Van 9 tot 14 oktober werden in Varadero  (Cuba) de wereldkampioenschappen onderwaterfotografie gehouden. Voor Team België nam Thomas van Puymbroeck deel aan deze mondiale wedstrijd. Samen met zijn buddy Tim Steenssens streden zij samen met topfotografen van over de hele wereld om de titel.  Wij spraken met Thomas over zijn ervaringen. 

Tekst: Patrick Kranenbroek/ Foto’s: Thomas van Puymbroeck 

Hoe is het gegaan, Thomas? 

Overal ben ik best tevreden, als ze op voorhand zeiden een 10de plaats en een 5de plaats dan had ik daarvoor getekend. Maar eens ter plekke hoop je toch stiekem op een medaille en was ik uiteraard een beetje teleurgesteld dat het “maar” een 5de plaats was.

Hoe heb je de foto’s gemaakt?

De foto’s zijn tot stand gekomen na een intense trainingsweek voor het WK. Vooraf had ik wel wat plannen die ik dan allemaal geprobeerd heb tijdens de trainingsweek, sommige met succes, andere met minder succes. De macro / close up foto is een last minute foto want we hadden helemaal andere plannen maar helaas was onze duiktijd te beperkt door de decolimieten, dus moesten we improviseren.

Groothoek, 5e plaats

Hoe gingen de oefenduiken in Cuba?

Verrassend goed, ik heb meermaals tijdens de oefenduiken gezegd, jammer dat het nu geen wedstrijddag was. De eerste dagen was het nog niet geregeld zoals gepland en ook het weer strooide wat roet in het eten, maar eens we dichter bij de wedstrijd kwamen verliep alles vlotter en vlotter. Met 2 perfecte wedstrijddagen als afsluiter.

Verliepen de wedstrijddagen zoals je verwacht had ? 

De eerste duik ging enorm vlot waardoor ik al direct een paar hele mooie beelden heb kunnen schieten. Dit zorgt ervoor dat de 2de duik ook zonder stress is verlopen en op dag één hadden we al 3 van de 4 reeksen die we wilden inleveren.

Anderen lezen ook:  Duiken in de onderwereld van de Maya’s

De 2de dag konden we goed aan de slag om de categorie “Vis” te verbeteren op duik 1, met de 10de plaats als resultaat. En duik 2 zouden we volledig aan “Macro” besteden, maar door tijd te verliezen aan het thema kwam onze nultijd gevaarlijk dicht tegen deco . Hierdoor moesten  we na 37 minuten de duik al stoppen, met een mindere macro foto als gevolg.

Categorie Vis, 10e plaats

Hoe voelde je je op de wedstrijddagen?

Heel rustig, er was een gezonde dosis spanning aanwezig maar van stress was er absoluut geen sprake

Hoe verliep de samenwerking met Tim?

Zoals verwacht ging dit enorm goed.  Tim is al een paar jaar mijn vaste wedstrijdbuddy, dus ik weet wat ik aan hem heb. Het is ook dankzij zijn schop onder mijn kont dat we “Vis” opnieuw hebben gedaan waardoor ik toch de 2de top 10 notering te pakken had.

Thema foto, niet in top 10

Wat heb je bijgeleerd van deze ervaring?

Kritischer kijken, in Cuba tijdens de selecties van de beelden was ik overtuigd van een paar beelden en ook overtuigd van een aantal beelden die het zeker niet gingen worden.

Deze beelden heb ik nadien thuis op het grote scherm herbekeken en sommige beelden die er toen zeker bij hoorden, hoorden eigenlijk in de prullenbak en ook andersom

Welke inspiraties heb je opgedaan?

Enorm veel, door gewoon te praten met de fotografen en te kijken naar het creatieve beelden voel je enorm veel drang om zelf nieuwe creatieve dingen te gaan proberen.

Anderen lezen ook:  Top 5 Topspots Bonaire

Tim en ik  zijn dan ook na de wedstrijd direct creatief beginnen te brainstormen en hebben al een paar leuke ideetjes voor de wedstrijden volgend jaar, hopend op een creatieve jury. 😉

Macro foto, niet in top 10

Lees ook: Thomas van Puymbroeck voor België naar de wereldkampioenschappen Onderwaterfotografie