Maar liefst veertig armen… Jawel, een zeester kan er echt zoveel krijgen! En hoe kijken ze nu eigenlijk, waar zitten de ogen? Wij hebben enkele leuke facts voor je op een rijtje gezet over dit prachtige zeedier.
1. Heel veel armen
Hoewel de meeste zeesterren vijf armen hebben, zijn er soorten die tot wel veertig armen kunnen hebben. De variatie in het aantal armen is een fascinerend kenmerk van deze zeedieren. Een voorbeeld van een zeester met meer dan vijf armen is de “Sunflower Star” (Pycnopodia helianthoides), die bekend staat om zijn grote aantal armen, soms tot wel 24.
2. Arm kwijt? Die groeit wel terug!
Zeesterren hebben het opmerkelijke vermogen om verloren lichaamsdelen opnieuw te laten groeien. Als een zeester een arm verliest, kan deze weer aangroeien, waardoor ze een opmerkelijke vorm van regeneratie laten zien.
3. Waterballet
Zeesterren hebben geen bloed, maar ze hebben wel een uniek watersysteem dat hen helpt bij de voortbeweging. Ze gebruiken een hydraulisch systeem gevuld met zeewater om hun armen te bewegen en zich voort te bewegen op de zeebodem.
4. Waar zitten de ogen van een zeester?
Hoewel ze geen traditionele ogen hebben, hebben zeesterren lichtgevoelige structuren aan het uiteinde van elke arm. Hierdoor kunnen ze licht en donker waarnemen, wat hen helpt bij het navigeren en het detecteren van roofdieren.
5. Op een hele bijzondere manier eten
Het dieet van zeesterren bestaat voornamelijk uit schelpdieren zoals mosselen en oesters. Ze hebben een unieke methode om hun prooi te openen: ze duwen hun maag uit hun lichaam en steken het in de schelp van het slachtoffer om het daar te verteren, waarna ze hun maag weer terugtrekken.
6. Hoe groot wordt een zeester?
- De “Giant Spined Star” (Pisaster giganteus) is een van de grootste zeesterren en kan een diameter van ongeveer 65 centimeter bereiken.
Foto’s: Tim Steenssens
Meer Zee’Sterren’ op zondag: