De Vlaamse eigenaren van Nomad Divers Bangka moesten stel op sprong beslissen of zij in Indonesië zouden blijven toen het coronavirus de kop opstak. Vanwege hun kleine kinderen besloten ze naar België terug te keren, maar ze hopen snel weer hun duikcentrum en -resort terug te zien en duikers te ontvangen die het eiland boven en onder water willen ontdekken.

Waarom zijn jullie naar Indonesië verhuisd?

Wij leerden elkaar kennen in Egypte, waar we ongeveer 7 jaar gewerkt hebben als instructeurs en als managers. Al snel ontstond de droom om ons eigen plekje te vinden, ergens waar we samen met onze gasten volop zouden kunnen genieten van onze liefde voor duiken, maar ook van de natuur boven water.

Nomad Divers Bangka

Het duurde enkele jaren en verschillende reizen voordat we dat vonden hier op Bangka Island. Toen we hier kwamen, was het liefde op het eerste gezicht. Zowel onder water als boven water is het hier prachtig! We kunnen genieten van het leven op een afgelegen eiland met toch een grote stad als Manado vlakbij. Elke dag biedt nieuwe uitdagingen en mooie verrassingen.

Het is fantastisch om dit leven te kunnen bieden aan onze jongens Casper (3 jaar) en Arthur (6 maanden oud). 

Hoe liepen de zaken voordat de coronacrisis begon?

Wij hebben Nomad Divers Bangka iets meer dan twee jaar geleden overgenomen. De afgelopen jaren hebben we eigenlijk alleen maar gerenoveerd en geïnvesteerd om alles helemaal in orde te krijgen en het onze gasten echt naar de zin te kunnen maken.

Zo hebben we een gloednieuwe boot, een nieuwe compressor, nieuwe keuken, etc. 2020 zag er heel goed uit want de grootste investeringen zijn achter de rug en de boekingen kwamen mooi binnen. Het zou ons jaar worden, maar daar besliste het coronavirus helaas anders over.

Nomad Divers Bangka

Hoe verliep het toen jullie het nieuws te horen kregen over corona?

Helemaal in het begin leek het iets wat in China gebeurde, een ‘ver-van-ons-bed-show’, we konden ons toen nog niet voorstellen dat het kort daarna in Europa voor veel problemen zou gaan zorgen. Toen de problemen in Europa begonnen, was er voor ons nog geen enkele twijfel dat wij rustig op Bangka Island zouden afwachten wat er verder zou gebeuren.

Anderen lezen ook:  Mijn duikavontuur in Marsa Alam

Ondertussen kwamen er nog wel bijna dagelijks gasten aan vanuit Europa en was onze grootste zorg om onze gasten en onze staf gezond te houden. We printten informatiebrochures van de WHO uit in het Indonesisch voor onze staf, want bij hen was er veel onrust over de situatie en vooral weinig gerichte informatie. Handdoeken maakten plaats voor papieren doekjes en er werd nog meer dan anders gelet op handhygiëne.

Toen het stilaan duidelijk werd dat het virus echt de hele wereld zou treffen, merkten we dat de situatie toch begon te veranderen. In Manado leek het alsof de lokale bevolking bang was van ons, alsof alle blanke mensen besmet waren met het virus. En toen begonnen verschillende gasten berichten te krijgen dat hun vluchten geannuleerd werden.

Nomad Divers Bangka

Best lastig, want we hadden op dat moment gasten uit de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Nederland… En het moeilijke was dat elk land een ander reisadvies gaf. De gasten van de VS en Canada kregen bericht dat er eigenlijk niks aan de hand was en dat ze gewoon verder vakantie konden vieren, terwijl gasten van Nederland en België op dat moment al advies kregen van de ambassades om zo snel mogelijk terug te keren.

Het was voor ons erg belangrijk om onze gasten op een rustige manier te helpen en ervoor te zorgen dat iedereen veilig thuiskwam. We zijn erg blij dat dat gelukt is!

Jullie besloten om terug naar het thuisland te gaan. Waar zijn jullie nu en hoe gaat dat?

Wij kozen er inderdaad voor om terug te keren. Het bleek al snel dat het moment zou komen dat er geen internationale vluchten meer zouden gaan. En dat kon wel eens een hele tijd duren. We moesten dus meteen kiezen want als we onze beslissing zouden uitstellen zouden we naar alle waarschijnlijkheid geen vlucht meer vinden. Onze vluchten werden ook tot twee keer toe geannuleerd net nadat we ze geboekt hadden.

