We geven antwoord op enkele elementaire vragen over je eerste verblijf op een drijvend hotel en geven je stof tot nadenken zodat je goed voorbereid een liveaboard kunt boeken.

Als je voor de eerste keer incheckt op een liveaboard, moet je niet alleen weten dat het best krap kan worden, ondanks het feit dat je meestal een eigen hut hebt. Niet te veel bagage, een goed humeur en uitkijken naar deze bijzondere gedeelde ervaring zijn de beste voorwaarden voor een geweldige tijd aan boord. Wat heb je nog meer nodig en wat moet je weten? Lees het hier!

Wanneer kan ik mee op een liveaboard? 

In veel gevallen is het een vereiste dat je tenminste 50 gelogde duiken hebt gemaakt. Als je deze duiken jaren geleden heb gemaakt, is dit natuurlijk iets anders dan wanneer je een actieve duiker bent die incheckt op een liveaboard. Onze tip: als je een van de ‘zeldzame duikers’ bent en toch op een boot mee wilt gaan, moet je zeker een paar duiken maken in een meer of de zee, of voor vertrek wat kustduiken aan de Rode Zee om weer even te wennen. Een opfriscursus is daarnaast geen overbodige luxe. Het is ook een goed idee om, indien mogelijk, een paar uitstapjes met de zodiac te maken om te oefenen met in- en uitstappen. Weten hoe je een boei moet oplaten is verder essentieel. Deze basisoefeningen moet je gewoon goed beheersen.

Welke tour is de juiste voor mij?

Niet elke bestemming of elke route is voor iedereen aan te raden. Zo zijn de tochten naar de buitenriffen of naar de wrakken van de Rode Zee veel veeleisender dan bijvoorbeeld tochten langs de kust of in ‘het rustige zuiden’van Egypte. Stromingsduiken, afdalingen in het blauw, ruige zodiactripjes… Stoort dit je allemaal niet mentaal en fysiek, of word je al zeeziek als je dit leest? Daarna moet je een routekeuze maken. ‘Geboekt’ omdat er ruimte was is Russisch roulette. Daarom: laat je door niemand iets aanpraten en informeer je ruim van tevoren uitvoerig.

Anderen lezen ook:  Law of the Sea

Waar begint het?

Dit hangt in veel gevallen af van de routes en vooral van de ligplaatsen van de liveaboards. De belangrijkste havens zijn Hurghada (de gemakkelijkste manier om hier te komen is via de lokale luchthaven) en Port Ghalib in het zuiden (het gemakkelijkst te bereiken via de luchthaven Marsa Alam op slechts een paar minuten afstand). Het is belangrijk om te overwegen of er langere overtochten gemaakt moeten worden tussen de haven en de duikroute, bijvoorbeeld van Port Ghalib naar het noorden of van Hurghada naar het zuiden. En bij het boeken van een vlucht moet je jezelf afvragen of je de drie tot vier uur durende rit van Hurghada naar Port Ghalib direct na je vlucht wel ziet zitten.

Heb ik een speciale uitrusting nog?

Behalve een duikboei en natuurlijk je basisuitrusting, is er voor een liveaboard geen extra uitrusting nodig. Praktisch: extra accu’s en/of batterijen meenemen voor duikcomputers, camera’s etc., want even naar de winkel is op volle zee geen optie. Ongeacht de tijd van het jaar: vergeet je hoed niet! Je oren zullen je dankbaar zijn.

Hoe verloopt de dag?

De dagen beginnen vroeg met een duik en eindigen soms met een nachtduik. Vaak vindt de eerste duik al plaats voor het ontbijt. Tussen ontbijt en lunch is er nog eentje. De derde duik wordt dan tussen lunch en diner geplaatst. Als er een nachtduik wordt aangeboden, is deze meestal zo gepland dat er daarna voor iedereen een diner plaatsvindt. Er zijn meestal geen duiken op de dag van aankomst en vertrek. De eerste duik is een check- en oriëntatieduik voor iedereen, inclusief het verplichte oplaten van een boeitje. Iedereen die zijn uitrusting voor zoveel duiken per dag denkt te moeten opbouwen en uit elkaar halen, kan gerust zijn: de uitrusting blijft de hele week gemonteerd, alleen de duikfles gaat eraf om hem te vullen. Pak uitspoelen: alleen op de laatste dag of bij plassen, bij voorkeur in zee voor het duikplatform.

Anderen lezen ook:  Drugssmokkelaars en schoonmaakduikers

Wat kost een liveaboard in de Rode Zee?

Zoals je je kunt voorstellen, zullen de prijzen voor een liveaboard van 1 of 2 weken variëren en afhankelijk zijn van een aantal factoren. Net als hotels zijn boten er in verschillende categorieën, van eenvoudig tot luxe, waarbij de basiskosten voor de liveaboard worden berekend. Veel ruimte in de hutten, grote dekken, voorzieningen zoals geïntegreerde badkamers met douches, veel personeel – dit alles heeft een prijs. Naast deze basiselementen zijn er ook andere kosten voor liveaboardreizigers die niet altijd direct zichtbaar zijn:

• Kosten voor drankjes: Zijn de frisdranken bij de prijs inbegrepen of kost elk colaatje jou extra? Uiteindelijk kan dit, net als de prijs van de aan boord genuttigde alcohol, al snel oplopen tot een forse eindsom.

• Welke route wordt gevaren? Afhankelijk van de route zijn er soms toeslagen en extra kosten voor mariene parken die alleen op een liveaboard moeten worden betaald.

• Extra kosten mogelijk voor grotere duikflessen, nitrox of aanvullende duikuitrusting.

• Fooien voor de bemanning en gidsen (huidige richtlijn vanaf 50 euro).• Toeslag voor 1-persoonshut.

• Volledige charter door een groep of individuele boekingen.

Concrete cijfers geven is vrij moeilijk. De huidige richtlijnen voor een bed in een 2-persoonshut liggen tussen de €1000 en €1800 (basiskosten) voor een week (zonder aanvullende diensten zoals vluchten en visa).