Carlo Vreugde neemt als gecertificeerde PADI en GUE duiker de proef op de som en volgt de online sidemount training van Steve Martin.

Modulair opgebouwd

De lesstof is modulair opgebouwd, zodat je alle onderdelen zo vaak kunt bekijken en opnieuw kunt bekijken als je maar wilt. De cursussen zijn opgesplitst in kleine, overzichtelijke onderdelen van een verschillende lengtes variërend tussen 3 tot 15 minuten afzonderlijke video’s. Als je alle cursussen bekijkt zijn er 169 video’s en voor sidemount duiken zijn er 72 video’s.

Video’s in HD-formaat

Ga er maar voor zitten, 72 video’s in 11 uur en 12 minuten. Het is bijna of je twee dagen op cursus gaat en alle pauzes eruit haalt. Alleen als je nu afgeleid wordt spoel je de video weer terug en kijk je opnieuw. Het zijn wel kwaliteit video’s in HD-formaat wat prettig kijkt op een beeldscherm van formaat. Met een kalme, goed begrijpbare Engelse heldere stem van Steve Martin volg je zijn instructies. Dit is een goede geluidskwaliteit zonder storende geluiden doordat deze door Steve achteraf zijn ingesproken.

sidemount training steve martin

Relaxed het water in

Wat deze methode zo leuk maakt is dat je al gaat leren voordat je het water in gaat. Regelmatig zie ik andere duikers die hun flessen op de kant leggen en heel relaxed naar het water toe lopen zonder flessen op hun rug. Nu loop ik dan zelf naar het water terwijl ik zojuist mijn flessen aan de kant heb geplaatst. Een technische duiker laat iets op de grond vallen en heeft moeite om te bukken met zijn dubbelset op zijn rug. Ik help hem snel en geef het gevallen onderdeel aan. Hij kijkt verbaast en bedankt mij terwijl ik het water in spring. Ik doe mijn duikflessen heel relaxed in het water aan. Ook na de duik ontkoppel ik de flessen en leg ik deze op de kant. Makkelijker kan het niet.

Anderen lezen ook:  Ook vissen herkennen zichzelf in de spiegel

eLearning sidemount training

De video’s werken aan praktische duikvaardigheden voor in het water. Hierdoor begrijp je vooraf al wat je onder water moet doen en waarom.

Ik leer de theorie door deze vooraf te bekijken via eLearning op basis van video. Hierdoor onthoud ik de geleerde informatie beter en kan ik deze eenvoudig terughalen. Ik moest een aantal video’s herhalen zodat ik mij vervolgens voor 100% kon concentreren op mijn nieuw aangeleerde onderwatervaardigheden.

sidemount training steve martin

Nieuwe uitrusting

Het eerste wat mij opviel is dat je moet wennen aan een nieuwe uitrusting. Als je recreatief duikt krijg je te maken met een paar technische duik vaardigheden. Zoals het los en vastmaken van een boltsnap aan je D-ring. Het is geweldig om hiervan een video te zien die uitlegt hoe je vingers plaatst en hoe jouw hand naar de D-ring toegaat. Zo eenvoudig maar uitermate belangrijk omdat je dit continue doet. Het verwisselen van je automaat is nodig als je met 2 flessen duikt, maar met 1 fles duiken gaat ook prima. Je luchtzak heeft een andere positie in sidemount duiken en hier leer je goed mee omgaan. Dit begint al voordat je het water in gaat. Tijdens mijn eerste duik moest ik in het water goed voelen waar mijn inflator slang zit. Bij een recreatief of technische duiker hangt deze of je schouder. Nu zit deze over je borst heen.

Bezig met iets nieuws

Dit maak het sidemount duiken ook leuk. Je bent actief bezig met iets nieuws dat voldoening geeft zodra je in het water zweeft. Ik heb gebruik gemaakt van 2 kleinere flessen en daarbij wissel je van ademautomaat. Dat gaat op een gegeven moment automatisch. Het controleren van je luchtvoorraad gaat dan vanzelf. Wat ik erg fijn vind is de vrijheid die je onder water hebt. Mijn buddy heeft alles op zijn rug en bij mij hangt alles aan de zijkant. Een oefening zoals je duikfleskraan dicht draaien gaat eenvoudig en overzichtelijk. Je ziet de kraan voor je en draait deze gewoon dicht.

