In Playa del Carmen hoor ik geruchten dat er enkele cenotes zijn waar regelmatig krokodillen te zien zijn, een droom voor menig onderwaterfotograaf. Na wat navraag blijkt dat cenotes Casa en Carwash de grootste kans bieden. Tijd om op onderzoek te gaan!

Tekst en foto’s: Ruud Stelten

Cenote Carwash ligt pal aan de weg tussen Tulum en Coba. De cenote heeft zijn naam te danken aan het feit dat taxichauffeurs hier in het verleden hun auto’s wasten. Dat is gelukkig niet meer het geval; bij aankomst tref ik een kleine, maar prachtige cenote aan waar slechts een paar duikers zich klaarmaken voor hun avontuur. Het water is kraakhelder, maar helaas is de krokodil nergens te bekennen. Wel is de cenote begroeid met een prachtige bos waterlelies wat mooie plaatjes oplevert. Leuk extraatje zijn de vele schildpadden die tussen de lelies door zwemmen. Het zijn echter geen krokodillen… op naar de volgende bestemming!

De cenote is begroeid met een prachtige bos waterlelies.

Lokale kennis

Casa Cenote bevindt zich een kleine tien kilometer ten noorden van Tulum en ligt meteen aan zee. Dit is wederom een perfecte cenote om snorkelend te ontdekken. Aan het oppervlak lijkt het een rivier die over een lengte van 250 meter door de jungle slingert. Aan weerszijden is deze rivier begroeid met mangroves vol met leven. De wortels van de mangrovebomen vormen een beschutte kraamkamer voor tientallen soorten vissen, waaronder vele tarpons. Aangezien de cenote verbonden is met de zee, kan het hier soms best hard stromen. Het water kan kraakhelder zijn, maar kan binnen een paar minuten veranderen in een donkerbruine soep. Het instromende zeewater mengt zich, door de verschillende dichtheden, niet met het zoete water in de cenote, waardoor er een ondiepe halocline kan ontstaan die het zicht nog verder doet afnemen. Je hebt dus een beetje geluk nodig, en wat lokale kennis helpt ook! Het zicht is ’s ochtends vaak het beste, dus voor helder water moet je vroeg uit de veren.

Een perfecte cenote om snorkelend te verkennen.

Snorkelgedeelte 

Anderen lezen ook:  Romeinen joegen waarschijnlijk al op walvissen

Eenmaal te water, zwem ik langzaam richting het eind van het snorkelgedeelte, ondertussen in elk hoekje en onder elke wortel kijkend of er ergens een krokodil verscholen zit. Als ik er aan het eind van de cenote nog steeds geen heb gezien, zakt de moed me in de vinnen. Tot ik er plots eentje aan de waterkant zie liggen! De krokodil is echter een siësta aan het houden en wil zijn hoofd maar niet onder water steken, iets wat ik natuurlijk wel graag zou willen voor de foto.

Ik kijk in elk hoekje en onder elke wortel of er een krokodil verscholen zit.

Na een half uur besluit hij een stukje te gaan zwemmen, waarna hij zich op een andere rots onder water perfect positioneert voor de foto. Ik neem aan dat hij nu wel aan mij gewend is, en ik kom steeds dichterbij voor het perfecte plaatje. Hebbes! Ik blijf nog een tijdje bij hem om te kijken of hij nog een keer gaat zwemmen, maar helaas, hij blijft lekker zitten. Al freedivend zwem ik terug tussen de mangroves en verwonder me over de prachtige omgeving vol met leven. Onder de wortels is de lichtinval echt prachtig; deze plek is een paradijs voor onderwaterfotografie. Hier ga ik zeker nog een keer terugkomen!

Ik kom steeds dichterbij voor het perfecte plaatje. Hebbes!

Riviera Maya

Een van de bekendste duikbestemmingen in Mexico is de Riviera Maya, een geliefd gebied voor grotduikers door het grote aantal cenotes dat zich hier bevindt. Het schiereiland Yucatan is een grote gatenkaas met duizenden sinkholes en grotten, veelal onder water. Deze zijn begroeid met prachtige stalactieten, stalagmieten en andere geologische formaties. Geen twee cenotes zijn hetzelfde, ze hebben elk hun eigen charme. Ruud Stelten is voor enkele maanden naar dit land vertrokken en schrijft over zijn duikavonturen. Volg hem op www.duiken.nl!

Anderen lezen ook:  Weddell Sea Expedition op zoek naar legendarisch wrak: de Endurance

Bekijk ook: Duiken met dolfijnen in de Golf van Aqaba