Al jaren zag ik onvoorstelbaar mooie foto’s passeren van de regio Lot in Frankrijk, voornamelijk van de Ressel-grot. Tijdens die jaren maakte ik verschillende keren plannen, maar die vielen steeds in het water door weersomstandigheden, werk of het kon simpelweg niet doorgaan… Maar nu is het moment daar!

Tekst en foto’s: Stefan Panis

Door covid wordt onze duiktrip naar de UK geannuleerd en Frankrijk is op dat moment nog een groene zone. We twijfelen geen moment: Lot it is! De Lot is een regio in het zuidwesten van Frankrijk, en haar karakter werd gevormd door de zogenaamde causses (een kalksteen plateau), waar de rivieren de Lot, de Dordogne en de Célé hun weg hebben gevormd.

Het is een adembenemende regio met pittoreske dorpjes zoals Rocamadour of Cahors en perfect voor het maken van lange wandelingen langs de vele uitgestippelde trails. De hoofdreden waarom ik met mijn vriendin Audrey daarnaartoe ga, is uiteraard niet om te wandelen, maar om te grotduiken!

Ressel

De Lot is een echte grotduikhotspot in Europa, met meer dan 25 duikbare grotten in de wijde omgeving.

De Lot is een echte grotduikhotspot in Europa, met meer dan 25 duikbare grotten in de wijde omgeving. Audrey zal me aankomende week gidsen in een aantal grotten die ze reeds heeft bedoken, en Kris Robbroeckx, een Belgische buddy die is verhuisd naar de Lot, vergezelt ons op een aantal van onze duiken. Ik ben echt verwonderd over de mooie regio en de diversiteit van de grotten, een echte eyeopener!

80 meter de diepte in

Heel hoog op het verlanglijstje voor die week, is een duik in de ‘Emergence du Ressel’, of simpelweg ‘Ressel’. In de rivier Célé vindt de Ressel zijn ingang, een zeer lange en indrukwekkende grot. Na een grote, wijde passage, splitst de grot zich op in twee passages: één tunnel met een gemiddelde diepte van ongeveer 10 meter, en een tweede met een gemiddelde diepte van ongeveer 20 meter, die in dezelfde richting lopen.

Ressel

We duiken alle drie met de rebreather, en besluiten de diepere passage te nemen.

Na ongeveer 360 meter komen beide passages weer bij elkaar uit. Na dit punt neemt de grot enkele sprongen de diepte in, ook wel puits genoemd door de Fransen. Eentje bevindt zich op 46 meter diepte, de ander op 80 meter. Ik ben benieuwd! Het is al laat in de namiddag als we aankomen op de ruime parkeerplaats aan de Ressel, het is een superwarme dag en hopelijk kan de grot ons wat verkoeling bieden.

Anderen lezen ook:  Doen! Een mini-vakantie in Zeeland

In alle rust kleden we ons om en lopen naar de instap die nog geen 50 meter bij onze auto vandaan is. Dankzij een touw dat doorloopt tot aan de ingang van de grot, gaan we eenvoudig te water. We doen de laatste checks en gaan kopje onder. De rivier is warm, en erg melkachtig, maar ik kan zo aan de veranderende temperatuur voelen dat we de ingang naderen. Eenmaal erdoor, opent de grot zich, en wordt het water kristalhelder.

Ressel

Als we na 95 minuten bovenkomen, moet ik bekennen… Ik ben verliefd!

Witte wanden

Onmiddellijk geeft dit een machtige aanblik als onze lampen de witte wanden verlichten… Ik kan niet wachten om de rest te ontdekken! In de grote gang liggen enorme rotsblokken op de grond verspreid die fantastische foto’s opleveren. Doordat er bijna geen stof in de grot is, maakt dat deze bijna altijd superhelder is.

Vandaag gidst Audrey me door de ondiepe passage, die we na ongeveer 180 meter bereiken. De tunnel is wondermooi uitgehouwd door erosie, en een soort bubbelachtig oppervlak met mini-kratertjes zorgen voor een aanblik die aan het maanlandschap doen denken. Halverwege de tunnel wijst Audrey me op een jump die je hier kan maken naar de diepere passage, maar vandaag verkennen we eerst deze sectie.

Op 360 meter in de grot gaan we naar de ‘diepe’ passage. Na het plaatsen van onze cookies zwemmen we verder. Aangekomen bij de eerste put zakken we tot 20 meter diepte, en na nog twee putten, bereiken we put 4, waar we naar 46 meter diepte afdalen. De put is spectaculair en we nemen uitgebreid de tijd om deze op foto en film vast te leggen. De put loopt verder in een heel licht aflopende horizontale gang, waar we helaas na enkele meters ons terugkeerpunt bereiken.

Anderen lezen ook:  Verloren lading MSC Zoe vergaat niet 

We draaien om en genieten van elke minuut in de Ressel. Als we na 95 minuten bovenkomen, moet ik bekennen… Ik ben verliefd!

Ressel

Kristalhelder water en weerspiegelingen in het plafond; een droomscenario voor iedere onderwaterfotograaf!

Mooi verjaardagscadeau, opnieuw de Ressel

Op mijn verjaardag vragen Audrey en Kris me in welke grot ik wil duiken, ik ben immers jarig! Ik hoef niet lang na te denken en kies opnieuw voor de Ressel. We duiken alle drie met de rebreather, en besluiten de diepere passage te nemen. Die heeft een gemiddelde diepte van 20 meter en leidt sneller naar de connectie met de ondiepe tunnel.

In de gang wijst Audrey ons op een zwarte platte steen in de rots die surrieel lijkt. De Franse duikers noemen dit la tache noire oftewel de zwarte vlek, die een enorm contrast heeft met de omliggende witte rotsen. Ook deze duik nemen we uitgebreid de tijd om de putten te bekijken en we bereiken een maximale diepte van 50 meter.

Ressel

De derde put in de grot is al indrukwekkend. Ik kan niet wachten om de rest te ontdekken!

De grot maakt een diepe indruk op mij, en als we terug aan de oppervlakte zijn, praat ik met Kris over het deel van de grot na put 4. De Ressel heeft nog vele mogelijkheden om te verkennen en bevat nog een paar mooie stukjes grotduikhistorie, zoals een deel van de metalen lijn, die pionier Jochen Hasenmayer gebruikte voor zijn exploraties in de grot.

Of zoals zijn schaar waar hij de draad mee knipte, die je kan terugvinden op 1,1 km. Na ons gesprek nodigt Kris me uit om snel terug te komen naar de Lot, met scooters en aangepaste gasmengsels, om de diepere sectie te verkennen en de doorsteek te maken naar een volgende sump. Weer een reden om verder te dromen en plannen te smeden.

Ressel

De Lot is een echte grotduikhotspot in Europa, met meer dan 25 duikbare grotten in de wijde omgeving.

Ook interessant voor jou:

Bijna volledig intact zeventiende-eeuws Nederlands fluitschip ontdekt in Finse Golf

Duister geheim van Belize, grotduiken bij Caye Cauker