De hele familie Westenberg duikt regelmatig in de Zeeuwse wateren, maar tijdens vakanties verblijven ze maar al te graag in Marsa Alam. Vooral Elphinstone Reef met zijn haaien en begroeide wanden, maar ook de kantduiken doet het gezin terugkeren naar deze bestemming in Egypte. Eén van de favoriete plekken is het wrak SS Hamada bij Abu Ghusun.
Tekst en foto’s: Edwin en Julia Westenberg
De SS Hamada is een vrachtschip van 65 meter lengte en ligt voor de kust bij Abu Ghusun, 100 kilometer ten zuiden van Marsa Alam. Het zonk op 29 juni 1993 toen het op weg was van Jeddah naar Suez, met zakken plastic korrels als lading. Niemand weet eigenlijk waarom de SS Hamada kelderde. Er gaan verhalen dat er sprake was van brand aan boord, terwijl anderen spreken van een ongeluk tijdens een zware storm. Volgens onze gids wilde de kapitein verzekeringsgeld opstrijken en ramde hij opzettelijk het vrachtschip op het rif.
Schildpad
In ieder geval kun je nu op een mooi wrak duiken dat bestaat uit twee delen. Beide liggen op hun stuurboordzijde. De instap is heel eenvoudig en we lopen rustig het water in. Langzaam dalen we af over de zandhelling. Hier is het goed opletten, want roggen verstoppen zich graag onder het zand! Om het wrak te vinden moet je rechtsaf langs het rif. Als je dan ongeveer op een diepte van 10 meter blijft, zwem je na zo’n 10 minuten tegen het wrak aan. De weg ernaartoe verveelt niet: we zien mooie koraalbrokken met veel kleurige vissen. Halverwege het wrak treffen we Nemo aan met zijn familie. Ook schiet een octopus snel zijn holletje in en een schildpad zwemt naar de oppervlakte om adem te halen.
We zijn er! Echt supergaaf om het wrak te zien opdoemen in het blauwe water. De achtersteven bevindt zich op slechts 14 meter en de voorsteven op maximaal 18 meter diepte. Enkele delen van de bovenkant van het schip liggen maar net onder het wateroppervlak en dit maakt het wrak ideaal voor beginnende duikers en snorkelaars. De SS Hamada is op enkele plaatsen toegankelijk en in het ruim zit nog steeds een groot deel van de lading: zakken met plastic korrels. Op het strand zijn deze kleine bolletjes overal te vinden. Het is nu de derde keer dat wij hier duiken en nog steeds ligt er al dit afval. Eigenlijk zou de lading uit het wrak gehaald moeten worden om te voorkomen dat de vissen de korrels voor voedsel aanzien.
Nieuwe cameraset voor Marsa Alam
Het wrak is inmiddels mooi begroeid met harde en zachte koralen en vele vissoorten hebben er hun thuis gevonden. Vlak voor de vakantie heb ik een nieuwe cameraset gekocht en dit is voor mij dan meteen een mooie gelegenheid om eens flink te oefenen. Deze vakantie wil ik mij vooral bezighouden met groothoekfotografie. Eigenlijk ben ik helemaal opnieuw begonnen met leren fotograferen met de overstap van een compact camera naar een spiegelreflex. Om het mijzelf niet te moeilijk te maken, heb ik alleen een Tokina 10-17 fisheye lens meegenomen om zo eerst deze lens en de camera te leren kennen. Bij mijn vorige duikvakanties was ik vooral bezig met macro en close-ups, ik ben erg benieuwd wat nu de mogelijkheden zijn. Maar dat blijkt nog lastig! Rechte lijnen worden soms onnatuurlijk krom en de vissen willen niet altijd dicht genoeg voor lens komen. Gelukkig wil Julia af en toe model hangen.
Terwijl ik druk bezig ben met allerlei composities en verschillende camera-instellingen probeer, zie ik vanuit mijn ooghoeken de rest van het gezin het wrak in alle hoeken en gaten afspeuren naar leven. Zo gaan we op ons gemak langs beide wrakdelen, totdat ik opmerk dat de andere duikers van onze groep allemaal weg zijn. Als ik op mijn duikcomputer kijk, zie ik dat we alweer vijftig minuten onder water zijn. Van tevoren was een duiktijd van zestig minuten afgesproken, omdat er daarna een lunch voor ons zou klaarstaan. Helaas is het tijd om weer terug te keren naar de instap, maar we komen zeker weer terug!
Facts SS Hamada
Hamada: stalen vrachtschip
Lengte: 65 meter Breedte: 11 meter
Gebouwd: 1965 door de werf John Lewis & Sons in Aberdeen
Gezonken in: 1993
Duiklocatie: voor de kust bij Abu Ghusun
Diepte: start net onder het wateroppervlak, diepste punt is 18 meter
Bekijk ook: Egypte, een geweldig duikavontuur