Op de markt zijn zoveel verschillende caps, duikhandschoenen en boots beschikbaar, begrijpelijk dat keuzestress ontstaat! Zo zijn bij AmilcoSports ook al zes verschillende handschoenen en vijf soorten caps op voorraad verkrijgbaar. Best veel he? En dat is enkel alleen van het merk Bare! Jeroen Saris van AmilcoSports legt je uit hoe je kunt ‘ontstressen’ in je keus.

Tekst: Jeroen Saris Foto: René Lipmann

Duikhandschoenen, caps en boots draag je ter bescherming. De bescherming die je nodig hebt in tropische wateren is anders dan hier in de Benelux. Bedenk daarom voordat je deze materialen gaat kopen, wat voor type duiken je ermee gaat maken. Wanneer je een afwijkende duik gaat maken, is het andersom ook verstandig om te bepalen of je accessoires die je normaal altijd draagt, wel aan de voorwaarden voldoen.

Welke handschoenen?

Waar bij duiken in de tropen 2 mm vaak volstaan, heb je voor duiken in koud water zoals hier in Nederland wel wat dikkere duikhandschoenen nodig. Over het algemeen geldt: hoe dikker het neopreen, hoe warmer de handschoen. Maar daar zit ook gelijk weer een beperking aan op het gebied van bijvoorbeeld comfort. Je moet natuurlijk wel je vingers kunnen blijven bewegen om onder andere je duikcomputer te bedienen.

Duikhandschoenen mogen best strak zitten, maar kijk uit dat ze niet té strak zitten. Na een tijdje kan dat een heel vervelend gevoel gaan geven. De bedoeling is dat er een dun laagje water in jouw handschoen loopt, wat door je handen opgewarmd wordt. Dit zorgt namelijk voor een extra isolatielaagje. Net als bij natpakken is de kunst om de doorstroming van koud water te minimaliseren of liever te elimineren.

Te veel ruimte is daarom ook niet goed, hier kan koud water zich ophopen wat moeilijk is om op te warmen. De dikte van het neopreen heeft overigens ook zijn beperkingen. Drie-vinger handschoenen of wanten zijn eigenlijk altijd gemaakt van wat dikker neopreen. Dit zorgt voor een beperking van bewegingsvrijheid van de vingers. Door de pink, ring- en middelvinger bij elkaar te stoppen, lossen we dit probleem op. Daarbij verwarmen die drie vingers elkaar.

Anderen lezen ook:  Happy Whale Shark Day

duikhandschoenen

Blindgestikt

Als we de handschoensystemen specifiek voor droogpakken even buiten beschouwing laten, is het hoofdbestandsdeel over het algemeen neopreen. Waar neopreen vroeger nog wel eens stug aanvoelde, is dat nu veel minder vaak aan de orde. Dit komt doordat de toplaag steeds vaker voorzien wordt van een enorm elastisch nylon. Om de doorstroming van water te voorkomen, worden de koudwaterhandschoenen van bijvoorbeeld Bare gelijmd en ‘blind’-gestikt.

Blindgestikt wil zeggen, niet door en door gestikt. De handpalm wordt voorzien van een antislip-materiaal voor extra grip aan de trapleuning van de instap, maar er zijn ook duikers die liever een stevigere beschermlaag in de handpalm hebben zoals kevlar. Tot slot: zorg voor een goede afdichting op de pols zodat koud water minder makkelijk binnenkomt.

duikhandschoenen

Hoe kies je de juiste cap?

Via je hoofd verlies je veel warmte/energie. Een goede cap voor koud water is daarom zeer belangrijk. Een punt dat ik belangrijk vind om op te letten, is natuurlijk de pasvorm. Ook bij een cap mag maar een dun laagje water tussen je hoofd en de cap ontstaan. De rekbaarheid van het neopreen is daarbij van belang, omdat de cap over je hoofd getrokken moet worden.

