Een droogpak uitkiezen is een big deal. Niet alleen omdat het een pittige uitgave kan zijn, maar ook omdat het pak aan de individuele eisen van een duiker moet voldoen – en het moet ook nog eens comfortabel zitten.

Wij vroegen Eddy van Vliet van Scuba Support uit Hilversum wat hij als ervaren droogpakduiker en verkoper van duikkleding belangrijke factoren vindt bij het maken van de juiste keuze.

Tekst: Nique Hanskamp

Wat vind jij het belangrijkste om mee te nemen in de keuze van een droogpak en wat bepaalt de prijs?

Het belangrijkste dat je je moet afvragen is: wat voor duiken ga je ermee maken en wat is belangrijk voor deze duiken?

Want pasvorm, bewegingsvrijheid, de snit van het pak (de gekozen vorm) en de schoentjes hebben allemaal invloed op de duiken die je ermee gaat maken.

Een grotduiker zal bijvoorbeeld eerder voor een droogpak kiezen dat relatief strak om het lichaam zit, maar wel voldoende bewegingsvrijheid geeft om ook in een noodgeval de kranen dicht te kunnen draaien.

Plus ruime pockets op de zijkant van de benen om spullen in mee te nemen en flexibele enkels op de schoentjes. Qua materiaal mag het ook niet te zwaar wegen.

In zo’n geval is een trilaminaat droogpak met een telescopic torso en geen naden direct onder de armen – want naden kunnen je beweging beperken – een goede keuze. Wat de prijs betreft: die wordt meestal bepaald door de afwerking en duurzaamheid van het pak.

droogpak

Waar moet je nog meer op letten?

Er zijn nog meer factoren die de keuze van het pak bepalen, zoals merk, pasvorm/snit, materiaalkeuze, afwerking en de gebruikte lijm en tape.

Anderen lezen ook:  Materiaal getest: Venture heat verwarmingsvest

We zien soms droogpakken in ons reparatie-atelier bij Scuba Support die slechts drie jaar oud zijn en waarvan de naden volledig zijn doorgesleten op meerdere plekken. Dit zegt bijvoorbeeld iets over de gekozen tape of de intensiteit waarmee gedoken wordt.

Het is dus ook belangrijk stil te staan bij het aantal duiken dat je per jaar maakt.

Kijk naar de afwerking van een pak: op welke manier zijn de naden waterdicht gemaakt? Een stevige rubberen tape is duurzamer dan opgestreken tape.

En zeker onder de armen en in het kruis treedt vaak slijtage op.

Je kunt je voorstellen dat je zeker op deze plekken niet te dunne tape wil hebben. Met opgestreken tape, ook wel heat seal tape genoemd, moet je overigens je pak niet in de volle zon laten hangen. Door de warmte van de zon kan de lijm onder de tape zachter worden en zo ontstaan lekkages.

Wat kun je vertellen over de keuze van seals?

Ook die vormen een belangrijke keuze bij een droogpak. Je kunt kiezen voor latex seals, neopreen of siliconen seals.

En dan zijn er nog de modellen, zoals conische polsseals, flessenhals polsseals, in standaard dikte of in heavy duty. De anatomie van je hand en pols kan een reden zijn om voor een bepaald type te gaan, dus wat voor de één ideaal is, kan voor de ander juist een probleem vormen.

Als je je vuist balt, spannen de spieren in je pols zich aan. Dit kan geultjes vormen in je huidplooi, waardoor je misschien beter voor flessenhals seals kunt kiezen.

Anderen lezen ook:  Voor Eon Core gebruikers: een update naar Suunto FusedTM RGBM2

Die dichten over een langer deel af op de pols dan bijvoorbeeld conische seals.

Wat zijn de voor- en nadelen van slijtvast/steviger materiaal ten opzichte van wat beweeglijker/dunner materiaal van het droogpak?

Neopreen pakken hebben een grote isolerende werking, dus je hebt een minder dik onderpak nodig. Maar neopreen heeft ook nadelen, zoals het forse gewicht en een beperkte bewegingsvrijheid.

Trilaminaat is een verzamelnaam van een materiaal dat uit meerdere laagjes is opgebouwd. Voordeel hiervan is dat het sterk is, vaak een betere pasvorm heeft en dus meer bewegingsvrijheid biedt. Het is ook makkelijker zelf te plakken als je op de duikstek een lekje oploopt.

Wat is het voordeel van een telescopic torso?

Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van modellen met een telescopic torso en ritsen aan de voorkant.

Dergelijke modellen hebben veel voordelen ten opzichte van de ’hobbezakpakken’ met een rugrits, want daarbij is op het rompgedeelte veel extra stof over om voldoende bewegingsvrijheid te bieden, terwijl de telescopic torso dit netjes heeft weggewerkt in het model.

Neem in ieder geval, als je een droogpak gaat passen, de onderkleding mee waarmee je in het pak wilt gaan duiken.

Raad je aan om bij de zoektocht naar een geschikt droogpak zoveel mogelijk pakken te passen?

Niet echt. Ga vooral eerst veel met verschillende droogpakduikers praten om te bepalen wat jij zoekt en hou je niet vast aan één mening.

Zoek een winkel waar je een goed gevoel bij hebt en waar ze ook ervaring hebben met droogpakreparaties. Men kent daar meestal de zwakkere punten van verschillende merken.

Informeer in de winkel wat het beste model en materiaal is voor jouw type duiken en kies voor een goede pasvorm.

Anderen lezen ook:  Van duikliefhebber tot onderwaterondernemer: Dive Service & Repair Barneveld

Is het raadzaam om een deel van je uitrusting aan te passen, bijvoorbeeld vinnen en schoenen?

Let op dat droogpak-schoentjes vaak groter zijn dan natpakschoentjes, dus dat je over het algemeen ook grotere vinnen nodig hebt.

Veel duikers kiezen bij droogpakduiken voor wat zwaardere vinnen, zoals bijvoorbeeld de Scubapro Jetfin. Deze vinnen zijn door hun gewicht beter om in een horizontale positie te blijven liggen.

Heb je nog tips voor de duiker die op zoek is naar onderkleding?

Vaak wordt de onderkleding onderschat. Een goed onderpak voorziet je van goede isolatie en voert het vocht (zweet) af van je lichaam, terwijl je toch genoeg bewegingsvrijheid behoudt.

De afvoer van vocht is heel belangrijk, want als je je droogpak aantrekt kun je het nog wel eens warm krijgen en gaan zweten.

Vocht dat op je lichaam blijft, zorgt dat je heel snel afkoelt als je het water in springt. Dus als je er nog iets onder aandoet, draag dan geen T-shirt, maar zorg dat vocht kan worden afgevoerd door die onderlaag, zoals bij een baselayer.

Verder is het verstandig om een onderpak te kiezen dat nog steeds een isolerende werking heeft als het nat is. Je kunt immers tijdens een duik ook een lekkage aan je droogpak krijgen, en als je dan nog een eind terug moet zwemmen is het wel zo fijn om niet onderkoeld te raken.

Ook interessant voor jou:

Een tweede huid: thermokleding onder je droogpak

Goed leren duiken in een droogpak