Mijn ervaring is dat technische duikers vaak liever in een trilaminaat droogpak duiken. Trilaminaat is dunner en flexibeler en daardoor minder van invloed op je drijfvermogen. Bij trilaminaat verandert je drijfvermogen ook niet afhankelijk van je diepte, zoals met sommige neopreen droogpakken wel het geval is. Dit gezegd hebbende, ben ik erg te spreken over de Bare Sentry Tech Dry van neopreen.

Tekst: Ferry Schram Foto’s: René Lipmann

De flexibiliteit die je vaak mist met een neopreen droogpak is bij de Bare Sentry Tech Dry door het stretch neopreen te verwaarlozen. Ook isoleert het pak ontzettend goed, waardoor je minder onderkleding nodig hebt. Wel heeft het pak iets meer drijfvermogen dan een trilaminaatpak, maar dit is uiteraard simpel op te lossen door een klein beetje meer lood mee te nemen.

Het pak is van hyper-gecomprimeerd neopreen gemaakt (Yamamoto High Density Neopreen) voor een optimale weerstand tegen de hoge drukcompressie die ontstaat bij diepe duiken, waardoor het drijfvermogen niet verandert met toenemende diepte.

Bare Sentry Tech Dry

De Sentry Tech Dry heeft een Si Tech deflator en kevlar kniebescherming.

Plastic rits

De Bare Sentry Tech Dry is voorzien van een plastic rits, iets waar ik eigenlijk best huiverig voor was door ervaringen uit het verleden met andere pakken en merken. Maar ik moet zeggen dat het prima werkt en afsluit. Ik heb gekozen voor neopreen seals, zowel voor de nek als de polsen. Die sluiten perfect af en het is lekker warm. Ook heb ik de uitvoering met neopreen sokken, hieroverheen kan ik de zogeheten rockboots (robuuste schoenen) aantrekken.

Anderen lezen ook:  Veilig duiken. Wat voor duikmateriaal heb je nodig in eigen land?

Maar uiteraard kan je ook voor de standaard neopreen tech boots of de heavy duty laarzen van Bare kiezen. De pockets die standaard op het pak zitten ben ik persoonlijk niet heel erg weg van. De rits die over de hele zak loopt om hem iets te vergroten, zorgt ervoor dat als de pocket open is, je allemaal openstaande tandjes hebt. Het vak voor je wetnotes is achter de zak geplaatst, waardoor je wetnotes er net niet lekker in passen. Hierdoor sluit het klittenband niet goed en gaat de zak niet helemaal goed dicht. Ik heb daarom gekozen voor het ‘oude’ model van de pockets op mijn pak.

Onbeperkt bewegen

Zoals ik eerder al aangaf, ben ik erg te spreken over de flexibiliteit en bewegingsvrijheid van het pak. Ik word nergens tegengehouden of beperkt in mijn bewegingen en handelingen. Dit pak is daarom echt een aanrader en ik ben er erg tevreden over.

Ik gebruik dit pak ook tijdens een project in Frankrijk, waar we een grot aan het exploreren en in kaart aan het brengen zijn. Hier overbruggen we regelmatig droge stukken met onze spullen; echt een plek waar veel gevraagd wordt van je materiaal. Denk aan smalle doorgangen, scherpe randen en stenen, klei banken, etc. Het Yamamoto-neopreen heeft een hoge weerstand tegen compressie in combinatie met Bare’s nieuwe en verbeterde No Stitch Technology (NST). Dit geeft de Bare Sentry Tech Dry één van de hoogste slijtvastheidsclassificaties in de BARE droogpakkenlijn.

Dit pak heeft me nog niet in de steek gelaten en is daarmee een uitstekende keuze voor duikers die een iets robuuster en warmer pak willen.

Anderen lezen ook:  Thule Arcos : 400 liter extra laadruimte achter je auto 

Bare Sentry Tech Dry

Bare Sentry Tech Dry met No Stitch Technology

No Stitch Technology (NST) is een BARE methoden om droogpakken zonder stiknaden in elkaar te zetten. In plaats daarvan zijn naden dubbel gelijmd en aan de binnen- en buitenzijde met speciale (warmte) tape afgewerkt.

Deze exclusieve Bare-technologie biedt superieure prestaties en maximaliseert de levensduur van je droogpak door gaatjes die ontstaan door het stikken te elimineren. Wat er niet inkomt hoeft er ook niet uit.

Voordelen van de Bare Sentry Tech Dry op een rijtje:

  • Lichter en flexibeler slijtvaste 2 mm hyper-compressed high stretch Yamamoto neopreen aan de buitenzijde voorzien van Piquet / small diamond double jersey voor extra weerstand tegen schuringsweerstand.
  • Lichtgewicht en low profile YKK Aquaseal® droogpakrits (Tech Dry heeft de rits aan voorzijde /Pro Dry heeft rits op de rug).
  • ATX (Automatic Torso X-Tension System) met ingebouwde bretels voor de aanpassing van de lengte van de torso en gemakkelijk aan en uitrekken.
  • Verbeterde NST (No Stitch Technology) dankzij bredere tape voor duurzame naadconstructie.
  • Anatomisch gevormde torso, armen en benen.
  • Duurzame 3mm neopreen ‘comfort-fit’ nekseal en 2mm nylon kraag met drain.
  • Kevlar kniebeschermers voor extra duurzaamheid en comfort.
  • Compressie-resistente tech boot met strap.
  • De Tech Dry heeft twee grote technische zakken met 5 bungeekoorden (3 normaal/2 dik).
  • Standaard geleverd met Bare elastek cap, MD slang, droogpaktas en onderhoudskit

Prijs: vanaf € 1.929

Info: www.amilcosports.nl

Ook interessant voor jou:

Test jouw nieuwe droogpak bij Demo Center Scuba-Academie

Prachtige macrofoto’s van Ellen Muller