Duiken met de tabel in de pocket van je vest en een horloge om je pols, ligt gelukkig in een ver verleden. We leren het nu allemaal met een duikcomputer te doen, maar hoe goed kennen duikers die computer eigenlijk? In mijn ervaring niet al te goed. Zo bleek onder meer bij een Amerikaanse gast die met mij de Noordroute deed van de Rode Zee.

Tekst en foto’s: Anke Westerlaken

Het wereldberoemde wrak Thistlegorm trekt jaarlijks erg veel duikers, waaronder Bob uit de Verenigde Staten. Bob is vrij nieuw in de duikwereld met zijn AOWD en ergens in de eerste 20 duiken. Omdat hij vrij onervaren is en graag met een buddy zelf op ontdekking wil gaan, vinden we voor hem een ervaren duiker en tevens instructeur, Richard. Ze duiken samen op de bekende wrakken. Maar het is de Thistlegorm waar Bob vooral naar uitkijkt.

Duik op de Dunraven

Tijdens een eerdere duik op Dunraven maakt Bob echter een cruciale fout waardoor hij alle geplande duiken op de ‘Thistle’ moet missen. Dunraven is een pracht van een wrak, geheel overgenomen door het rif op zo’n dertig meter diepte. We liggen om de hoek geparkeerd en nemen de zodiak om het wrak te bezoeken. Iedereen is razend enthousiast.

duikcomputer

De volgende dag maken we onze eerste duik op Shark en Yolanda in het National Park van Ras Mohammed. De sfeer is enorm goed als we na de duik bij het ontbijt aanschuiven. Na het ontbijt moet ik hoognodig wat administratie doen en zit met mijn laptop op schoot in de salon.

Anderen lezen ook:  Heb jij de Suunto App al?

Bob en Richard lopen een aantal keren langs en zijn bezig met Bob zijn uitrusting. Ze halen er wat andere duikers bij en het lijkt erop dat er iets aan de hand is. Dan komt Bob bij me met de opmerking «Anke, ik denk dat mijn computer stuk is.» «Laat mij eens kijken», zeg ik, terwijl we naar zijn set lopen.

Error op de duikcomputer

Bob heeft een luchtgeïntegreerde computer van een van de bekende merken en de display zegt ERROR. Bob vraagt zich af of we hem kunnen resetten of dat hij een computer kan huren.

Ik vraag hem of hij de handleiding van de computer heeft gelezen om te zien wat ERROR eigenlijk betekent. Hij heeft die moeite niet genomen en de handleiding ligt nog thuis. Gelukkig is er internet en download ik deze voor hem. Als een duikcomputer namelijk stuk is, dan doet de display het niet, blijft hij in een programma hangen of iets dergelijks.

duikcomputer

En ERROR betekent op geen enkele duikcomputer dat hij stuk is. Het geeft aan dat de duiker een cruciale fout heeft gemaakt en dat de computer 48 uur geblokkeerd is. Die blokkade is bedoeld om de duiker uit het water te houden.

Samen bekijken we de handleiding en doorloop ik met hem de cijfers van de afgelopen duiken om een idee te krijgen waar Bob de fout heeft gemaakt.

Lucht vs. nitrox

Tijdens de duik op de Dunraven hebben de mannen een veiligheidsstop gemaakt, maar wat blijkt:  Bob dook met lucht en Richard met nitrox, en hij heeft Richards duikprofiel gevolgd in plaats van zijn eigen profiel. En dus is Bob over zijn nultijden heen gegaan en had hij geen veiligheidsstop moeten maken, maar een decompressieverplichting dienen uit te voeren.

Anderen lezen ook:  Camaro: «Je kunt duikpakken passen in alle maten»

duikcomputer

Door Richard te volgen en zelf niet goed te kijken, heeft hij die verplichting verzaakt en geeft de computer ERROR aan op het scherm. Bob heeft dat niet gezien en is de volgende dag vrolijk bij Ras Mohammed het water ingesprongen.

Eenmaal onder zag hij ERROR, toonde dat aan Richard, die vervolgens signaleerde door te willen duiken en dat ze zijn computer wel zouden aanhouden.

Het probleem is niet alleen de gemiste decoverplichting met daarnaast nog meer duiktijd, maar ook Richard die als instructeur bewust doorduikt met een buddy die een probleem heeft met zijn duikcomputer. Dat maakt hem aansprakelijk. Dikke oeps!

Thistlegorm

Ik kan dan ook niets anders doen dan Bob uit het water houden voor 48 uur, waarmee zijn droom om op de Thistlegorm te duiken voor nu in rook opgaat. En aangezien hij niet alleen een decostop heeft gemist, maar daarna nog eens heeft gedoken, is de kans op decompressieziekte aanwezig en starten we dus de behandeling met zuurstof en vocht en schakelen de hulplijn van een gespecialiseerd arts in.

duikcomputer

Gelukkig begrijpt Bob zijn fout en leert daarmee om altijd zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen en vooral zijn eigen computer te volgen. Richard wordt natuurlijk ook even met zijn neus op de feiten gedrukt en leert een waardevolle les. Gelukkig heeft Bob geen decompressieziekte en blijft hij vrolijk gemutst. Hij komt een aantal maanden later weer naar Egypte om toch zijn droom te realiseren en geniet enorm van de Thistlegorm.

Eenvoudig in gebruik

Een duikcomputer is eenvoudig in gebruik en vertelt je alles wat je moet weten, maar dan moet je wel kijken en begrijpen wat er wordt gezegd. En doet hij het niet of geeft hij een onbegrijpelijke code? Staak dan alle duikactiviteiten per direct, maak een extra lange veiligheidsstop, doe nooit een reset en sla de handleiding nog eens na. Live life… Blow bubbles…