Kijk ook zeker naar de afdichting bij de hals en het gezicht. Een glad oppervlakte van het neopreen op die plaatsen zorgt dat er minder kans is voor binnendringen van koud water. Beweeg je hoofd ook eens naar voren om te kijken of de afdichting in stand blijft. Vaak kan in de nek een opening ontstaan als je je hoofd naar voren buigt. Een echte must voor een cap zijn de ‘ventilatiegaatjes’ boven op het hoofd. Je cap vangt onder water je uitgeblazen lucht, wat kan zorgen voor een luchtbel in je cap, wat kou tot gevolg heeft. De gaatjes zorgen dat de lucht kan ontsnappen.

Anderen lezen ook:  TOV Gagnan, duikteam van de maand

Belangrijk

Wel belangrijk is dat dat gedeelte uit twee lagen bestaat en dat de gaatjes niet precies boven elkaar zitten, anders ontstaat er een directe doorgang voor koud water. Qua dikte geldt voor caps eigenlijk hetzelfde als bij de handschoenen. Hoe dikker, hoe warmer. Wij verkopen eigenlijk voornamelijk 7 mm caps. Perfect voor de koude wateren hier in de Benelux. Wat betreft de juiste maat: de cap moet strak zitten, maar hij moet niet drukken en zeker geen onaangenaam gevoel geven.

Duikcaps worden eigenlijk altijd gemaakt van neopreen. De ontwikkeling heeft in de afgelopen jaren niet stilgestaan. Zo is het materiaal ten opzichte van 10 à 15 jaar geleden vele malen rekbaarder geworden. Dit geeft veel meer comfort tijdens het dragen, maar ook tijdens het aan- en uittrekken. Ook andere technologieën worden inmiddels toegepast op neopreen accessoires als duikhandschoenen, caps en boots.

Neem nou Omnired. Een technologie waarbij in de stof 13 thermo-reactieve mineralen zijn verankerd. Die mineralen zetten de uitgaande lichaamswarmte om in thermische energie en reflecteren dat terug naar het lichaam, waardoor je als duiker je optimale lichaamstemperatuur behoudt en dus lekker warm blijft.

duikhandschoenen

Ook bij boots is het belangrijk dat er geen grote ruimtes zijn waar koud water zich kan ophopen.

Welke boots?

Als je boots gaat kopen, moet je ook weer nadenken wat voor duiken je gaat maken. Voor koud water gebruik je meestal laarsjes van rond de 6 tot 7 mm dikte. Natuurlijk is pasvorm ook hier weer belangrijk en dat er geen grote ruimtes zijn waar koud water zich kan ophopen.

Anderen lezen ook:  Suunto D4i Novo: Goud of koper?

Heb je buitenwatervinnen? Vergeet dan niet om te kijken of ze daar in passen. Vaak hebben boots een rubber bescherming aan de buitenzijde om schuring en snijden van de vin te voorkomen. Kijk of dat goed aansluit bij jouw vin. Hebben de boots een rits, dan moet deze soepel dichtgaan, het liefste ook met handschoenen aan. Sommige zijn voorzien van een flap aan de binnenzijde van de rits.

Dit voorkomt dat koud water via de rits binnenstroomt. Een blok op de hiel om de strap van je vin op zijn plaats te houden, is ook erg fijn. Net als een lusje boven aan de rits, wat zorgt dat de rits niet open kan gaan. Grofweg heb je dikke zolen en dunnen zolen. Voor duiken in Nederland en dan vooral de Oosterschelde, adviseer ik een dikke zool.

Deze biedt je extra bescherming tegen de scherpe oesterschelpen waar je soms overeen moet bij het in en uit het water gaan. Of een sokje handig is? Iedereen heeft zijn eigen voorkeur, maar boots zijn eigenlijk ontworpen om daar met blote voeten in te gaan. Want ook bij boots geldt dat het dunne laagje water tussen het neopreen en je lichaam opgewarmd wordt. Je moet dus voorkomen dat er doorstroming plaatsvindt.

Een sokje kan juist ook doorstroming creëren en dan heb je een contra-effect. Houd je koude voeten, dan is een goed passend schoentje voorzien van OmniRed-technologie zeker het proberen waard!

Ook interessant voor jou:

Drogen en opbergen van je duikuitrusting

Zwitserland, Europa’s duikgeheim