De meeste van ons gaan naar de Malediven voor de manta en de walvishaai, maar wist je dat er 42 geregistreerde haaiensoorten zijn? Die afhankelijk van stroming te zien zijn? Een gebruik dat niet in ieder land wordt toegepast, noch overal wordt toegestaan, is de rifhaak. Op de Malediven zie je ze volop, maar hoe en waarom gebruik je zo’n haak nu eigenlijk?

Tekst en foto’s: Anke Westerlaken

Veel haaiensoorten zijn dol op een sterke stroming, omdat zij zelf geen water door hun kieuwen kunnen pompen om adem te halen en dus continu moeten zwemmen.

Dat betekent dat zij 24 uur per dag blijven zwemmen en alleen kunnen relaxen door in een stroming te hangen. Daarbij komt dat, op plekken waar de stroming het rif raakt en niet alleen sterk is maar van richting verandert, vissen zich verzamelen in scholen en dus een goede plek voor de haai om eten te vinden.

En in een land als de Malediven betekent dat bij een inkomende sterke stroming, veel haaien en scholen vis zich bij de entree van het kanaal verzamelen. Wij duiken daar dus graag!

Gebruik van een rifhaak

Om nu op dezelfde plaats te kunnen blijven, gebruiken we een rifhaak. Een goede haak is van rvs, is groot en heeft geen scherpe punt. Daarbij komt dat daar een stevig touw aan met een lengte van je beide armen samen.

Aan de ene kant zit de haak en aan de andere kant een stevige clip, ook van rvs. Voordat je de haak kunt gebruiken, bevestig je de clip ergens rond je navel op je uitrusting. Goed in het midden van je lichaam is belangrijk, omdat je dan bij gebruik van de haak recht hangt.

Anderen lezen ook:  Duikinstructeur (IDC) opleiding op tropisch Koh Tao - Deel 2

Je kunt bijvoorbeeld de lijn om je buikband slaan en de clip gebruiken om aan de lijn zelf vast te zetten.

Een andere optie is de D-ringen te gebruiken die je aan je buikband hebt, als deze ringen maar van rvs zijn en niet van plastic. Heb je die ringen, dan rijg je het touw daar doorheen en clip je het weer aan het touw vast.

Hoe dan?

Heb je nog nooit een rifhaak gebruikt, dan is het de eerste keren handig de haak vast te zetten aan je buikband voordat je gaat duiken.

Berg alsjeblieft de haak en het touw goed op in een pocket, zodat de haak niet kan ontsnappen en vrij rond kan bengelen. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand per ongeluk ergens in of in een andere duiker vasthaakt! Zie je een goede plek om in te haken?

Neem dan voortijdig de haak uit je zak en kijk ruim voordat je op het inhaakpunt bent waar je wenst in te haken.

Je zoekt naar een stuk rots dat vastzit aan het rif. Haak alsjeblieft niet in koraal, zelfs als het dood is. Want ook dood koraal is vaak een woon- of eetplek voor veel dieren. Zelfs al breek je per ongeluk maar 3 cm ergens vanaf, realiseer je dan dat koraalriffen gemiddeld 0,8 cm per jaar groeien, dus 3 cm is bijna 4 jaar aan groei.

Oké, je hebt je spot gekozen en nu kun je de haak plaatsen. Check direct of de rots vastzit door even stevig aan de haak te trekken. Beweegt de rots niet, dan kun je loslaten en de stroming trekt dan je lijn strak.

Anderen lezen ook:  Felicitas, een verrassende Duitse leisteenmijn

En trimmen dan?

Belangrijk is dat je zolang je aan de lijn hangt, geen lucht in of uit je vest haalt, zodat je bij het uithaken niet ineens als een gek opstijgt.

Maar los van dat is het nu tijd om te genieten van de show van haaien. Je zal merken dat het inhaken niet moeilijk is en uiteindelijk een fantastische techniek is die je helpt ontspannen en dus lucht spaart.

Natuurlijk houd je je lucht en de non-deco tijden goed in de gaten, omdat ze in de Malediven vaak tegen de 30 meter inhaken. En zodra je wilt uithaken, communiceer en time je dat met je buddy. Want zodra je haak los is. Neemt de stroming je mee, dus dat samen en gelijktijdig doen is wel zo fijn.

Niet iedereen fan

Ondanks dat het inhaken een fijne techniek is, is niet iedereen er een fan van. Sommigen zeggen dat we het rif te veel beschadigen, anderen denken dat ze ook wel zonder kunnen. Ik denk dat zolang je alleen inhaakt in rots, waarbij je voldoende ruimte ten opzichte van het levende rif houdt, er niet veel mis mee is.

Daarbij komt dat in de kanalen van de North Male Atol stromingen tot 4 knopen gemeten zijn. Nu kan een normale duiker tegen ongeveer 0,3 knoop in zwemmen, dus tegen die 4 kun je gewoonweg niet op. Maar uiteraard hoef je geen rifhaak te gebruiken, je kunt er altijd voor kiezen om alleen te driften.

En een goede drift vind je zeker op de Malediven! Love life… Blow bubbles

Anke Westerlaken is werkzaam als liveaboard Cruise Director, duikgids, PADI-, SSI-, DAN-instructeur en NOB Instructor Trainer. Actief in Egypte, Malediven, Indonesië en Bahamas. Meer informatie: www.lovediving2.com

Anderen lezen ook:  Top 6 Indonesië: Bastianos Dive Resort