Een tijdje geleden kon je een duikvakantie winnen: twee vliegtickets van Air Europa, een verblijf bij Hotel Cala Jóncols aan de Costa Brava én duiken met Euro-Divers! Welmoed Verduijn was de gelukkige en doet verslag van haar gewonnen prijs.

Tekst & foto’s: Welmoed Verduijn

Hotel Cala Jóncols ligt nogal afgelegen aan een mooie baai en we besluiten om een auto te huren. Dit is niet alleen de enige manier om daar zelfstandig te komen, een auto is ook handig omdat we de omgeving willen verkennen. Vanuit Barcelona gaan we met de trein naar Girona om daar onze schattige witte Fiat 500 op te halen. Op dat moment voelt dat als een goede keuze… Een uur later denk ik daar enigszins anders over, als ik nogal hard door elkaar geschud wordt op een onverharde weg; een 4WD had het waarschijnlijk beter gedaan. We zijn Roses gepasseerd en naderen ons doel. De spannende rit is het echter meer dan waard; de locatie van het hotel is adembenemend!

Tussen de olijfbomen

De geel gekleurde rotswanden die de baai omringen zijn majestueus en in het kalme water wordt de helderblauwe lucht prachtig gespiegeld. Daar is het! Tussen de olijfbomen door zoeken we onze weg naar de receptie. We worden warm ontvangen en ik geniet van hoe licht het hotel is. Ik voel me gelijk op mijn plek en als onze kamer dan ook nog uitzicht heeft op de zee… We zien hoe de blauwe lucht langzaam van roze, naar paars en uiteindelijk naar donkerblauw kleurt, als de zon ondergaat. Wauw! Van reizen krijg je trek en we gaan naar het restaurant van het hotel. Het interieur is voorzien van een betonnen vloer en houten meubels, waardoor het een strakke, maar toch gezellige uitstraling heeft. De menukaart staat vol met lekkere gerechten gemaakt met verantwoorde ingrediënten en het kiezen is moeilijk… we besluiten voor een paella met zeevruchten te gaan, dit blijkt een aanrader!

Uitzicht op zee!

 

Anderen lezen ook:  Duikcentrum Poseidon heeft 50 jaar ervaring aan de Costa Brava

Scholen vissen

Na een goede nacht in een comfortabel bed gaan we ontbijten in het hotel. Zo lekker! Maar dan is het tijd om te duiken. Met de duikuitrusting aan, loop ik vanaf het duikcentrum Euro-Divers Cala Jóncols naar de boot, die aangemeerd ligt bij het strand. Het is maar een klein stukje lopen en het lood ligt al op de boot. Zo, lekker gemakkelijk! Op het dek geniet ik van de zon op mijn gezicht, terwijl we de Middellandse Zee een stukje opvaren. Zodra we de baai uit zijn, leggen we aan bij de duikplek ‘La Caverna’.

Het is mijn eerste duik ooit in de Middellandse Zee en ik heb geen idee wat ik kan verwachten.

Nieuwsgierig spring ik van de boot en we dalen rustig af tot een meter of 30. Het zicht is veel beter dan ik had verwacht, de stroming is minimaal en rotsformaties zijn net zo adembenemend als boven water! Ik zie scholen vissen en ik verbaas me over hoe mooi en kleurrijk de rotsen zijn begroeid. Het is veel spectaculairder dan ik me had voorgesteld! We zwemmen langs de rotsen en gaan geleidelijk omhoog. Op een bepaald punt voel ik hoe ik een laag met warmer zeewater inzwem. Verrast over de sterke scheiding qua temperatuur duik ik verder. Met een grote grijns ga ik door, ik vind duiken hier helemaal fantastisch!

