Een waar duikersparadijs met schitterende koraalriffen en lagunes, en in vele reisgidsen beschreven als het mooiste eiland ter wereld. Robert Verseput staat versteld van het Filipijnse Palawan, hoewel hij ook zijn bedenkingen heeft hoelang het nog zo mooi zal blijven. In zijn duikavontuur vertelt hij waarom.
Tekst en foto’s: Robert Verseput
El Nido is een klein levendig dorpje, gelegen aan een prachtige baai. De natuur is werkelijk adembenemend en het is niet zo gek dat hier opnames worden gemaakt voor series zoals Expeditie Robinson. Enthousiast varen we de volgende ochtend richting onze eerste duikplekken. De duikboten zijn met boeien aangelegd. Later zal blijken dat de andere boten hier lak aan hebben. We zien een hoop mooie zeedieren. Allerlei nudibranchs, cuttle fishes, orang utan crabs en schildpadden. Een van de mooiste duiken maken we bij The Tunnel. De naam zegt het al: het is een ondergrondse tunnel. We zien heel veel nudibranchs en electric clams. Als we bij de uitgang komen, zwemt er net een grote groene schildpad weg van zijn slaapplek. Wat een schitterende beesten blijven dat toch!
Na twee duikdagen besluiten we een rustdag te nemen en een dagtour met een boot te maken. We bezoeken prachtige lagunes, maar het is wel erg toeristisch. Gelukkig zijn we erg vroeg, waardoor het nog rustig is. Maar als we de lagunes uitkomen, is er een file aan boten. Voor de lunch varen we naar een afgelegen, maar erg mooi strandje. De crew gooit twee grote ankers van boord. We staan met verbazing te kijken en vragen waarom zij niet met boeien aanmeren. De verklaring: deze plek is geen duikstek, dus hier mag het anker uit. Huh?! We pakken onze snorkelspullen en gaan het water in. Het eerste wat we doen is bij de ankers kijken en ja hoor, ze liggen boven op het koraal. Mooie stukken zijn zo afgebroken.
Vechten tegen de bierkaai
De volgende dag vragen we bij het duikcentrum hoe dit nu in elkaar steekt. De manager legt uit dat hij en alle andere duikcentra al zoveel hebben geprobeerd om dit tegen te gaan, maar het is vechten tegen de bierkaai. De autoriteiten zijn bezig om El Nido plasticvrij te maken (wat natuurlijk ook een goede zaak is), maar ze vergeten het onderwaterleven. De duikcentra krijgen wel boetes als bijvoorbeeld een gast geen reddingsvest aan heeft, maar checken of er met ankers koraal wordt gesloopt, doen ze niet. We hebben mooie duiken gemaakt en schitterende dingen gezien, maar we gaan met een raar gevoel weg. Met een boot maken we een tour van vier dagen en slapen op de mooiste eilandjes. Het is echt een paradijs. We eindigen deze boottrip in Coron, waar we nog zes dagen zullen duiken. Coron staat bekend om zijn Japanse scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog en om de dugongs. Gelukkig zijn de dugongs hier wel beschermd en zijn er strikte regels om met ze te duiken. We moeten afstand houden en mogen ze zeker niet aanraken. Als je fotografeert, mag je niet flitsen. Na een boottocht van ongeveer een uur komen we aan bij de plek waar ze vaak voorkomen.
En ja hoor! Een dugong! Er worden kleine groepjes gevormd. Elk groepje krijgt ongeveer twintig minuten om hem te bekijken. We zijn de laatste van de vier dus we hopen dat de dugong daar blijft. Eindelijk zijn we aan de beurt, en ja hoor, hij zit er nog. Wat een apart beest is dit! Helaas is het zicht wat minder, waardoor onze foto’s niet zo mooi zijn, maar we zien hem wel goed. Weer een schitterende ervaring! Een duik op een Japans scheepswrak mag ook niet ontbreken. We dalen af naar 30 meter en duiken door verschillende ruimtes. Spooky, maar wel erg leuk en mooi. De laatste twee dagen zijn er niet voldoende mensen om met de duikboot te gaan, dus daarom besluiten we om met de gids op het huisrif te duiken. Dit blijkt een goed idee, wat is dit mooi!
We zien mooie nudibranchs, mantis shrimps, cuttle fish, ghostpipefishes, schildpadden en een enorme rog. Duiken van 85 minuten, het maakt de gids niet uit. Hij vindt het ook geweldig. Een mooiere afsluiting kan je je niet bedenken. Palawan: boven water een paradijs. Hopelijk blijft dit onder water ook zo, maar wij hebben onze twijfels.
Bekijk ook: Mijn duikavontuur in Portugal