Zoals we weten is duiken een hele veilige sport. Maar dat valt of staat natuurlijk met het feit hoe we met onze sport omgaan.

Helaas zijn er jaarlijks toch een aantal van ons die medische hulp nodig hebben na het duiken. Dit kunnen kleine ongemakken zijn als klaringsproblemen, maar ook zaken als decompressieongevallen en overdrukletsels. Een enkele keer is de oorzaak duidelijk, maar dit is zeker niet altijd het geval. Om het duiken toch nog veiliger te maken wordt er voortdurend onderzoek gedaan. Als je veel informatie verzamelt, is de kans groter dat je toch aanbevelingen kan gaan doen om het voor ons allemaal nog minder risicovol te maken.

Divers Alert Network

Divers Alert Network (DAN) is een wereldwijde organisatie die al vele jaren onderzoek doet en data verzamelt. Zij zijn bijvoorbeeld de partij die de adviezen voor vliegen na het duiken hebben gemaakt. En degene die naar aanleiding van onderzoek adviseerden om je diepste duik eerst te maken. DAN Europe doet daarnaast zeer actief mee in alle internationale onderzoeken. Maar ook worden er juist vanuit Europa allerlei onderzoeken gestart. Een mooi voorbeeld is het onderzoek naar PFO (Persisterend Foramen Ovale). Voor onze geboorte is er in ons hart een directe verbinding tussen de rechter- en linkerzijde. Na de geboorte sluit deze verbinding.

PFO

Bij ongeveer een derde van de mensen blijft er toch een directe verbinding bestaan. Als deze mensen gaan duiken, kunnen zij een vergrote kans hebben op het ontstaan van decompressieongevallen. Dit PFO heeft een aantal gevallen van niet begrepen en onverdiende deco-ziektes verklaard. Maar ook veel andere onderzoeken lopen nog steeds. Over bijvoorbeeld stress en duiken, astma, suikerziekte, onderkoeling en gedrag van gasbellen in je lichaam. Op de site van DAN Europe vind je meer informatie over de diverse onderzoeken en hoe je mee kunt doen. Zo kunnen we onze hobby met elkaar nog veiliger maken.

Anderen lezen ook:  Megalodon-haai stierf veel eerder uit dan gedacht

Tekst: Menno Gaastra, Menno is duikmedisch arts en medisch directeur DAN Europe Nederland

Bekijk ook: Hoeveel duiken per dag?