Wouter Schoovaerts en Dirk Heylen hebben in 2017 Indoor Duik- en Snorkelcentrum TODI opgericht. Tijdens de pandemie ontstond het idee om Spiras Academie te starten. Een interview.

«We leren duikers hoe ze hun CO2-tolerantie kunnen opdrijven via ademhaling, dit heeft heel veel voordelen»

Een ademhalingsacademie, hoe kom je op zo’n idee?

Ons duikcentrum werd reeds door duizenden duikers, snorkelaars en vrijduikers bezocht van over heel Europa. In het voorjaar van 2020 werd ook TODI getroffen door de pandemie en moesten we ongewild alle activiteiten stilleggen.

Tijdens de coronaperiode zijn we ons gaan verdiepen in de ademhaling bij duiken en freediven. Dit kwam vanuit onze interesse voor de duiksport en onze achtergrond, die sterk met ademhalen te maken heeft. Dirk is stress- en burn-out coach en wordt in zijn praktijk dagelijks geconfronteerd met mensen die verkeerd ademhalen. Werken aan de ademhaling blijkt al een groot deel van de problemen op te lossen.

Wouter is van opleiding fysiotherapeut en heeft dus een paramedische achtergrond met betrekking tot ademhalen. Ook bij de vrijwillige brandweer geeft hij instructie over hoe je moet ademhalen bij calamiteiten en noodsituaties. Tijdens deze periode viel de puzzel van ademhaling en duiken mooi samen. We besloten om een ademhalingsacademie op te starten. De eerste in België! Naast ons zijn er nog een aantal coaches aan de ademhalingsacademie verbonden, elk gespecialiseerd op hun eigen gebied.

Wat voor profijt hebben duikers van een cursus?

We leren mensen hoe ze hun CO2-tolerantie kunnen opdrijven via hun ademhaling. Dit heeft op zeer veel vlakken zijn voordelen. Voor de duikers heeft het vooral tot gevolg dat er minder geademd wordt en met minder volume, zodat er minder luchtverbruik is. Voor freedivers zal het effect zijn dat de CO2-prikkel later zal komen en dat ze langer hun adem kunnen inhouden.

Anderen lezen ook:  Duiken op de Um El Faroud in Malta

Hoe ziet een workshop eruit?

Tijdens een workshop leggen we uit wat ademhaling precies is. Ook gaan we per persoon na hoe hij of zij ademt. Hoe bewust ben je daarvan en hoe kan je daar ook bewust mee bezig zijn? Je krijgt tips en tricks om beter functioneel te ademen en hoe je daarmee kunt oefenen.

Dat zal dus na oefening zeker zijn weerslag hebben op je duik- en freediveprestaties. Iedereen krijgt ook een folder mee waar alle oefeningen eenvoudig uitgelegd instaan. Ook de oefeningen om beter in slaap te raken en hoe je als duiker het beste in panieksituaties kunt ademen. Belangrijk is dat je bewuster met je ademhaling bezig bent, om zo beter functioneel te ademen voor een betere gezondheid en een fijn duik- of freedivegevoel!

Spiras

www.spiras.be en www.todi.be

Ook interessant voor jou:

Spiras Academie, verbeter je luchtverbruik

Van fouten leren: Zonder lucht op diepte