Van 9 tot 14 oktober worden in Varadero  (Cuba) de wereldkampioenschappen onderwaterfotografie gehouden. Voor Team België neemt Thomas van Puymbroeck deel aan deze mondiale wedstrijd. Samen met zijn buddy Tim Steenssens gaan zij de strijd aan met topfotografen van over de hele wereld.  Duiken Magazine sprak met Thomas.  

Tekst: Patrick Kranenbroek/ Foto’s: Thomas van Puymbroeck 

Wie is Thomas van Puymbroeck ?  

Inmiddels 38 jaar oud, getrouwd met An-sofie en papa van Lucas ( 3 jaar ). Ik ben al 18 jaar dierenverzorger in publieke aquaria waarvan de laatste 6 jaar in de Zoo van Antwerpen. Dit is voor mij een groot voordeel aangezien biologische kennis een enorm voordeel is als je op zoek gaat naar bepaalde dieren. Hobby’s zijn uiteraard duiken en fotografie.

Hoe lang duik je al? En vanaf wanneer ben je gaan fotograferen?

18 jaar en aan het 15de jaar fotografie bezig. Al snel had ik door dat dit mijn manier ging worden om aan mensen te laten zien hoe mooi de onderwaterwereld is en vooral hoe fragiel. Door dit te laten zien wil ik de mensen hiervan bewust maken en ze aansporen de oceanen beter te beschermen.

Welke stijl van fotograferen is kenmerkend voor jou?

Ik ben een vrij allround fotograaf. Als je mee doet aan shoot outs zoals het ONK, OBK en het WK moet je van alle markten thuis zijn. Ik ben de laatste tijd meer en meer half-half opnames aan het maken en ik probeer ook altijd beelden te maken die een verhaal vertellen.

Welke ervaringen heb je in de wedstrijd-fotografie? En welke prijzen heb je al gewonnen?

Dit zijn in die 15 jaar best wel een aantal, maar de belangrijkste zijn overall winnaar van het Zeeuws kampioenschap en Belgisch kampioen fotografie bij de juniors. Deze twee wedstrijden hebben mijn fotocarrière echt een boost gegeven, want daarna ben ik mezelf gaan verdiepen in de wedstrijden met meerdere medailles, nationaal en internationaal tot gevolg. Om uiteindelijk in 2022 fotograaf van het jaar en Belgisch kampioen te worden bij de Masters.

Anderen lezen ook:  Nederlands geluk in paradijselijk Roatan

Op welke foto ben je het meest trots en waarom?

Dit is geen onderwaterfoto maar wel een waterfoto 😉.

Dit beeld blijft voor mij een van de mooiste die ik ooit gemaakt heb, alles valt perfect op zijn plaats. Het model kijkt in de lens, het gezicht vrij …  Het geeft je zin om mee het water in te springen en te gaan duiken. Deze foto had ik al lang in gedachten om eens te maken, dus na grondige voorbereiding hem zo geslaagd uit de camera zien komen dat geeft echt enorme voldoening.

Hoe heb je je voorbereid op de wereldkampioenschappen?

Duiken, duiken duiken en nog eens duiken. Ik probeer zoveel mogelijk in het water te liggen, het materiaal nog beter te leren kennen maar ook veel research. Welke duikplaatsen zijn er gekozen, welk leven kun je verwachten, het seizoen en klimaat. Allemaal factoren die van belang kunnen zijn op de wedstrijd.

Ik ga ook eerder naar Cuba om mezelf grondig voor te bereiden en een echte trainingsweek te houden. Die week gaan we met een deel van de Belgische delegatie echt volop trainen, de duikstekken verkennen en de plannen maken.

Welke verwachtingen heb je van het WK?

Geen. Het blijft een jurysport dus het is heel moeilijk in te schatten hoe je kansen zijn.  Het is ook nog eens een WK, waar een aantal van de beste fotograferen van de wereld aan deelnemen, dus ik blijf zeer bescheiden. Iedereen die aan het WK deelneemt, droomt natuurlijk van een top 10 plaats of nog beter een medaille, maar ik kijk wat er op mijn pad komt en ga vooral genieten van de prachtige onderwaterwereld.

Anderen lezen ook:  De mooiste huisriffen ter wereld: Filipijnen Moalboal, Cebu

Hoe gaat zo’n wereldkampioenschap eigenlijk in zijn werk?

Best vergelijkbaar met een ONK of OBK, alleen is alles nog strenger. De sd kaartjes worden geformatteerd en nadien wordt de camera verzegeld, er mogen geen gsm’s in de buurt van de camera’s komen om fraude te vermijden, je mag de behuizing enkel openen als er iemand van de organisatie bij is… Alles om de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te laten verlopen.

Je hebt ook een trainingsdag voor de deelnemers maar ook voor de organisatie. Dat is een dag exact zoals een wedstrijddag. Je kunt alles eens testen dus dat is ook handig voor ons als fotograaf. Je weet met wie je op de boot zit, welke boot je hebt en ook de volgorde van de duikstekken. Zeker niet onbelangrijk aangezien er een wrak tussen zit dat rond de 25-30m ligt. De volgorde van de duiken en de boten worden op de technische vergadering geloot, dus je kan pech hebben dat je de 30m duik als 2de duik op de dag hebt of het geluk van een boot te loten waar gezellige mensen op zitten.

Dus zoals bij alle wedstrijden, een goede voorbereiding maar ook een kleine portie geluk zijn nodig om iets te bereiken.

Welke apparatuur neem je allemaal mee naar Cuba?

  • Camera: om-system OM1
  • Lenzen: 30mm, 60mm, 12-40 mm , 7-14 mm, 8mm
  • Flitsers: 2 x backscatter, 2 x inon z240
  • Een hele hoop snoots, videolampen, buisjes, bokeh makers, achtergrondjes, ….

Kortom alles wat ik misschien maar nodig zou kunnen hebben gaat mee.

 

 

Anderen lezen ook:  Nemo blijkt niet opgewassen tegen klimaatverandering