Het duiken is veel spectaculairder dan ik me had voorgesteld, wat een leven. Fotocredit: Patrick Kranenbroek

Bang voor vissen

Mijn vriendinnetje Jill is geen duiker en zit tijdens mijn duik op de boot te kletsen met Jan, de manager van het duikcentrum. Hij kent de regio waar we duiken goed. Ik weet niet wat Jan heeft verteld, maar als ik op de boot kom na de duik, weet ik niet wat ik hoor! Jan heeft Jill overgehaald om een introduik te maken! Jill die de zee eng vindt en ook bang is voor vissen… Jan denkt goed met ons mee: we besluiten dat ik morgen in de ochtend een bootduik ga maken en in de middag met Jill en een divemaster vanaf het strand een introduik zal doen. Ik kan het amper geloven en ik hoop dat zij ook besmet gaat raken met het duikvirus.

Anderen lezen ook:  NAUI: «Wij willen dat je veilig gaat duiken»

Salvador Dalí

We besluiten naar Cadaqués te gaan, een authentiek vissersdorpje waar ook het huis van Salvador Dalí dichtbij ligt. De omgeving blijft indrukwekkend met de rotswanden die met grillige vormen oprijzen vanuit de blauwe zee. De zee flonkert door de felle zon en ik snap wel dat Dalí deze streek gebruikte als inspiratie voor zijn werk. En de onverharde weg? Die is eigenlijk al niet meer zo eng. Cadaqués zelf is een schilderachtig kustplaatsje met witgekalkte huizen, kronkelende straatjes en azuurblauwe wateren. We dwalen door de straatjes en verbazen ons over de levendige artistieke sfeer van de stad. Niet alleen Dalí kwam hier graag, deze plaats was een heus toevluchtsoord voor vele kunstenaars. En ik snap heel goed waarom!

Ik snap goed waarom Salvador Dalí graag in Cadaqués kwam.

Meerdere roggen

De volgende dag vertrek ik weer met de boot; deze keer gaan we vanaf de baai de andere kant op. De boot wordt aangelegd vlak bij de rots die liefkozend ‘El Gato’ wordt genoemd. Dit is Spaans voor ‘De Kat’ en gezien zijn vorm is de naam toepasselijk. Ook tijdens deze duik, word ik verrast door de mooie vissen en de rotsformaties. Tussen de mooie begroeiing zie ik veel leven zitten, goed verstopt. Het is zo anders duiken dan wat ik ken van de duiken op de Malediven en Bonaire. Vooral de manier van hoe het licht in het water schijnt, vind ik magisch!

Kijk nou! Een rog! Fotocredit: Andy Lambert

En dan is het tijd voor Jill haar introduik. Ze is nerveus en vindt het erg spannend om te ademen onder water. En wat ze kan aantreffen in het water! De divemaster heeft haar uitgelegd hoe het duikmateriaal werkt en dat hij haar zal helpen om het trimvest goed te gebruiken. We gaan niet dieper dan zes meter en zien meerdere roggen! Dit blijven indrukwekkende dieren. Ik ben blij dat de divemaster ze aanwijst, anders had ik ze nooit gezien, zo goed verstopt onder het zand! En hoe vond Jill het uiteindelijk? Die heeft de rest van de dag enthousiast over de duik gesproken en tot mijn verrassing zegt ze meerdere keren: “Ik zou dit opnieuw doen!”

Trots op Jill (rechts).

Rust

Duiken met Euro-Divers Cala Joncols is een aanrader. Het is zo gemakkelijk dat het duikcentrum op het terrein van hotel Cala Jóncols is. De boot ligt klaar op het strand en het zijn korte tochtjes naar de duiklocaties. En het maakt hen niet uit of er een beginner zich meldt of iemand die al meer ervaring heeft. Zo flexibel! En dan na de duiken de heerlijke avonden in het mooie hotel, wat een rust. En heb ik al gezegd dat de badkamer zo is ontworpen dat je vanuit de douche de zee kunt zien? Het was een topvakantie op een heerlijk rustige locatie.

Anderen lezen ook:  Dagje uit op Curaçao: peddelen door de mangroven midden in Willemstad

En eerlijk gezegd is die onverharde weg prima te doen met Fiat 500. Dank jullie wel voor de geweldige prijs!

Meer informatie over hotel Cala Joncóls
Meer informatie over Duikcentrum Euro-Divers