De gloednieuwe Garmin Descent Mk3 is een grote hit, maar laten we vooral ook niet de Garmin Descent Solar G1 Ocean Edition vergeten. Wat maakt deze duikcomputer nu anders? En wat zijn de overeenkomsten? Hoofdredacteur Judith Rietveld test het uit.

De Mk3i heb ik eerder al mogen testen dit jaar. De ‘kleine’ uitvoering van 43 mm, dat staat net wat leuker als je een vrouw bent – vind ik dan. De Mk3i kwam geheel in zwart, en ik had uiteraard het polsbandje kunnen wisselen in een van de vele kleuren van het Quick Connect systeem. Maar als ik dan met de G1 Ocean Edition aan de slag mag, laat ik de zwarte Mk3i maar even voor wat hij is. Ik ben op slag verliefd. Wat een ontzettend mooie kleur! Ja, ik weet het. Ik ben een echte vrouw. Als je vraagt wat voor auto ik heb, zeg ik ‘een gele’ en zal ik weinig over de technische specificaties kunnen zeggen.

De G1 valt dus gelijk in de smaak met zijn mooie ‘oceanenblauwe’ kleur. Ik ken de G1 Solar natuurlijk al, die heb ik een aantal jaar geleden uitgebreid getest. Deze was in een wat subtielere blauw/grijs kleur. ‘Hurricane Blue’ heette dat. Maar waarom ik nóg meer verliefd ben op deze ‘Ocean Edition’ is doordat het gemaakt is van gerecycled plastic uit de oceaan. Hoe gaaf is dat! Zowel de rand van de behuizing en de knoppen zijn gemaakt van plastic dat ooit in de oceaan rond dobberde. En nu zit het om mijn pols, in de vorm van een prachtige duikcomputer/smartwatch combinatie.

Anderen lezen ook:  Bijna alle soepschildpadden zijn tegen 2100 van het vrouwelijk geslacht

4 maanden batterijduur

Wat zeg je? 4 maanden? Klopt! Deze geavanceerde duikcomputer combineert uitgebreide duikfunctionaliteiten met slimme outdoor- en sportmogelijkheden. De G1 Solar heeft een Power Glass™ lens, waarmee de batterij wordt opgeladen door zonlicht. Met zonne-energie als unieke feature, biedt de Descent G1 Solar Ocean Edition langdurig gebruik, zelfs tijdens meerdaagse duiktrips zonder toegang tot een stroombron. Ideaal op een liveaboard dat je je geen zorgen hoeft te maken over het op tijd opladen. Of tijdens een zonnige duikvakantie. Mocht hij niet opladen omdat er weinig zonne-energie is, dan nog gaat hij heel lang mee: Tijdens duiken biedt hij tot 25 uur aan ononderbroken gebruik, afhankelijk van de omstandigheden. In de Smartwatch-modus gaat hij tot 21 dagen mee! Nog even terugkomend op de 4 maanden: Je dient de G1 Solar dan wel heel de dag te dragen, waaronder drie uur per dag buiten met een lichtintensiteit van 50.000 lux.

Positie bepalen

De G1 Solar ondersteunt een breed scala aan duikmodi, waaronder recreatief duiken, freediving, nitrox, trimix, en gauge-modus voor technische duiken. Of je nu een eenvoudige duik maakt of een complexe decompressieduik, de G1 biedt nauwkeurige gegevens zoals diepte, duiktijd, NDL (No-Decompression Limit) en decompressiestops. Hij is ook uitgerust met GPS, GLONASS en Galileo voor nauwkeurige positiebepaling wanneer je aan de oppervlakte bent. Gebruik de ingebouwde GPS-functies om je start- en eindpunten te markeren. Dit is vooral nuttig bij openwaterduiken. Zo kan je gemakkelijk terug navigeren naar de boot of een vooraf gemarkeerd punt.

Trainen met Jeff

Naast de duikfuncties is de Descent G1 Solar ook een volwaardige smartwatch. De G1 biedt meer dan 30 sportmodi, waaronder zwemmen, hardlopen, fietsen, yoga en HIIT-trainingen. Ik loop al een aantal jaren hard, maar door omstandigheden was ik een beetje ‘ingeslapen’ de laatste paar maanden. Om dan ineens weer te beginnen met dezelfde afstanden, leek me niet zo’n verstandig idee. Via de Garmin Connect app kan je kiezen uit meerdere trainingsprogramma’s. ‘Garmin Coach’ is een aanpasbare hardlooptrainer voor beginners tot gevorderden. Het biedt gepersonaliseerde trainingsplannen voor afstanden zoals 5 km, 10 km en halve marathons. Deze plannen passen zich automatisch aan je prestaties aan en worden geleverd door professionele coaches zoals Jeff Galloway, Greg McMillan en Amy Parkerson-Mitchell. Ik koos voor Jeff, die keek niet zo streng als Amy. En Greg leek me een behoorlijke drillmaster. Nou, Jeff kan er ook wat van.

Anderen lezen ook:  Getest: trimvest Tusa Tina, speciaal voor vrouwelijke duikers

Ik heb gekozen voor de 10 km, en hoewel we rustig begonnen, voert hij het tempo aardig op. Je kan zelf aangeven hoe vaak je per week wilt trainen (ik heb 3x gekozen) en deze worden dan netjes in je agenda gezet. Kan je een dag niet, dan verplaats je dit gewoon en worden de overige trainingen ook doorgeschoven. Ik vind het erg prettig werken. Wanneer ik mijn workout start, geeft hij precies aan wat ik moet doen. Bijvoorbeeld: eerst 5 minuten warming up. Bij de laatste 5 seconden telt hij af, trilt hij en toont hij wat ik vervolgens moet doen. Bijvoorbeeld : Loop 20 minuten in een ‘lekker tempo’ of ‘lange passen’. Wat Jeff precies onder een ‘lekker tempo’ verstaat weet ik niet, maar ik heb nog geen commentaar gehad. Op deze manier trainen vind ik zelf erg prettig, omdat er echt een stok achter de deur zit om te gaan. En het heel leuk is om daarna je prestaties te bekijken in de app zelf.

 

Conclusie

De gezondheidsmonitoring is een ander groot voordeel van de Descent G1 Solar. Met functies zoals hartslagmeting, slaapregistratie, zuurstofsaturatie (Pulse Ox) en ademhalingsbewaking krijg je een compleet beeld van je fysieke gesteldheid, zowel tijdens duiken als dagelijks gebruik. Wat zijn nu de grootste verschillen met de Mk3? De G1 heeft geen kleurenscherm en je kunt ‘m niet aansluiten op een tankpod. Ook gaat de G1 beduidend langer mee dan de Mk3 dankzij de zonne-energie. Ik ben in ieder geval alleen maar meer verliefd geworden op de G1 Solar Ocean Edition. Hij heeft namelijk niet alleen een heel knap uiterlijk, maar ook een onweerstaanbaar innerlijk!

Anderen lezen ook:  "Praten dolfijnen en mensen op dezelfde manier met hun baby's?"

Voor meer informatie: www.garmin.com