Natascha en haar vriend Tjerry zijn echte warmwaterduikers: met nog maar enkele jaren hun brevet op zak, reisden ze al naar vele mooie verre (en vooral warme!) duiklocaties. Bunaken is toch echt de favoriet, daar is het stel al drie keer geweest. Natascha vertelt waarom ze haar hart heeft verloren aan dit duikparadijs in Sulawesi.

Tekst en foto’s: Natascha Miegel

Fantastisch!

Bunaken is een fantastisch duik- en snorkelparadijs in Sulawesi, Indonesië. Dit prachtige mariene park staat bekend om zijn mooie wanden waar sterke stromingen kunnen ontstaan. Je komt hier veel bijzondere vissen en macroleven tegen zoals de frogfish, pygmeezeepaardje, orang oetan krab, boxerkrab en de spookfluitvis. Op Bunaken zijn verschillende duikspots die we allemaal weleens hebben bezocht. We zijn al drie keer op duikvakantie geweest naar dit mariene park en de eigenaar van de duikschool is inmiddels een goede vriend van ons geworden! De lokale bevolking is ontzettend aardig en ook de duikgidsen willen je van alles laten zien. Van mijn favoriete gids, Yobel, heb ik zelfs een gratis fotocursus gehad!

Bijzonder zeeleven

Piepklein!

Daar is ie!

Omdat het duiken op Bunaken voornamelijk uit wandduiken bestaat, met soms behoorlijk heftige stromingen, zijn we onszelf soms goed tegengekomen. Dit nemen we graag voor lief, want we zien telkens weer prachtige zeedieren. Zo ook tijdens onze laatste reis. Ik wil erg graag de mantis shrimp zien en duikgids Yobel weet hier wel raad mee. Hij neemt ons mee naar de duikspot Tanjung Pisok. Op deze plek zijn vaak heftige stromingen waardoor deze stek niet vaak wordt bezocht. Je ziet er prachtig soorten zacht- en hardkoraal. Ik spot zelfs een zeeslang en een paar grote murenes. Na de heftige stroming bij de steile helling gaan we een hoek om. Je moet daar goed oppassen omdat er vaak een down current is. Yobel heeft hier al tijdens de briefing duidelijk instructies over gegeven en gelukkig gaat het goed. Hij laat ons altijd de meest fantastische nudibranchs en krabben zien, hij heeft echt oog voor bijzonder zeeleven!

Electric disco clam

Op een gegeven moment zie ik Yobel met zijn aanwijsstok naar het zand wijzen. Ik vraag me af wat hij bedoelt. Ik blijf kijken, maar zie niets dan zand. Dan staren twee oogjes ons vanonder het zand aan. Eindelijk zien we hem in het echt! De mantis shrimp! Zo bijzonder, met zijn gekke ogen die alle kanten op kijken en zijn prachtige kleuren.

Anderen lezen ook:  Hier begon het allemaal: SubLub Rotterdam

Het meest bijzondere van deze duik is wel dat, nadat we deze ene mantis shrimp eindelijk hebben gevonden, we een heel veld vol met deze kreeftjes ontdekken! Ik raak bijna de tel kwijt! Bunaken is echt een aanrader om bijzondere zeewezens te zien. Helaas wordt er in dit gebied ook op grote vissen gevist, ondanks dat het een natuurreservaat is. De lokale bevolking is hier niet blij mee, maar door corruptie is er niet veel aan te doen. Wel een positief punt is de acties die ze voeren, zoals het opruimen van plastic. Ze zien in dat de onderwaterwereld hun toekomst is. Toch hebben we al heel wat dieren van ons lijstje kunnen strepen. Dit is zeker niet de laatste keer dat we naar Bunaken zijn geweest. Het voelt echt als thuiskomen. Wie weet zien we volgende keer onze vriend de mantis shrimp weer!

Onze mantis vriend

Jouw duikavontuur, powered by Metalsub

Iedere duiker heeft er minstens één: zo’n duikavontuur dat je bijblijft. En DUIKEN is benieuwd naar dat van jou! Stuur jouw unieke duikverhaal met minimaal 5 foto’s van minstens 1 MB naar duikavontuur@duiken.nl Wordt jouw verhaal in DUIKEN gepubliceerd dan win je de XRE 800-R Metalsub lamp t.w.v. € 229!

Een deskundige jury selecteert de winnaar en beslist wie de hoofdprijs in ontvangst mag nemen.

Lees ook Mijn duikavontuur in Marsa Alam