Nu is het moment om duikopleidingen te doen. Als het kan, doorbreek ik de coronasleur. DUIKEN is op zoek naar de opleidingen die net even anders zijn. Cees en Gertine Langmuur, eigenaren van DivePost Katwijk, geven aan dat de PADI Sidemount Speciality flink in trek is. Ik ga de uitdaging aan.

Tekst: Carlo Vreugde Foto’s: René Lipmann

Mijn duikbuddy en medecursist, Konstantin, zit met een brede glimlach op 1,5 meter afstand van mij op de rand van het zwembad. Hij geeft aan dat hij er veel zin in heeft.

Hij had net samen met zijn zoon zijn OWD-brevet gehaald, omdat ze niet op vakantie konden. Daarna volgde hij nog diverse speciality’s en dan is het nu tijd voor sidemount.

Nadat we de zwembad RIVM-procedures hebben doorgenomen, gaan we het water in. Dit gebeurt zittend, met een zijwaartse beweging. Dit terwijl de twee aluminium flessen langs de zijkant van ons lichaam hangen.

Met een draaibeweging belanden we samen in het water. Dit is wel een hele andere manier om te water te gaan. Ook voor mij is dit mijn eerste sidemounttraining. Dit is ook het juiste moment, lekker even eruit. Ondertussen ben ik al dat thuis zitten door corona zat. Heerlijk om mijzelf weer te verdiepen in een nieuwe duikopleiding.

Uitdagingen

We zijn in goede handen, want onze duikinstructrice Chris Azab is PADI Gold Course Director bij PADI 5* IDC Center DivePost in Valkenburg ZH en geeft vele TEC- en Sidemountopleidingen. Chris heeft meer dan 12.000 duiken gedaan zodat zij ons alle kneepjes van het sidemountduiken kan leren.

Dit begint al tijdens de theorie in de klas. We leren de verschillen tussen aluminium en stalen flessen bevestigingen aan onze sidemountwing. Het is in het begin niet altijd even makkelijk, het is maar goed dat je onze gezichtsuitdrukkingen niet kan zien door onze verplichte mondmaskers.

Ook toont Chris hoe de wing werkt en dat er verschillende uitvoeringen bestaan van de meeste merken. We zitten ook hier allemaal 1,5 meter van elkaar en Chris laat Konstantin de wing aandoen. Hierdoor kan alles goed afgesteld worden en krijg je direct een idee hoe het geheel werkt en voelt.

Sidemountduiken heeft niet alleen voordelen, maar ook een paar uitdagingen die reuze meevallen. Ikzelf had er niet zo naar gekeken, maar je hebt wel twee automaten waar je afwisselend uit moet ademen om je balans met aluminium flessen in het water goed te houden. Je kan op verschillende manieren je luchtvoorraad verbruiken.

Via oefeningen kijk je wat het beste bij je past. Dus gasbeheersing is de eerste uitdaging. De tweede is dat een buddy die met een fles op zijn rug duikt, niet bekend is met jouw sidemountuitrusting. Dus leg je aan je buddy uit waar je inflator zit om je wing op te blazen en dat je uit twee automaten ademt.

Anderen lezen ook:  Drie eeuwen oude wrak van een Nederlands schip ontdekt voor de kust van Mexico

Als hij zonder lucht zit, krijgt hij de longhose aangereikt. Deze zit in mijn mond of hij zit via een ‘break-away’/ clip aan mijn D-ring. De laatste uitdaging is als je met (al) je flessen langs je lichaam een trap op moet klimmen, bijvoorbeeld bij slecht weer. Dan kan je de flessen niet eenvoudig in het water afkoppelen en aangeven.

We nemen alle handelingen door die we in het zwembad gaan doen. Beiden zijn we enthousiast en willen graag het geleerde in de praktijk brengen.

PADI Sidemount Specialty

Flessen verwijderen en weer terugkoppelen, fles naar voren doen en rondzwemmen en weer terugkoppelen. De taakbelasting is soms wel hoog. Foto: Hylke Salverda

Zwembadtraining

Chris ligt inmiddels ook in het water. Om ons heen zie ik allemaal andere sidemountduikers. Geweldig! Chris geeft het signaal dat zij de eerste oefening voor zal doen onder water. Aan ons de taak deze daarna ook uit te voeren. We oefenen neutraal drijfvermogen en dat gaat me gelijk goed af. Ik ben al enigszins bekend met sidemount, na een online cursus.

