Het was even stil sinds de uitzetting van de stekelroggen afgelopen najaar. Dat komt omdat het de afgelopen wintermaanden te koud was om de jonge dieren uit te zetten in de Noordzee. Maar we hebben natuurlijk niet stilgezeten…

Eind maart komen er weer  50 nieuwe eieren van de stekelrog, want het legseizoen bij de aquaria is langzaamaan gestart. Het doel is om de komende maanden enkele honderden eieren te verzamelen zodat we 800-1000 stekelroggen kunnen kweken om uit te zetten in de Noordzee.

Uitbreiding

Afgelopen week is er ook een tweede kweekruimte in het kweekcentrum van Blue Linked in gebruik genomen met het overbrengen van inmiddels vijf roggen. De komende twee weken zullen enkele nieuwe bakken in deze ruimte worden geïnstalleerd, zodat er voldoende ruimte voor de toekomstige roggen is.

Warmer water

We starten weer met het uitzetten van stekelroggen de zodra de watertemperatuur in de Oosterschelde de 10 graden Celsius heeft bereikt, dat zal naar verwachting eind april zijn. Er zijn inmiddels meer dan 250 roggen die groot genoeg zijn om dan uit te gaan zetten.

Waarom stekelroggen?

We hebben ervoor gekozen om de proef te beginnen met stekelroggen, want de stekelrog plant zich makkelijk voort in gevangenschap. De soort is niet bedreigd en in delen van de Noordzee gaat het zelfs weer iets beter met de soort,maar dan met name voor de Engelse kust. In de toekomst willen we ook soorten die vrijwel verdwenen zijn – zoals de vleet en de zee-engel – weer terugkrijgen in de Noordzee.

Anderen lezen ook:  Vliegtuigwrak luchtvaartpionier Amelia Earhart mogelijk gevonden

Waarom dit project?

Haaien en roggen kwamen tot in de jaren vijftig veel voor in de Noordzee. Maar hun aantallen zijn de laatste jaren drastisch teruggelopen.De kans dat ernstig bedreigde haaien-en roggensoorten op eigen kracht weer volop in de Noordzee terugkeren en uitgroeien tot gezonde populaties is klein. En gezonde populaties haaien en roggen zijn nodig voor een gezonde Noordzeenatuur. Het Wereld Natuur Fonds, Dutch Shark Society, Blue Linked, Sportvisserij Nederland en Stichting de Noordzee werken daarom aan dit innovatieve project.

Foto’s: copyright Peter Verhoog – Dutch Shark Society.

Meer informatie over dit project lees je hier

Bekijk ook: In 25 jaar tijd 30 procent minder zeedieren in Noordzee