Garmin weet ons steeds weer te verrassen: zij hebben sinds kort de nieuwe Garmin Descent Mk3i uitgebracht! Ook heeft de Descent T2-transceiver een verbeterde SubWave™-sonartechnologie. Merk je het verschil met de voorgangers? Redacteur Carlo Vreugde test de nieuwe smartwatch ‘met James Bond-functies’ uit.
Tekst: Carlo Vreugde Foto’s: Patrick Kranenbroek
In Casino Royale gaat James Bond in een slechte gezondheid naar zijn auto waarin een AE zit om hem te helpen. Bij mij gebeurt iets wat erop lijkt als mijn hartslag opeens omhooggaat als ik op de bank zit, plus in de ochtend kom ik erachter dat ik weinig heb geslapen. Meerdere smartwatches houden dit in de gaten, maar zoals bij James Bond gaat Garmin hierin een stapje verder. Het gaat hier om de nieuwe door Garmin ontwikkelde tool: Dive Readiness Score. Dit laat zien hoe mijn lifestylefactoren zoals slaap en lichaamsbeweging, stress en jetlag van invloed kunnen zijn op de fitheid van mijn lichaam voordat ik aan mijn duik begin. Je kan zelf bepalen wat gemonitord wordt. Bij mij bestaat het uit een gemeten polshartslag, geavanceerde slaapbewaking, ademhalingsmetingen en Pulse Ox. Deze laatste geeft aan hoeveel zuurstof zich in je bloed bevindt. Bij gezonde mensen is de zuurstofsaturatie tussen de 95%-99%. Ik krijg dan ook van de Mk3i de melding dat mijn ‘trainingsgereedheid’, ‘duikgereedheid’ en lichaamsbatterij slecht zijn. Wanneer ik een test doe, blijk ik positief te zijn… Het mag duidelijk zijn dat ik me afmeld voor de duik van vandaag. Garmin heeft me eigenlijk letterlijk een ‘negatief duikadvies’ gegeven, en dat is maar goed ook!
Navigatiesysteem
Jammer dat ik de duikkaart niet kan uitproberen. Dit gaat niet, want de duikkaart van de plas om de hoek staat er helaas niet op. DiveView™ kaarten tonen bathymetrische dieptecontouren voor meer dan 4.000 beste duiklocaties. Zo kan je je goed voorbereiden op je duik. Nog een ‘James Bond handigheidje’ is dat via de Garmin Multi-band GPS-technologie heel nauwkeurig jouw positie op het water wordt vastgelegd als je handmatig de duik start. Via de ingebouwde ABC-sensoren kan dit je helpen bij het navigeren van elk deel van je duik, vanaf het moment dat je het water ingaat tot je weer uit water klimt. Alleen onder water gebruik je uiteraard het onderwaterkompas zonder GPS-functie. Dus mocht je ergens anders boven water komen, dan kan je via deze manier bepalen welke kant je op moet om bij het startpunt uit te komen. Eigenlijk een soort Google Maps! Je weet de richting, je bepaalt zelf of je verder onder water gaat of via de wateroppervlakte.
Appen onder water
Dit is nog wel het mooiste James Bond tooltje! Je kan onder water vooraf ingestelde duikberichten naar je duikbuddy sturen. Dit gaat via de verbeterde SubWave™ sonartechnologie die biedt nu de mogelijkheid om op maar liefst 30 meter afstand berichten uit te wisselen! Handig, om je buddy te appen dat je een mooi zeedier hebt gevonden. Uiteraard moet je dan beiden wel beschikken over hetzelfde duikhorloge en een Descent T2 transceiver. Maar dit is nog niet alles, deze techniek kan ook jouw tankdruk, diepte en afstand bewaken. Niet alleen voor jezelf, maar voor maximaal acht duikers binnen een bereik van 10 meter. Je dient ze dan wel allemaal te koppelen aan jouw Mk3i plus ze moeten beschikken over de nieuwe Descent™ T2 transceiver. Een duikinstructeur kan met duikflessen uitgerust met T2’s de gehele duikgroep digitaal in de gaten houden.
