Duurzaam, gerecycled en van eigen bodem. Ik vind zulke producten altijd fantastisch. Zo kom ik ook Saywhat Bottels tegen. Tijd om meer te weten te komen en hun producten zelf te testen! Een interview met Nadine Kea.  

Hoe zijn jullie op het idee gekomen van de Saywhat Bottels? 

Omdat er steeds meer wegwerpafval wordt geproduceerd en hier niet altijd even goed mee omgegaan wordt, wilden we daar iets op verzinnen. Aangezien flessendopjes en plastic flessen in de top 5 staan van meest gevonden plastic afval, hebben we gekozen om deze strijd tegen plastic aan te gaan met een duurzame thermosfles; de Saywhat Bottle. Deze kan je eindeloos hergebruiken, waardoor je geen wegwerp bekers of flesjes meer nodig hebt. Daarnaast houdt onze fles drankjes 24 uur koud en tot wel 12 uur warm. Daardoor heb je dus ook geen excuus meer om een ‘lekker koud’ flesje water of juist een warme koffie te kopen bij het tankstation. En om het extra leuk te maken, kan je ‘m ook nog eens personaliseren met je naam of bijvoorbeeld een korte tekst. 

Waarvan zijn ze gemaakt? 

Onze producten zijn gemaakt van hoogwaardig RVS; Roest Vast Staal. Dit is een sterk materiaal die tegen een stootje kan. Daarnaast is RVS 100% te recyclen. Ook hechten bacteriën zich niet aan rvs, waardoor zich geen nare geurtjes of smaakjes ontwikkelen in je fles of beker. 

Wat voor soort bekers zijn er te koop? 

Op dit moment hebben wij onze Saywhat Bottle in drie formaten; de 260 ml, de 500 ml en de 750 ml. Daarnaast hebben wij de To Go Mug, de Mini Mug, de Tumblers en onze Food Pots. Elk product heeft weer een andere eigenschap, waardoor die beter aansluit op specifieke gevallen. Zo is de To Go mug perfect voor tijdens een dagje weg. De Mini Mug is door zijn formaat weer fijn voor op kantoor. De Tumbler is weer beter geschikt voor bijvoorbeeld het nuttigen van een wijntje. Ook zijn we bezig met nog veel meer andere leuke producten! 

Anderen lezen ook:  Duiken met kinderen

Vertel eens meer over het Olive Ridley Project? 

Het Olive Ridley is een kleinschalige stichting werkzaam in de Malediven die gewonde en zieke zeeschildpadden opvangt, verzorgd en (wanneer mogelijk) weer uitzet in de oceaan. Hier is het mogelijk om een schildpad te adopteren, waarbij je bijdraagt aan de zorg en kosten voor de desbetreffende schildpad. Het Olive Ridley Project zorgt niet alleen voor de zeeschildpadden (en andere dieren), maar proberen ook awareness te creëren over wat de gevolgen zijn van plastic afval in de oceaan. Zo zijn er regelmatig kleine schildpadjes met een buik vol plastic. Zij zien dit plastic vaak aan als voedsel, waardoor ze het opeten. Doordat ze het plastic moeilijk kunnen verwerken, raakt hun maag vol. Hierdoor hebben ze geen honger meer of raken ze de puf kwijt om daadwerkelijk voedsel te vinden. Uiteindelijk zorgt dit in veel gevallen voor een lange en pijnlijke dood. Maar ook het achterlaten van visnetten is een heel groot probleem waardoor veel schildpadden al een of meerdere flippers verloren hebben. 

Jullie organiseren ook een beach clean-up? Hoe kan ik me daarvoor opgeven? 

We proberen elk jaar een Clean up actie te organiseren tijdens World Clean Up Day in september. Soms doen we dit op het strand, andere keren in de stad. Wanneer er weer een clean up op de planning staat, communiceren wij dit via onze social media kanalen en met een nieuwsbrief. Daar zetten wij ook gelijk het linkje bij waarmee je  je kan inschrijven! 

Anderen lezen ook:  Zeeuwse snoepwinkel, duiken om de hoek

Jullie werken ook samen met World Animal Protection? 

Ja zeker! Wij hebben zeven mooie World Animal Protection flessen mogen ontwerpen. Achter elke fles/dier zit een verhaal van dierenleed. World Animal Protection zet zich in om het dierenwelzijn over de hele wereld te verbeteren; van de ‘selfie’ tijgers in tempels en ritjes op olifanten tot een beter welzijn voor varkens in de Nederlandse stallen. Per verkochte fles doneren wij €5,- aan hen om zo ook bij te dragen aan een mooiere wereld. 

Duik je zelf ook? Waar heb je jouw mooiste duik gemaakt en wat vind je zo leuk aan duiken? 

Duiken heb ik helaas nog nooit gedaan, al zou ik dat wel heel graag een keertje willen. Maar ik kan op vakantie wel de hele dag met een snorkel op mijn neus in het water liggen. Zo heb ik bij het Sombrero Reef in Amerika gesnorkeld waar ik voor het eerst een wilde zeeschildpad heb mogen zien. En die enge barracuda’s! Maar Curaçao vond ik tot nu toe het mooiste; mooi koraal, honderden verschillende soorten visjes, waterslangen en natuurlijk de zeeschildpadden. 

Meer informatie: Saywhat