Ga eens duiken in een van de kampen van de Red Sea Diving Safari!

Begin oktober zijn we met 22 duikers naar het tentenkamp Marsa Shagra geweest, de hoofdbasis van de Red Sea Diving Safari met zijn geweldig mooie huisrif. Dit kamp ligt ongeveer een half uurtje rijden van het vliegveld van Marsa Alam. In dit kamp ben je ver weg van het massatoerisme, je voelt je meteen op je gemak door de vriendelijke Egyptische bevolking en de rust die dit kamp uitstraalt.

 

We hadden dit jaar gekozen voor het verblijf in een van de 40 tenten en een zesdaags pakket onbeperkt huisrif duiken, de katoenen tenten staan allen dicht bij het strand en hebben een afmeting van ca 3 bij 3 meter. In deze tenten staan twee bedden, een grote ventilator, een klein tafeltje en een kast en beschikken over elektriciteit voor opladen van accu’s, camera’s etc. Naast de tenten staat het gebouw met de gemeenschappelijke toiletten en douches die voorzien zijn van koud en warm water, heren en dames hebben ieder een apart gebouw ter beschikking welke perfect schoon worden gehouden.

 

Op dit kamp heeft men volpension voor het eten en drinken, alcoholische dranken vallen hierbuiten. Heb je geen zin om in een tent te slapen, boek dan een Mandarah hut of Mandyafah Chalet met of zonder eigen airco, de Mandarah’s zijn van steen, hebben een koepeldak, twee bedden, een kastje en een make-uptafel en een ventilator. De Madyafah Chalets zijn stenen gebouwen met koepeldak, eigen badkamer, toilet en eventueel airco.

Huisrif

Overzicht van het prachtige huisrif, vis in overvloed.

De eerste ochtend na aankomst kregen we een begeleide oriëntatieduik op het prachtige huisrif, hierna hadden we alle vrijheid om zelfstandig als buddyparen of groep in alle rust het mooie huis rif te genieten. Voldoende tanks staan er dagelijks voor je klaar, het enige wat je hoeft te regelen is je naam op het whiteboard te zetten, de tijd dat je te water gaat en de tijd dat je denkt terug te zijn van je duik en welke kant van het rif je gaat beduiken. Makkelijker kan het toch niet?

Anderen lezen ook:  Thuis op Pico

 

Na terugkomst kan je de duik apparatuur spoelen in ronde bakken gevuld met zoetwater en hierna alles ophangen op een van de rekken in de schaduw om alles te laten drogen voor de volgende duik. Het is ook mogelijk om je kosteloos te laten droppen met de zodiac, je kan dan op je gemak terug naar het kamp komen met de stroming mee. Je snapt het dus wel, iedere morgen rond half 6 keken we naar de mooie zonsopkomst om daarna heerlijk een early morning duikje te maken.

 

Het lijkt daar wel een groot aquarium, heel veel vissoorten en prachtige kleurrijke koraal formaties. We kwamen o.a. bijna iedere duik een paar schildpadden tegen, een mooie Napoleonvis en een gedeelte van de groep kwamen zelfs een paar Blacktip haaien tegen. Als klap op de vuurpijl een gevecht tussen een Reuzenmurene die een Octopus ging aanvallen, een zwarte inktwolk in het water en hierna zagen we de Murene wild schuddend met zijn kop wegzwemmen.

close-up koraalduivel

Close-up van een prachtige koraalduivel

We hebben die week een paar tripjes met de zodiac gemaakt naar verder liggende riffen, een van de bekendste duikstekken alhier is Elphinstone Reef. Dit rif staat bekend om zijn prachtige zachte koralen, wolken van oranje Anthias en om ontmoetingen met Oceanische witpunthaaien. Helaas deze duik geen haaien, wel een prachtige duik met weinig stroming die dag. Ook zijn we een keer met de truck naar Abu Dabab geweest en hebben daar twee prachtige duiken gemaakt. Deze mooie baai met noord- en zuid rif staat bekend om zijn grote schildpadden die daar op het zeegras zitten te grazen, als je geluk hebt kan je er een zeekoe zien.

Anderen lezen ook:  Port Ghalib, een geweldige belevenis

Tevens hebben we met de groep een zodiac duik gemaakt op Gabel el Rosas, ook wel Nemo City genoemd. Hier kan je genieten van de vele kleurrijke anemonen met hun prachtige clownvisjes.

Grote schildpadden op het rif Abu Dabab.

Grote schildpadden op het rif Abu Dabab.

 

Kortom, een geweldige ervaring die we niet snel zullen vergeten,

Voor meer info: http://www.redsea-divingsafari.com

Voor info en boekingen : http://www.divingworld.nl

 

Meer werk van Aart vind je op: www.aartreitsma.nl

Tekst en foto’s: Aart Reitsma

Het gezellige clubje duikers/sters van de Rescue Divers Breukelen

Het gezellige clubje duikers/sters van de Rescue Divers Breukelen