Tot 200 meter
De revolutie gaat verder, want het ontwerp van het horloge heeft nog een primeur in de duikwereld. Het gaat hier om een duikbestendige behuizing tot 200 meter diepte met metalen, lekvrije inductieve knoppen en meerdere duikmodi voor recreatief tot technisch duiken plus freediving. Dus beschik je over de kwalificaties om tot 200 meter te gaan, dan werken de knoppen ook op die diepte. Het AMOLED-scherm van 1,2-inch zorgt dat je alles duidelijk kunt aflezen, zowel in het donker als bij fel daglicht. Verder bevat het nieuwe model een krasbestendige lens van saffierglas en een titanium rand. De Mk3 is beschikbaar in 43 mm en 51 mm. De 43 mm is geschikt voor duikers met smallere polsen zoals ik. Plus, het is een goed formaat bij alle overige sporten.
In gebruik
De Mk3i heb ik gebruikt bij het duiken en vervolgens bij het wandelen, fietsen, rennen en openwaterzwemmen. Je merkt niet dat je een James Bondachtige smartwatch + geavanceerde duikcomputer om hebt. Op kantoor viel de Franse grijze siliconen band met een brons PVD-titanium kleur direct op. ‘Een zeer modern en stijlvol horloge’ krijg ik dagelijks te horen. Wat bij mij tijdens het sporten opvalt, is dat het AMOLED-scherm zo helder is dat ik te allen tijde van mijn sportactiviteit alles goed kan volgen.
Tijdens het openwaterzwemmen kan ik alles goed onder water aflezen. Het water is rond 7 graden en ik ben een kwartier aan het zwemmen voor een halve kilometer. Tja, mijn conditie is niet optimaal en dat blijkt twee dagen later ook als mijn lichaam het langzaam laat afweten door het bekende virus. Ook de startfunctie laat een mooie heldere groene ring zien en de stopfunctie doet hetzelfde, maar dan in het rood. Je weet daardoor precies welke handeling je hebt uitgevoerd.
Koppelen transmitter
Bij de Mk3 zit standaard een verlengbandje meegeleverd, zodat je je polsbandje kan verlengen voor je droogpak. Dit is heel eenvoudig te bevestigen dankzij het QuickFit systeem. Je kan op die manier overigens ook steeds de kleur van je bandje wisselen, want er zijn vele kleuren beschikbaar. Voor de duik zet ik de polshartslagmeter uit om batterij te besparen, want dit wordt niet gemeten door mijn droogpak heen. Vervolgens koppel ik één Descent T2 transmitter van mijn sidemount duikfles aan het horloge. De Descent T2 is nog zo nieuw, dat op het moment van testen slechts één exemplaar beschikbaar is.
Tijdens het koppelen zie ik keurig dat er 215 bar in mijn linkerduikfles zit. Je kan elke T2 een ID als aparte naam geven, in mijn situatie zou dat worden ‘links’ en ‘rechts’ bij de twee sidemountduikflessen. Op mijn duikcomputer kan ik de tankdruk, resterende zuurstoftijd, zuurstofverbruik en de resterende batterijlading van de T2 aflezen. Er kunnen maximaal acht T2’s geplaatst worden binnen een bereik van maximaal 10 meter van het horloge. Dan kan je eenvoudig de namen van de duikers als T2-ID plaatsen.
Te water
Als je je smartphone bij de hand hebt, dan zijn getijdengegevens beschikbaar op je Mk3i. Je hebt hiervoor namelijk wel een internetverbinding nodig om de actuele status te lezen. De getijden heb ik nu niet nodig, want Patrick heeft deze al gecheckt en de duik hierop gepland.
