Bonaire is één van de drie ABC-eilanden voor de kust van Venezuela en vormt samen met Saba en Sint-Eustatius de eilandengroep Caribisch Nederland, ook wel de BES-eilanden genoemd. Na Curaçao is Bonaire het grootste eiland. De hoofdstad van Bonaire is Kralendijk; dat een verbastering is van Koralendijk (dijk van koraal). Er wonen ongeveer 21.000 mensen op het eiland, waarvan het merendeel in de hoofdstad. Het benedenwindse eiland is 38,6 km lang en 4,8 tot 8 km breed en bestaat uit vulkanisch gesteente en kalkkoraal dat meer dan honderd miljoen jaar geleden door onderzeese uitbarstingen is ontstaan.

Beste reisperiode

De beste periode om naar Bonaire te reizen is januari t/m april. Vooral in september, oktober en november zijn er regelmatig hevige regenbuien, gelukkig duren deze nooit lang. In de periode daarna is het eiland veel groener. Eind december, januari, februari en maart zijn de drukste maanden en in juli en augustus is er opnieuw een kleine piek tijdens de Europese schoolvakanties. Tussen eind april en half december, het Caribisch laagseizoen, is het verder rustig.

Bonaire is gemakkelijk te bereiken met dagelijks directe verbindingen vanaf Amsterdam. Een vlucht vanuit Nederland duurt rond de negen uur. Het vliegveld Flamingo Airport ligt op vijf minuten afstand van de hoofdstad Kralendijk. Vanuit België maak je eerst een tussenstop in Amsterdam.

Bonaire boten

Waar moet je op letten in Bonaire?

  • Klimaat: Er heerst een semi-droog, tropisch klimaat. De luchtvochtigheid is zo’n 75% en het is er het hele jaar door zonnig. Het gehele jaar door is het rond de 29 graden.
  • Tijdsverschil Bonaire en Nederland: Bonaire ligt in de Atlantic Standard Time (AST) zone. Tijdens de wintertijd is het er vijf uur en in de zomertijd zes uur vroeger dan in Nederland.
  • Geldzaken: De Amerikaanse dollar is de wettelijke munteenheid van Bonaire. De euro wordt slechts door enkele hotels geaccepteerd. Geld pinnen kan op meerdere plekken. De meeste Nederlandse bankpasjes werken goed en bij de grotere bedrijven, restaurants, bars, supermarkten en meeste winkels kun je aan de kassa met je pinpas betalen. Edit (aanvulling van een bewoner): Let er wel op dat Nederlandse bankpassen met V Pay niet werken in de winkels en restaurant. Je kan er wel geld mee opnemen uit de pinautomaten. Wil je je creditcard gebruiken, dan heb je ook de pincode van de kaart en een legitimatiebewijs nodig.
  • Taal: Er worden vier talen gesproken, Nederlands is de officiële taal. Papiaments is echter de dagelijkse  voertaal. Ook wordt er veel Engels en Spaans gesproken.
  • Elektriciteit: De netspanning in Nederland bedraagt 220 volt/50 hertz en op Bonaire 127 volt/50 hertz. Als je Nederlandse elektrische apparaten wilt meenemen, moet dus het voltage verlaagd worden met een wereldstekker of adapter. Deze verloopstekkers zijn ook op het eiland te koop. Overigens kunnen sommige hotels en resorts op het duikeiland wel 200 volt leveren.
Anderen lezen ook:  Bonaire: 86 duikplekken om te verkennen...

 

Bonaire slavenhuizen

 

Duiken op Bonaire

Om te mogen duiken in Bonaire  heb je een tag nodig: US$ 45 voor duikers en US$ 25 voor alle overige gebruikers. Het park heeft in totaal 86 duikplaatsen met meer dan 57 soorten koraal en 350 verschillende vissoorten. Maar liefst 54 duikstekken zijn makkelijk toegankelijk vanaf de kant. Deze zijn gemarkeerd door gele stenen aan de kant van de weg. Elke steen draagt de naam van de betreffende duikplaats. Om te voorkomen dat sportduikers het koraal aanraken, is het dragen van duikhandschoenen op Bonaire verboden.

