De nieuwe Garmin Descent MK1 hebben we al uitgebreid getest op duikgebied, maar hoe zit het met freediven? Want er zijn genoeg freedivers die van gadgets houden, sportfanaat zijn en dat ook wel in één horloge willen terugzien. Doorstaat de MK1 de test bij freedivers Joost van Uffelen en Sandy van de Water?
Tekst: Sandy van de Water en Joost van Uffelen Foto’s: Joost Van Uffelen
Toegegeven, vooraf heb ik het gevoel dat de Garmin Descent MK1 met zoveel functionaliteiten een beetje te veel van het goede is. Zeker voor freediven waarvoor je eigenlijk vrij weinig nodig hebt en wat in mijn ogen meer op gevoel zou moeten gaan, dan op data en technologie. Aan de andere kant is er in de sportwereld wel een tendens die laat zien dat het gebruik van data om sportprestaties te optimaliseren, steeds populairder wordt. Reden genoeg dus om te onderzoeken wat dit slimme horloge allemaal wel niet te bieden heeft voor een freediver! We gaan naar Dive4Life in Siegburg voor de grote test, waar de MK1 een multifunctionele krachtpatser blijkt te zijn.
Veel van de standaard freedive-functies zijn in het horloge opgenomen. Zo zijn er verschillende alarm/notificatiefuncties en audio, visuele en tril-alarmen die je onafhankelijk voor verschillende dieptes kunt instellen. Vibratie-alarmen zijn vrij uniek te noemen. Momenteel dragen veel competitie-freedivers hun horloge om hun nek of in hun cap om tijdens diepe duiken de dieptenotificaties te kunnen horen. Als ze met hun armen langs het lichaam duiken om volledig gestroomlijnd te zijn, zullen de audio-notificaties minder hoorbaar zijn. Het tril-alarm is even wennen, maar biedt uitkomst voor dergelijke duiken. En op die manier is het mogelijk om het horloge gewoon om de pols te blijven dragen. Voor sommige freedivers is het wellicht jammer dat dit horloge geen timer heeft voor aan de oppervlakte. Die aftelfunctie is namelijk erg handig gedurende intervaltrainingen in bijvoorbeeld het zwembad. De zwemfunctie in het programma kan wel de duiktijd, het aantal keerpunten en de totale afstand meten. De hartslagfunctie van het horloge is zeer interessant. De sensors werken vooral goed als je het horloge om je pols draagt en direct tegen de huid (of over een heel dun pak) draagt. De yoga- en de hartslagfunctie kunnen bijdragen aan een betere freedive-prestatie.
De Heart Rate Variability is een stressmeter. Daar heb je wel een hartslagmeter voor nodig die je om de borst draagt. Ook die functie kan van pas komen als je als freediver bewust je hartslag en hartslagvariabiliteit wilt meten om het effect van je training over de tijd te monitoren. Een andere opvallende functie is die je in staat stelt om punten te markeren op de kaart. Heel handig als je een bepaald object of mooie freedive plek wilt terugvinden. Al met al zijn het behoorlijk wat functies die je niet in een standaard duik- of freedive-horloge vindt.
Persoonlijk instelbaar
Het ontwerp van het horloge ziet er tiptop uit. Het 30 mm kleurenscherm is wel echt een grote vooruitgang ten opzichte van de meer standaard (duik)horloges. Daarnaast biedt het ontwerp een makkelijke snelsluiting om van bandje te wisselen. Het horloge dat wij gebruiken voor de test, heeft een plastic bandje, maar die kan je ook verruilen voor een zwarte titanium schakelband. Voor iedere gelegenheid wat wils dus. Het is niet gek dat het horloge een stuk groter is dan een standaard freedive-horloge. Zeker als je bedenkt dat er zoveel functionaliteiten in dit horloge zijn verwerkt. De batterij gaat wat snel leeg als je even buiten beschouwing laat dat al die extra functionaliteiten van de Garmin ook extra energie zullen kosten. Maar je kan de MK1 uitzetten om energie te besparen, iets wat weinig andere horloges bieden.
Garmin heeft echt een fraai stukje technologie afgeleverd waar overigens wel een prijskaartje aan hangt. Of dit horloge voor jou geschikt is als freediver, hangt in mijn ogen af van of je gebruik zult maken van de extra functionaliteiten die het biedt. Juist de grote hoeveelheid sporten die de MK1 ondersteunt en de inzichten die de data biedt, maakt dat je gebaat kunt zijn bij het gebruik van dit horloge. De grote hoeveelheid aan functies kan echter wel overweldigend zijn. Gelukkig stelt hij je in staat om alleen de voor jou belangrijkste functies in het snelmenu in te stellen. De trilfunctie is even wennen, maar een goede toevoeging.
Voor iemand die niet gewend is om zijn horloge vaak op te laden, is het wel een beetje gek om het zo vaak aan de computer te hangen. Echter, de data via een kabel op je pc inzien en er lering uit trekken, is een van de belangrijke mogelijkheden van een smartwatch. Diezelfde kabel waarmee je de MK1 met de pc verbindt, zorgt ook dat hij direct oplaadt dus je slaat twee vliegen in één klap. In de ogen van veel freedivers zal hij zeker niet onderdoen voor andere freedive-horloges. De MK1 biedt namelijk buiten de freedive basisfunctionaliteit allerlei vernieuwende en extra sportfuncties. De multi-sportfanaat zal zeker in de verleiding gebracht worden door dit horloge. En daar wordt het nu juist interessant, want veel freedivers geloven in een combinatie van activiteiten om hun prestaties naar een hoger (of moeten we zeggen, dieper?) plan te tillen!
+ alarm/notificatiefuncties
+ visueel alarm
+ tril-alarm
+ zwemfunctie
+ yoga- en hartslagfunctie
+ punten markeren op kaart
– geen timer voor aan de oppervlakte
– batterij snel leeg
Vanafprijs: € 999
Bekijk ook: Aqua Lung i100, betaalbare duikcomputer