De zeelt is een zoetwatervis die behoort tot de karperfamilie. Hij wordt vaak aangetroffen in langzaam stromende of stilstaande wateren, zoals meren, vijvers en langzaam stromende rivieren. Deze vis komt veel voor in Europa en Azië. Enkele bijzonderheden op een rijtje:
Zeelten hebben een kenmerkend uiterlijk met een afgeplat lichaam en een brede kop. Ze kunnen een flinke omvang bereiken, met volwassen exemplaren die tot wel 60 centimeter lang kunnen worden en een gewicht van enkele kilo’s kunnen bereiken.
De voeding van zeelten bestaat voornamelijk uit waterplanten, algen, kleine waterdiertjes en bodemorganismen. Ze staan bekend om hun gewoonte om in de modder op de bodem te wroeten op zoek naar voedsel.
In sommige gebieden worden zeelten beschouwd als een populaire sport- en consumptievis. Hun stevige vlees maakt ze geschikt voor consumptie, hoewel ze vaak minder commercieel belangrijk zijn dan sommige andere vissoorten zoals karpers of forellen.
Het is ook interessant om te weten dat zeelten een belangrijke rol kunnen spelen in het ecologische evenwicht van waterlichamen, omdat ze helpen bij het beheersen van de populaties van waterplanten en kleine waterdieren.
Foto’s: Tim Steenssens
Meer Zee’Sterren’ op zondag: