De Garmin Descent G1 en de Garmin Descent Mk2 zijn beide duikcomputers die ook dienst doen als smartwatches. Wat zijn nu de verschillen? Wij zetten ze op een rijtje:  

Oplaadmethode:

G1 Solar: Het meest opvallende verschil is dat de G1 Solar zonnecellen heeft die zichzelf kunnen opladen met zonne-energie. Hierdoor hoef je de batterij minder vaak op te laden, vooral als je de G1 Solar regelmatig aan zonlicht blootstelt. 

Mk2: wordt opgeladen via een gewone oplaadkabel en is niet voorzien van zonnecellen. 

Garmin G1

Batterijduur:

 G1 Solar: Door de zonnecellen heeft de G1 Solar een indrukwekkende batterijduur, vooral in de smartwatch-modus. 

 Mk2: De Mk2 heeft een goede batterijduur, maar kan minder lang zonder opladen dan de G1 Solar. 

Uiterlijk en scherm:

G1 Solar: De G1 Solar heeft een iets compacter ontwerp in vergelijking met de Mk2.Het scherm is een 1,2” monochroom MIP display. Het monochrome display zorgt ervoor dat de batterijduur extreem lang is, tot wel 21 dagen in smartwatch modus. Met de juiste zonne-energie kan hij zelfs tot vier maanden mee! Hij heeft een kast van vezelversterkte polymeer. Het scherm heeft zonnecellen en bevat een cirkel met de datum. Alles is in zwart/wit. 

Mk2: is gebaseerd op de Populaire Fenix serie. De Mk2 heeft een iets groter 1,4” kleurenscherm met een hoge resolutie 280×280 pixels en is afgewerkt met een rvs-bezel (de Mk2i zelf met titanium) en een metalen achterplaat. De Mk2 serie heeft dan ook alle mooie fenix functies voor boven het wateroppervlak meegekregen zoals topografische kaarten, zodat je ook naast het duiken uitstekend mooie routes kunt maken en inladen voor bijvoorbeeld je fiets-, wandel- of hardloopavontuur. Daarnaast is de MK2 net als de fenix serie vooraf geladen met 42.000 golfbanen, zodat je ook overal ter wereld waar je ook duikt je watch ook als volwaardige golfhorloge kunt gebruiken. 

Anderen lezen ook:  Droogpak Cave X-Light van Procean

 Navigatiecapaciteiten:

G1 Solar: De G1 heeft beperktere navigatiemogelijkheden in vergelijking met de Mk2. Het heeft basisnavigatiefuncties, maar niet zo uitgebreid als de Mk2. 

Mk2: De Mk2 heeft gedetailleerde kaarten en geavanceerde navigatiemogelijkheden. 

Opslag voor muziek:

G1 : heeft geen ondersteuning voor het afspelen van muziek.

Mk2: De Mk2 heeft opslagruimte voor muziek, zodat je muziek kunt opslaan en afspelen via de smartwatch. 

De prijs

De G1 kost € 499

De Mk2 kost € 1.099, met zender kom je uit op € 1.299 (www.sublub.nl 

Hoofdredacteur Judith duikt met een Garmin G1

Wat is hetzelfde? 

Technisch gezien zijn beide watches vrijwel gelijk. Ze beschikken over gelijke sensoren, zoals GPS, Glonass, Galileo en vele andere sensoren als polshartslagsensor, Pulse ox, barometrische hoogtemeter, kompas en gyroscoop. Qua duikcomputer zijn ze ook identiek met alle duikfuncties die je maar kunt wensen. Wil je echter ook luchtintegratie zodat je de tankdruk in de gaten kunt houden (en van  vier andere duikers) dan is er nog de Descent Mk2i, die  compatibel is met de Subwave sonar technologie van de T1 transmitter. Beide watches zijn naast duikcomputer volwaarde GPS smartwatches en monitoren tevens 24/7 je gezondheid.  

Voor wie is nu welke duikcomputer geschikt?  

Als je op zoek bent naar een volwaardige duikcomputer maar ook enigszins prijsbewust bent, dan is de G1 serie ideaal. De G1 is een volwaardige GPS smartwatch en duikcomputer in 1, dus als je naast regelmatige duiken ook veel sport zoals hardlopen, fietsen, hiken en meer en je wilt een stoere robuuste watch dan is de G1 serie jouw keuze. De Descent Mk2 is de ultieme alleskunner in een mooie body met rvs bezel en metalen knoppen. Met de Quickfit polsbanden wissel je de watch ook eenvoudig naar de stijl die bij jou past. Naast alle duikfuncties die je maar kunt wensen, is dit tevens een multisport GPS watch met topo-kaarten, golfkaarten en meer. Zelfs de triatleet die regelmatig duikt kan met één watch alszijn/haar hobby’s tracken en vastleggen. De Mk2 is er naast een 52 mm variant ook in een modieuze 43 mm kast (Mk 2S) welke met name bij de vrouwelijk duiker erg populair is. 

Anderen lezen ook:  Zeedieren kunnen toch niet oneindig blijven groeien

Bekijk de vlog over de G1
https://duiken.nl/test-garmin-1-g1-solar-duikcomputer-smartwatchstijl/  

Mk2 ook voor techduiker?
https://duiken.nl/garmin-descent-mk2i-ook-voor-techduikers/