Anderen lezen ook:  Documentaire The Legacy of the Rooswijk

We beseften ook dat als het virus echt zou uitbreken in Noord-Sulawesi de medische zorg niet afdoende zou zijn. Er zijn gewoon niet genoeg ziekenhuizen voor het aantal inwoners. Medische zorg zou in dat geval dus niet aanwezig zijn en dat risico konden we voor ons gevoel niet lopen met onze twee jongens. De Belgische en Nederlandse ambassade raadde ons ook aan om terug te keren en hun advies in de wind slaan leek ons geen goed idee.

Nomad Divers Bangka

Wij logeren momenteel in België. We hebben onze 14 dagen vrijwillige quarantaine er net op zitten en zijn gelukkig alle vier gezond. Het is even wennen om in een huis in België te wonen en zo weinig mogelijk buiten te komen. Vooral Casper, die normaal elke dag zwemt en een heel strand en jungle heeft om in te spelen, moest even wennen, maar we stellen het goed.

Natuurlijk maken we ons veel zorgen om de toekomst omdat we niet weten hoe lang dit allemaal gaat duren en wanneer we terug naar huis zullen kunnen.

Hoe gaat het nu met het resort?

Wij hebben een geweldig lokaal team en zij zorgen er samen voor dat Nomad Divers in orde blijft. We hebben regelmatig contact met hen om te overleggen en om te kijken of alles en iedereen in orde is.

Ook zij zijn erg ongerust over wat de toekomst zal brengen. Veel familieleden van hen hebben ondertussen al geen werk meer en dit heeft natuurlijk een gigantische impact op het leven van de mensen daar. Wij hopen dat we dit samen doorstaan en zullen er alles aan doen om onze mensen te kunnen houden zodat we na deze storm samen verder kunnen.

Nomad Divers Bangka

Hoe ziet jullie resort eruit?

Nomad Divers is een kleinschalig en erg gezellig resort waar natuur, persoonlijke service en gezelligheid vooropstaan. In ons restaurant serveren we heerlijk lokaal eten en eten we ook altijd gezellig met z’n allen aan één grote tafel. Wij hebben vier standard bungalows waarvan één op het strand en drie in de jungle, twee backpacker rooms en een hilltop cottage. `

Anderen lezen ook:  Mijn duikavontuur in Vietnam

Naast duiken kan je hier ook prachtig kajakken in de mangroves, een wandeling maken, snorkelen, het dichtstbijzijnde dorp bezoeken, etc. Grote luxe is hier niet te vinden, maar wel heerlijk eten, veel gezelligheid en een prachtige natuur.

Nomad Divers Bangka

Hebben jullie een eigen huisrif?

Ons huisrif is prachtig! We zien er verschillende soorten naaktslakken, sepia’s, grote scholen barracuda’s en lipvissen en regelmatig ook een schildpad en rifhaaien. Wie geluk heeft, spot misschien ook wel de doejong die geregeld opduikt.

Het enige nadeel is dat het niet altijd goed te beduiken is. Als er veel wind staat of golven zijn, kan het zicht erg beperkt zijn en bij laagtij is het moeilijk bereikbaar. Bij hoogtij en vlakke zee is het er prachtig duiken.

Wat is de populairste duikplek die jullie aandoen?

Een absolute topper is Batu Sahaung. Vanuit Lembeh en Manado komt men zelfs naar Bangka om deze plek te kunnen beduiken. Een fantastische duikplek, en dat op slechts vijf minuten varen van ons resort!

Prachtige koralen, kleurrijke zachtkoralen, massa’s vis, witpuntrifhaaien, pygmee zeepaardjes, spaanse makrelen, eigenlijk echt te veel om op te noemen.

Nomad Divers Bangka

Wat hopen jullie voor de toekomst?

In de eerste plaats hopen wij dat iedereen goed voor elkaar zorgt en gezond blijft. Wij hopen verder dat we deze crisis financieel overleven en dat ook ons lokaal team op ons kan blijven rekenen. We hopen vooral ook dat mensen binnenkort alvast hun volgende vakantie bij ons boeken. Hier in Europa zijn er steunmaatregelen maar die zijn er in Indonesië helaas niet, dus wij kunnen alleen maar hopen dat mensen zo snel mogelijk weer gaan boeken en ons zo in leven houden.

Wij kijken er nu al naar uit om iedereen bij ons te mogen verwelkomen voor een prachtige duikvakantie als de coronastorm is gaan liggen.

www.nomaddiversbangka.com