Uiteraard is dat heel anders dan met een echte instructeur die je direct aanwijzingen kan geven. Dit leert veel sneller en is zoveel leuker. Het gevoel dat er geen fles op je rug zit, maar dat de flessen naast je hangen, is in het begin vreemd.

Maar al snel voelt het heel comfortabel, je kan echt heel relaxed ‘hangen’ in een perfecte horizontale trim. Maar netjes hangen is leuk, er moet gewerkt worden!

Chris laat ons enkele vinslagen zien die we nadoen. De frogkick, flutterkick (groot en klein) en daarna toont ze ook de backwards kick. Ze gaat keurig achteruit en wij doen haar na. We gaan door: ‘out of air’, 2e trap ‘free-flow’ oplossen, gasbeheersing, flessen verwijderen en weer terugkoppelen, fles naar voren doen en rondzwemmen en weer terugkoppelen, hetzelfde maar dan met twee flessen tegelijk.

De taakbelasting is soms wel hoog met twee flessen, maar het is goed te doen. De tijd vliegt en we vinden het allemaal jammer dat het alweer voorbij is. We kijken uit naar de duiken in open water.

PADI Sidemount Specialty

Ik moet mijn 1e trap dichtdraaien, omdat de automaat niet volledig afsluit.

Noodsituaties in Vinkeveen

Daar staan we dan allemaal aan de kant en weer op 1,5 meter afstand van elkaar bij de Vinkeveense Plassen. Na de zwembadtraining volgen drie openwaterduiken. Het is december en we staan net uit de gure koude wind van 4 graden. Ondanks de kou hebben we extra zin in de duiken die we gaan maken.

We maken ons gereed, doen allemaal de pre-dive check op de kant en controleren elkaar later in het water op luchtbellen. In het water gaan we uitloden om te kijken of we in onze sidemount-uitrusting in het koude water goed zijn uitgetrimd en dat we perfect in het water liggen. Vervolgens gaan we onze gasvoorziening managen door de methode die het best bij ons past en die we geleerd hebben in het zwembad.

Anderen lezen ook:  Zeenaaktslakken, vlinders van de zee

Chris laat ons eerst de standaard oefeningen doen en daarna kijkt ze of we correct reageren in noodsituaties. Ongemerkt nadert ze mij van achter en laat lucht ontsnappen via haar 2e trap bij een van mijn automaten. Ik moet mijn 1e trap dichtdraaien omdat de automaat niet volledig afsluit.

Wat je je dan ineens realiseert, is dat op elke 1e trap je droogpakslang of je inflatorslang is aangesloten. Een van deze twee zal niet werken als je je 1e trap dichtdraait. In de oefening is het open en dicht draaien, maar in het echt blijft die 1e trap dicht en na zo’n probleem beëindig je je duik. Dan is het tijd voor de out-of-air oefening. Je dient dan rechts van je buddy of rechtsachter hem te zwemmen.

Dat is wel even wennen. Op deze manier kan je de juiste lengte van je longhose gebruiken. Je bent namelijk een stuk breder met de flessen aan je zij. Dan zie je dat het oefenen van deze problemen zeer nuttig zijn.

Allemaal komen we tevreden uit het water en krijgen van Chris lekkere warme thee en een Snickers om weer op kracht en temperatuur te komen. We krijgen onze debriefing met daarin de onderdelen waar we aandacht aan moeten besteden.

Chris benadrukt dat bij het dichtdraaien van kranen, je goed moet nadenken en kijken waar de bellen tijdens een probleem vandaan komen. Zo draai je de juiste fles dicht en heb je de juiste automaat in je mond.

PADI Sidemount Specialty

Ook krijg ik van mijn buddy spontaan een ‘out-of-air’ en geef hem direct mijn longhose saan en wissel snel naar mijn shorthose.

Het is tijd voor de sleep- en duwoefening van een vermoeide buddy. Ondanks het opblazen van de sidemountwing, zodat je buddy drijft, is het best zwaar om iemand in een volledige uitrusting te verplaatsen.

