Vandaag ga ik op duikavontuur op Curaçao met mijn duikbuddy, onderwaterfotograaf en duikinstructeur Mario Dobbelaar. We gaan mee met de splinternieuwe ‘Bertha’ van Ocean Encounters. Ocean Encounters bevindt zich op Mambo Beach, tussen het Lionsdive Hotel en Sea Aquarium.

Tekst: Brigitte Ooms Fotograaf: Mario Dobbelaar

Specialiteit is bootduiken

Met vijf boten in hun vloot die in de haven voor de duikshop liggen, is Ocean Encounters gespecialiseerd in bootduiken. Ze bieden uitgebreide duikmogelijkheden aan en dankzij de boten brengen ze duikers naar locaties die vanaf de kust niet bereikbaar zijn. In de duikshop kun je alles vinden wat je als duiker nodig hebt, van maskers tot UV-shirts. Het duikcentrum is van alle gemakken voorzien: de huuruitrusting hangt keurig op maat in een aparte ruimte en er zijn kluisjes en kleedruimtes. De spoelbakken staan op een handige plaats, zodat je je uitrusting direct kunt spoelen als je terugkomt van een boottrip. Het valt mij meteen op dat zowel de shop, als de rental gear en het terrein zelf gestructureerd, geordend, schoon en netjes zijn. Dit wekt een goede eerste indruk! Naast deze locatie, heeft Ocean Encounters ook nog een tweede winkel bij Sunscape Resort, een allinclusive resort op slechts 5 minuten afstand van de hoofdwinkel.

Het valt mij meteen op dat zowel de shop, als de rental gear en het terrein zelf gestructureerd, geordend, schoon en netjes zijn.

 

Duikboot Bertha

Wanneer we bij Ocean Encounters aankomen, ligt Bertha al klaar voor vertrek in de haven. Na een korte briefing varen we uit. Bertha is een op maat gemaakte boot, speciaal ingericht voor duikers en erg comfortabel. Zo zijn er twee douches op het dek aanwezig en is er zelfs een toilet aan boord. Bertha heeft plaats voor 22 duikers. Vandaag zijn we aan boord met kapitein Pol, twee divemasters (Megan en Jeff), en vier andere duikers. Het personeel is erg behulpzaam en ze bieden zelfs aan om je duikuitrusting voor je op te bouwen.

Anderen lezen ook:  Dit is waarom je op duikvakantie gaat bij Sun Reef Village on Sea op Curaçao.

Op naar Oostpunt

Onze bestemming is Oostpunt, waar we kunnen duiken op de mooiste, gezondste en minder bezochte riffen van heel Curaçao. Oostpunt, dat ongeveer 10% van het eiland beslaat, is privébezit en daarom vrij van hotels, resorts en restaurants. Dit maakt het ideaal om te duiken!

Kathy’s Paradise

Na ongeveer 20 minuten varen bereiken we onze eerste duikplek: Kathy’s Paradise. Megan vertelt ons dat hier een overvloed aan koraal en vissoorten te zien is, waaronder de pufferfish. Ik kan niet wachten om het zelf te ontdekken. We maken ons gereed en met een grote stap vanaf het dek, duiken we de oceaan in. Het wordt een driftduik en we laten ons meevoeren over het rif. Het zicht is erg goed, we kunnen tot ver kijken. Er zijn overal zachte koralen in allerlei kleuren. Het lijkt wel een aquarium waarin we duiken. Het voelt als een oase van rust en natuur. Jeff heeft een scherp oog voor het kleine zeeleven en wijst ons op een kleine, paarse decorator crab dat zich tussen het koraal heeft verstopt. Hij heeft een bordje bij zich waarop hij de naam van het beestje noteert en laat het aan ons zien. Ondertussen is Mario druk bezig met zijn camera om alles zo goed mogelijk op beeld vast te leggen. Na 60 minuten komen we weer boven water, Megan gooit een lijn uit waaraan we ons kunnen vasthouden. Jeff staat al bij de trap klaar om onze vinnen aan te nemen zodat wij gemakkelijk aan boord kunnen komen. Ik heb bij verschillende organisaties ervaring opgedaan met bootduiken maar de service van Ocean Encounters valt direct op. Ze doen er alles aan om het hun duikers zo comfortabel mogelijk te maken!

Anderen lezen ook:  Relaxed guided dives “Dat we niet aan het water zitten, blijkt onze kracht” 

Er zijn overal zachte koralen in allerlei kleuren. Het lijkt wel een aquarium waarin we duiken.

Tweede duiklocatie bij Oostpunt: Nieuwpoort

Na een korte interval varen we naar de tweede duiklocatie: Nieuwpoort. Het rif hier is rijk aan kleuren en heeft talloze vormen. Terwijl we langs het rif zweven, komt een puffervis langzaam op ons afdrijven.
Tussen het koraal ontdekken we een koraalduivel die zich verschuilt. Deze invasieve soort op Curaçao heeft hier geen natuurlijke vijanden. Dit vormt een bedreiging voor de lokale vispopulatie en het rif zelf, aangezien koraalduivels zich voeden met de vissen die normaal gesproken de algen van het koraal eten. Vandaag heeft deze duivel geluk, want geen een van ons heeft een speer bij zich om het dier te vangen. Een stukje verderop komen we een twee meter lange groene murene tegen. Het dier houdt zich schuil achter het koraal en ik blijf even hangen. Langzaam begint hij zich te bewegen met zijn lange dikke lichaam. Hij beweegt zich vlug op en neer om zich vervolgens weer te verschuilen achter het koraal. Terug aan boord zijn wij weer een duikavontuur rijker dankzij Ocean Encounters!

Terugblik

Alles verloopt heel vlot en de crew zorgt ervoor dat alles tot in de puntjes is verzorgd. Je wordt als duiker echt in de watten gelegd, ze bouwen zelfs je duikuitrusting op. Na de duik, voordat je weer aan boord stapt, kun je je vinnen aan de crew geven zodat je zo comfortabel mogelijk weer aan boord kunt stappen. Het ruime toilet en de douches op het dek zijn voor mij ook een dik pluspunt. Daarnaast is er voldoende water aan boord dus dorst zul je niet hebben!

Anderen lezen ook:  Duikcentra Curaçao gaan strijd aan met koraalziekte SCTLD: smeren maar!

Ook leuk voor niet-duikers!

Wist je daarnaast dat je geen duiker hoeft te zijn om mee te gaan op de boot? Ocean Encounters heeft namelijk een zesde boot, speciaal voor niet-duikers: een ruime en comfortabele catamaran. Deze is perfect voor snorkel- en cruisetochten, dagtochten of romantische zonsondergangstochten. Alle trips kunnen op verzoek worden aangepast aan de wensen van de gasten.