Ter gelegenheid van de derde verjaardag van het tot zinken brengen van de C-130 Hercules, wil Aqaba Tourism je meenemen op een fotografische reis door de verscheidenheid aan wrakken van Aqaba en een duik nemen in de onderwaterwereld van de Rode Zee.

Aqaba ligt in het uiterste zuiden van Jordanië en is de enige badplaats. De kustlijn is maar 27 kilometer lang en ondanks dat het zo’n klein gebied beslaat, kun je er heerlijk relaxed duiken en ontspannen op het strand. De meeste van de meer dan 21 duikplekken langs de Jordaanse kust liggen in het beschermde gebied van Aqaba Marine Park en zijn gemakkelijk bereikbaar per boot of vanaf de kust.

Militair onderwatermuseum

In de loop der jaren hebben milieuorganisaties in Aqaba veel moeite gedaan om het herstel van natuurlijke riffen te beschermen en te ondersteunen door bezoekers weg te lokken naar alternatieve locaties. Deze zijn gecreëerd door verschillende objecten af te zinken om zo als fundering van een kunstmatig rif te dienen.

Deze omvatten een C1-30 Hercules militair vliegtuig dat in 2017 afgezonken is en een Lockheed Tristar passagiersvliegtuig. De meest recente toevoeging wrakken die beschikbaar zijn voor duikers in Aqaba is het eerste militaire onderwatermuseum ter wereld.

Deze ongewone duikstek bestaat uit 21 zorgvuldig op de zeebodem gepositioneerde militaire relikwieën en imiteert een tactische formatie.

De collectie bestaat uit tanks, een militaire ambulance, een legervoertuig, luchtafweergeschut en gevechtshelikopters.

Alle betrokkenen bij het project besteedden veel aandacht aan de milieueffecten van het tot zinken brengen en namen alle maatregelen om de bescherming en veiligheid van het mariene milieu te waarborgen. Vóór het tot zinken brengen werden alle gevaarlijke materialen verwijderd.

Anderen lezen ook:  Nieuwe kraamkamer van zeldzame monniksrob ontdekt

De diepte van de objecten varieert van 7 tot 28 meter. Het geeft duikers en snorkelaars een unieke kans om het militaire onderwatermuseum te verkennen en om de groei en het herstel van koraalriffen en zeeleven te observeren.

Aqaba

Wrecks of Aqaba

Er zijn twee publicaties, Wrecks of Aqaba, uitgebracht vol met uitgebreide informatie en tips over wrakduiken in Aqaba. Klik hier en hier om de gratis publicaties te downloaden.

Meer info: aqaba.jo