Het duwen gaat aanzienlijk beter, zeker als er niet te veel lucht in de wing zit en je de benen van de buddy tegen je schouders aanzet en recht houdt. Zit de wing te vol, dan rolt de vermoeide duiker namelijk met zijn gezicht in het water. We maken de tweede duik en doen alle oefeningen opnieuw.

We merken allebei dat het steeds beter gaat. Een week later is het tijd voor de derde openwaterduik. Het is heel bijzonder om te constateren dat de oefeningen geroutineerd verlopen. Chris simuleert diverse problemen. Ik voel luchtbellen en zie dat mijn linkerautomaat bellen van Chris krijgt. Ik draai gelijk de juiste kraan dicht.

Anderen lezen ook:  Viagra: vloek of zegen voor een sportduiker?

Ook krijg ik van mijn buddy spontaan een ‘out-of-air’ en geef hem direct mijn longhose en wissel snel naar mijn shorthose. Tijdens coronatijd houd je de automaat van je buddy vast voor je eigen automaat en stop je deze niet in je mond.

Als laatste oefening zetten we tijdens onze veiligheidsstop ons boeitje (DSMB) uit waarna we naar de kant zwemmen.

Heb je een aluminium fles, dan kan je deze aan je boeitje hangen zodat mensen aan de kant of boot je boei met fles direct uit het water kunnen tillen. Ik heb echter een stalen fles. Deze koppel je pas af aan de oppervlakte omdat je anders onder water je neutrale drijfvermogen kwijt bent.

Kom van die bank af!

We staan allemaal weer met een brede glimlach op de kant en hebben de coronasleur even heerlijk doorbroken. We krijgen ons PADI Sidemount Speciality certificaat en dat geeft een goed gevoel. Chris heeft ons met veel humor door deze training heen geleid met talloze tips voor sidemountduiken.

Kom van de bank af en ga een leuke uitdaging aan bij jouw duikschool in de buurt. Je ondersteunt daarmee de lokale economie, jouw favoriete duikcentrum die het al zwaar genoeg heeft en doet weer een mooie ervaring op. Alle duikscholen volgen strak de RIVM-richtlijnen om jou en zichzelf optimaal te beschermen.

Voordelen sidemount

PADI Sidemount Specialty

Volkomen gestroomlijnd: de flessen hangen onder je armen en daardoor heb je minder weerstand.

Eenvoudig transport: de flessen kun je eenvoudig per stuk vervoeren. Deze kan je vervolgens zittend of in het water aandoen, waar ze weinig wegen.

Veelzijdig: je hebt de keus uit het gebruik van een of twee flessen. Ook zijn er meerdere methoden om te water te gaan.

Groter gasvolume: dankzij twee flessen heb je meer gas bij je.

Makkelijke bereikbaarheid 1e trap en kranen: deze zitten nu binnen je gezichtsveld en niet achter op je rug.

Uiterst comfortabel: ruime afstelmogelijkheden van je sidemountwing. Hierdoor kan je een optimale trim en balans in het water vinden.

Probleemoplossend: je kan makkelijk de andere fles in gebruik nemen als de eerste fles een probleem vertoont.

Dive Post Katwijk

PADI Sidemount Specialty

Chris Azab leidt PADI Instructeurs, TEC-duikers en TEC-Instructeurs op in Nederland, Egypte, Malta, Malediven en Cyprus. Met meer dan 9.000 uur onder water leidt zij alle PADI IDC kandidaten zelf op. Zij leert je alle skills met een neutraal drijfvermogen – dus geen gebruik van knieën!

Sinds 2011 is zij de vaste In-house Course Director bij 5* IDC Center Dive Post Dive Equipment in Valkenburg – Zuid-Holland. Jaarlijks ontvangt zij de Elite Instructor 150+ rating en is zij ook PADI Gold Course Director geworden. Ook reikte PADI aan 5* IDC Center Dive Post en Chris het Certificate of Excellence uit voor de goede samenwerking. Vereisten Sidemount Specialty: OWD-brevet en minimaal 15 jaar oud. www.divepost.nl