Ik selecteer de duikmodi van Single-gas. Ook mogelijk is Multi-gas: 1 bodemgas & 11 extra gassen, CCR, Gauge, Apnea, Apnea Hunt en als laatste zwembadduikmodus. Ik kijk direct of het GPS-signaal compleet is. Op deze manier heb ik een instappunt voor mijn logboek. Je kan ook direct het water inspringen en dan gaat de Mk3i aan na 1,2 meter, maar dan is er geen GPS-meetpunt.
Het meetpunt geeft perfect de trap van duikplaats Den Osse Nieuwe Kerkweg aan. Mijn duikbuddy is Patrick Kranenbroek die maandelijks schrijft over mooi duiklocaties in Zeeland, dus ik heb een goede gids bij me. De golven die gemaakt zijn door de wind van 14 knopen geeft ook een gevoelstemperatuur van -10, daarom gaan we snel onder water. Daar is het maar 4 graden dus ik doe meteen de onderwatercheck. We blijven ondiep, want het zicht is helemaal niet best. Het AMOLED-scherm is echt supergoed af te lezen en ik zie ook in één oogopslag mijn tankdruk. Ideaal dat ik niet steeds mijn manometer hoef te pakken om dit te checken. Ik kan gewoon rustig doorduiken en me concentreren op de duik. Patrick geeft aan dat het een geschikt moment is om de foto te maken met de zon boven ons. Ik ga in positie hangen en hij gaat aan de slag. Ik zie de flitslampen voor mij, maar Patrick zie ik nauwelijks. De golven woelen heel veel sediment omhoog.
180 graden terug
Ik hou de diepte en tijd in de gaten. Doordat we zo ondiep zitten, gemiddeld op 5 meter, weet ik dat we heel veel lucht overhouden. Je krijgt ook je stijgsnelheid te zien, maar dat is vandaag niet nodig. Net zoals het huidige stikstofgehalte (N2) en heliumgehalte (He) in mijn weefselmassa, dit blijft netjes groen de gehele tijd. Door op start te drukken krijg ik het mooie duikkompas met ABC-sensoren te zien en als we omdraaien selecteer ik Recip. Zodat de koers 180 graden wordt gewijzigd. Handig om zo terug te gaan naar het startpunt! Na 44 minuten komen we samen bij de trap aan. Ik druk op de rechter knop bovenaan om de duikregistratie te stoppen. Vervolgens worden nogmaals de GPS-coördinaten aan de oppervlakte genoteerd. Deze vind ik terug in het duiklogboek van de Garmin Dive smartphone-app. Verder is het mogelijk om dit bijzondere en geweldig horloge te koppelen aan een inReach toestel, waarmee veel mogelijk is, bijvoorbeeld een interactieve SOS sturen naar het Garmin Response Center. Hiervoor heb je wel een actief satellietabonnement nodig.
Conclusie
Om mijn pols zit een multifunctioneel apparaat met James Bond functies. Dit is geweldig met al die duikfuncties, navigatie en navigatiemogelijkheden, gezondheid- en fitnessfuncties. Ook heeft de watch veel connected lifestyle opties zoals Garmin Pay om contactloos te betalen, veiligheids- en trackingfuncties en muziek. Lijkt me helemaal heerlijk; als je op de boot terugvaart van een duik en je fijn je eigen muziek kan luisteren. Je kan deze uploaden in de watch, dan heb je je telefoon niet nodig. Ook kan je via je smartphone Spotify-muziek streamen. Ik heb alles bij me, heerlijk, dat maakt het inpakken voor een duiktrip een stuk eenvoudiger en ik voel mij sportief en veilig!
Facts Descent Mk3i
- Smartwatch & duikcomputer in één
- 30 uur batterij bij intensief duiken
- Batterijduur ; tot 25 dagen
- Amoled display
- Led-zaklamp
- Touchscreen
- Tot 200 meter
- Alle duikfuncties
Vanaf prijs Mk3i : € 1249,99
Garmin