Anderen lezen ook:  Test Bare Aqua-Trek droogpak

sidemount training steve martin

Handigheid vereist

Is alles dan zo makkelijk? Oefenen van het vast- en loskoppelen van je flessen aan je sidemount wing is nodig. Dit vereist handigheid en een aantal keer oefenen. Ik heb hier in het begin wel mee lopen stuntelen vanwege mijn droogpakhandschoenen. Je voelt dan niet makkelijk het elastiek onder je oksel. Het is geen enkel probleem zonder handschoenen. Het koppelen van de boltsnap aan de D-ring op je heup gaat in het water lastiger dan op de kant. Na een paar duiken gaat dit ook vanzelf.

De voordelen van sidemount-duiken

  • Meer drijfvermogen controle door een betere stroomlijning maakt duikplekken toegankelijker
  • Meer comfort omdat je wervelkolom kan buigen zoals het hoort te doen
  • Een efficiëntere voortstuwing via elke kick die je maakt
  • Taken zoals het bedienen van je inflator en deflator worden nog eenvoudiger
  • Meer comfort, wetende dat je overal makkelijk bij kan indien apparatuur het laat afweten dit resulteert in meer tijd en minder stress onder water
  • De meeste sidemount harnassen kan je aanpassing voor alle lichaamsvormen en -formaten mogelijk wat het comfortabel maakt
  • De optie om de zware stukjes (cilinders) eerst in water te doen, maakt duiken gemakkelijker en geeft je meer energie voor onderwaterzwemmen
  • Voor veel dames maakt sidemount technisch duiken mogelijk, scheelt een zware twinset op je rug

sidemount training steve martin

Vervangt videotraining de duikinstructeur?

Is een online videotraining een vervanging van de duikinstructeur? Absoluut niet, maar het is wel een goede aanvulling. Je hebt nog steeds de ervaring in het water nodig en de juiste duikinstructeur die jou hierin begeleidt.

Een video vervangt niet de realiteit van het oefenen in het water, maar de video’s geven wel een beeld hoe dat straks in zijn werking gaat.

Anderen lezen ook:  Duikvaker 2019 Paul Coolen «Onze Drive Thru heeft een volledige make-over gekregen»

Video’s vooraf, maar ook tijdens een geavanceerde duiktraining zijn behulpzaam. Mijn GUE duikinstructeur Sander Evering gebruikte video-evaluatietechnieken tijdens mijn technische duiktraining. Hier kreeg ik gedetailleerde feedback op mijn oefeningen. Hierdoor zag ik dat ik mijn lichaamshouding onder water moest aanpassen.

Door het ontvangen van video-feedback heeft dit mijn leerproces versnelt. Steve Martin heeft geen boeken om te lezen, je kijkt en luistert naar hem. Het is een mooie methode om in je eigen tempo en in je huiskamer de video’s te bekijken. Verder kan je bij elke video vragen stellen aan Steve Martin. Je ziet de vragen van anderen en ook zijn antwoorden daarop. Dit maakt de onlinetraining een stuk persoonlijker.

Voor wie is de online sidemount training dan geschikt?

Het antwoord hierop is iedereen die een kijkje wil nemen in sidemount duiken. Ook voor diegene die hier serieus mee aan de slag wil is het een goede voorbereiding op de duiktraining in het water. Alvast succes met het kijken naar de gratis video’s die Steve Martin ter beschikking stelt.

sidemount training steve martin

Steve Martin

Steve Martin is een full-time duikinstructeur die actief duikcursussen geeft. Hij is toonaangevend op het gebied van de ontwikkeling van sidemount-duiken. Door het geven van cursussen over de hele wereld bouwde hij zijn ervaring op. Zijn bedrijf Sidemount Scuba Diving werd opgericht in 2009.

De website is een van de grootste online bronnen over sidemount duiken. Een benchmark is zijn Sidemount Essentials-cursus doordat Steve volledig bezig is met gepassioneerd en gedisciplineerd lesgeven in sidemount-configuratie duiken.

De website beslaat in totaal bijna 23 uur aan beeldmateriaal verdeelt over 169 video’s.

www.sidemounting.com

Sidemount Scuba Diving

www.facebook.com/sidemounting

Tekst: Carlo Vreugde Foto’s: René Lipmann

sidemount training steve martin

Bekijk ook: Duister geheim van Belize, grotduiken bij Caye Cauker