd.
De koralen zijn van levensbelang omdat ze de kusten beschermen tegen orkanen en erosie, bescherming bieden aan onderwaterleven, bijdragen aan een grotere biodiversiteit, een bron van voedsel vormen en een aantrekking zijn voor duikers en snorkelaars.
Koraalboompjes van Reef Renewal Foundation Bonaire
VIP Diving biedt samen met Reef Renewal Foundation Bonaire de koralen een helpende hand, door ze te helpen groeien en zich voort te planten. In de onder water koraalkwekerijen worden stekjes van de koralen bevestigd aan āboompjesā. Deze boompjes, gemaakt van PVC en glasvezel, worden bevestigd aan de zeebodem met een zand-anker en een drijver, zodat ze kunnen meebewegen met de waterstroming.
Boom vol stekjes
Ieder boompje bevat een unieke genetische stam van koralen. Wist je dat een vol boompje tot 160 stekjes kan bevatten? Tijdens het groeien aan de boompjes wordt ook fragmentatie toegepast. Fragmentatie is het natuurlijke proces wanneer koralen zich ongeslachtelijk voortplanten. Wanneer een grote vis of watergolf een tak van het koraal afbreekt, zal deze tak gewoon verder groeien tot een nieuw koraal.
Dit fragmentatieproces wordt nagebootst in de kwekerijen door met een kleine gereedschapstang, kleine stukjes uit bestaande al eerder gegroeide koralen te knippen. Die fragmenten worden weer aan dezelfde boom opgehangen, waardoor er meer koralen van hetzelfde genotype ontstaan. Op deze manier worden de koraalkwekerijen een zelfvoorzienende bron om koralen te kweken.
Zodra de stekjes groot genoeg gegroeid zijn, na zoān 6-8 maanden, kunnen ze uitgeplant worden op het rif op een daarvoor uitgekozen herstellocatie. Herstellocaties zijn locaties in het rif die zijn aangetast en beschadigd. Zo zal ook dit stukje rif profiteren van de gezonde koralen die daar uitgeplant worden.
Monitoring en onderhoud
Wat ook belangrijk is: monitoring en onderhoud! De koraalkwekerijen en ook de herstellocaties moeten regelmatig worden gecontroleerd. De koralen worden bijvoorbeeld gemonitord op ziektes, predatie en schade aan de structuren. Dit zodat eventuele problemen beheerst en voorkomen kunnen worden. Ook worden de kwekerijen regelmatig schoongemaakt om overgroei van algen en vuurkoraal te voorkomen.
Te veel alg in de koraalboom of op het koraalstekje kan de groei bemoeilijken of het koraal kan zelfs afsterven.Ā En dit is waar jij als duiker je steentje bij kan dragen en iets terug kan doen voor het rif!Ā Ben jij er klaar voor om te helpen de riffen te herstellen? Wil je de technieken voor het tuinieren met koralen leren? Gecertificeerde vrijwilliger worden? Dat kan!
Doe iets terug voor het rif & cursus-opties
VIP Diving biedt de PADI cursus Reef Renewal Diver Distinctive Specialty aan. Deze onderscheidende cursus van PADI is een leuke manier om je tijd en energie te besteden en zo te helpen de riffen van Bonaire te verbeteren en een bijdrage te leveren bij om bedreigde ecosystemen en soorten te redden.
Tijdens de cursus leer je de koraalkwekerijen te onderhouden, te helpen met het fragmenteren en met het uitplanten van de stekjes op de herstellocaties. Word lid van de vrijwilligersgroep en laat zo een blijvende stempel achter op de riffen van Bonaire!
Geen tijd om de hele cursus te volgen? Dan kun je er ook voor kiezen om de Discover Reef Renewal duik te maken en de basis over koraalrestoratie te leren, in combinatie met een duik naar onze koraalkwekerij op ons huisrif.
Sinds begin 2021 heeft VIP Diving een eigen koraalkwekerij en daar zijn we trots op! Ga je mee tuinieren onder water?
Details duikplek > boompjes VIP Diving
- Locatie: midden van het eiland, centraal ā loopafstand van VIP Diving
- Herkenbaar aan: gele steen met Sebastians
- Wat heb je nodig aan duikuitrusting: BCD, ademautomaat, vinnen, schoenen met dikke zolen, duikmasker, snorkel, tank, lood, wetsuit, boei
- Onderwater tuinier kit (voorzien door VIP Diving): o.a. schuursponsjes en borsteltjes, krabbers, extra touwtjes en zekeringen (om stekjes opnieuw te bevestigen)
- diepte: 7 meter (daar hangen onze boompjes)
- Ervaringslevel: beginner en gevorderde duiker en alles daartussenin. Must: een goed drijfvermogen
- Geen waardevolle spullen in je auto laten en niet op slot doen.
Duikbriefing
Trek je duikuitrusting aan, neem je onder water tuinier kit mee, doe de buddycheck en loop mee naar ons huisrif. Zorg voor een goed drijfvermogen en dat alles goed gestroomlijnd is (zorg er zelfs voor dat je haar in een staart zit of een duikmutsje op), anders blijf je haken aan de zijtakken van de boompjes. Eenmaal aangekomen bij de boompjes kan het tuinieren beginnen.
Onder water poetsen
We beginnen met het schoonmaken van de PVC-buis en glasvezel armen van de boom, vervolgens worden ook de touwtjes waar de stekjes aan ophangen goed schoongemaakt. Dit zodat de koralen ongestoord verder kunnen groeien. Vervolgens kijken we of we kunnen fragmenteren, van de grotere stekjes kunnen we weer kleine stukjes afknippen en deze bevestigen aan de boompjes.
Zodat deze ook weer uit kunnen groeien tot koralen die uiteindelijk uitgeplant kunnen worden. Wie weet kunnen we tijdens de volgende duik van de cursus, stekjes uit gaan planten en groeien er weer prachtige nieuwe hertshoorn of elands-hoorn koralen op de riffen van Bonaire.
Wist je dat de tijd vliegt als je zo ijverig aan het poetsen bent, voor je het weet is er een uur voorbij! Saai is het sowieso niet want regelmatig komen er vissen een kijkje nemen wat je nu precies aan het doen bent, of zouden ze je even bedanken voor het goede werk dat je doet?
Team effort en een schone koraalkwekerij na afloop geven je een heerlijk voldaan gevoel!