Bonaire duiken koraal

Praktische informatie om rekening mee te houden als je gaat duiken op Bonaire:

  • Watertemperatuur: Het hele jaar is er een aangename zeewatertemperatuur tussen de 26 en 30 graden.
  • Duikpakdikte: Over het algemeen vinden de eeste duikers een 3 mm pak voldoende in de winter en een shorty in de overige maanden. Een full suit beschermt je natuurlijk wel beter dan een shorty. Het gebruik van duikschoenen met stevige zolen is zeker aan te raden omdat je bij de meeste kantduiken over stranden van steen, stukken dood koraal en scherp zand- of lavasteen moet lopen om het water te bereiken.
  • Zicht: De Caribische Zee rondom Bonaire is kraakhelder, het zicht onder water is ongeveer 30 meter en bij gunstige omstandigheden soms tot wel 90 meter.
  • Decotank: De decompressiekamer is gevestigd naast het San Francisco Ziekenhuis in Kralendijk. Deze is 24 uur per dag operationeel.

 

Bonaire duiken onderwaterwereld

 

Verblijf op Bonaire

Voor de leukste vakantieverblijven op Bonaire ga je naar:

Anderen lezen ook:  We love Marsa Alam - en dan vooral SS Hamada!

 

Bezienswaardigheden

  • Lac en mangrovenbossen: In het zuidoosten ligt Lac, een schitterende ondiepe lagune met azuurblauw water. Aan de noordelijke kant wordt de lagune omzoomd door een mangrovebos en aan de oostkant is het afgesloten van de zee door een koraaldam. Ook dit gebied is een belangrijke rustplaats, broedgebied en voedselplaats voor tal van dieren. Naast de adembenemende natuur kan je er ook genieten van twee fantastische stranden, Sorobon Beach voor de hip en trendy, en Cai voor de lokale bevolking.

Bonaire Washington Slagbaai flamingo's

  • Pekelmeer en flamingo’s: Het pekel(zout)meer en het flamingoreservaat vormen samen een groot watergebied in het zuidwesten van het eiland. In dit gebied wordt nog steeds zout gewonnen, maar het is ook een belangrijke broedplaats voor flamingo’s. Door de vele roze garnaaltjes in de meren kleurt het water felroze tegen de witte zoutbergen ernaast. De totale populatie flamingo‘s die migreert tussen Bonaire en Zuid-Amerika wordt geschat op 20.000 exemplaren. Omdat ze zeer  gevoelig voor verstoringen zijn, worden toeristen niet toegelaten in het gebied. De vogels zijn vanaf de weg te bewonderen.

Bonaire grotten

  • Saliñas en grotten: Het eiland telt vele saliñas, zoutpoelen en -meren of inhammen die zijn afgesloten van de zee. Ook zijn er tientallen grotten, zowel droge als natte. Ze geven een beeld van de oudste geschiedenis Bonaire en in diverse grotten vind je rotstekeningen, aangebracht door de oorspronkelijke Indiaanse bewoners van het eiland. Om de dieren die erin leven,  waaronder vleermuizen, uilen, krabben, heremietkreeften en unieke garnaalsoorten te beschermen, zijn niet alle grotten te bezichtigen.
  • Rincon: Is het oudste dorp van het eiland en ligt beschut tussen de bergen in het midden van Bonaire. Het is in de 16e eeuw oorspronkelijk door de Spanjaarden gebouwd, strategisch uit het zicht van vijanden vanaf zee. De slaven die naar het eiland werden gebracht voor arbeid in de  zoutpannen, woonden in slavenhutjes en kwamen in het weekend lopend terug naar hun gezinnen in  Rincon. Doordat Rincon zo’n lange en bewogen geschiedenis kent en het dorp uitpuilt van de oude tradities, festiviteiten en gewoontes, wordt het wel het culturele centrum van het eiland genoemd. Rincon heeft zelfs een eigen vlag en volkslied.
Anderen lezen ook:  Sun Reef, ver weg van de toeristische drukte

Bonaire ezelopvang

  • Ezelopvang: Spanjaarden namen in de 16e eeuw ezels mee naar het eiland en sinds die tijd leven ze er ook in het wild. In de Donkey’s Sanctuary worden zieke, gewonde of verwaarloosde ezels liefdevol opgevangen door een aantal vrijwilligers. Het is mogelijk met de auto door het park te rijden, maar je kunt er ook te voet doorheen lopen. Met het kopen van een zakje ezelvoer steun je de opvang.
  • Seru Largu: Het bekendste uitzichtpunt is Seru Largu, dat ‘grote berg’ betekent. Vanaf de top van deze 123 meter  hoge berg heb je prachtig uitzicht over Kralendijk, het Pekelmeer en Klein-Bonaire.

 

Bekijk ook: