Het Bare AquaTrek Evo Tech Dry droogpak is een high-performance droogpak, speciaal ontworpen voor veeleisende duikomstandigheden. En dat is waar onze onderwaterfotograaf Tim Steenssens nu net behoefte aan heeft. Met bijna wekelijkse duiken in Zeeland en met Zuid-Afrika op de planning, zijn dit ideale omstandigheden om het pak te gaan testen.
Waarom kiezen voor het Bare AquaTrek Evo Tech Dry droogpak?
Waauw! Al bij de eerste blik op het Bare AquaTrek Evo Tech Dry droogpak ben ik onder de indruk van het stijlvolle ontwerp. De meeste droogpakken zijn helemaal zwart van kleur. Bij dit ontwerp werd echter het grootste deel van de torso in een aangename grijstint gemaakt. Ik kan eindelijk stijlvol het water in! Het pak is gemaakt van het ademende, flexibele en duurzame Cordura RipStop trilaminaat. Dit materiaal zorgt voor een uitstekende combinatie van duurzaamheid en comfort, waardoor het pak bestand is tegen slijtage in ruwe omgevingen en toch comfortabel blijft voor lange duiken. De naden zijn dubbel gestikt en gelijmd voor extra stevigheid en waterdichtheid, wat essentieel is voor een droogpak.
Geen hulp nodig
De telescoop-torso met elastische kruisbanden zorgt voor een verstelbare pasvorm die zich aanpast aan verschillende lichaamstypes. Op de koop toe heeft Bare het ontwerp zeer strak gehouden en alle overtollig materiaal werd geëlimineerd. Doordat er minder lege ruimte ontstaat, lig je heel gestroomlijnd in het water en de bewegingsvrijheid is voelbaar beter dan de zwaardere droogpakken. Duurzaam, ademend en ontworpen om lichter te zijn dan traditionele trilaminaten. Dat is gelijk voelbaar als ik bij de eerste duik in Umkomaas in Zuid-Afrika in het water spring.
Eerste indruk & pasvorm
Ondanks de goede kwaliteit is de AquaTrek Evo dus een echt lichtgewicht wat het ideaal maakt om te reizen. Het voelt ook gewoon heel lekker aan. Voor mij als solo-duiker en onderwaterfotograaf is er nog een belangrijke voorwaarde waar aan voldaan moet worden: ik moet mijn pak gemakkelijk alleen kunnen aan- en uittrekken. Een frontrits is dus een absolute must! Ook hier is het een match! De heavy duty rits aan de voorkant is schuin geplaatst zodat je het droogpak makkelijk kan aantrekken en eenvoudig zelf dicht kan ritsen. Deze ritsen zijn ontworpen om bestand te zijn tegen de zware omstandigheden onder water zonder aan comfort in te boeten.
Lekker veel opbergruimte
Verder heeft het pak twee grote pockets met rits en D-ringen aan de binnenkant om eventuele zaken aan vast te klikken. Ik kan er gerust twee snoots in kwijt en aan de andere kant zit mijn reserve-duikbril. Het pak is voorzien van vaste Bare Tech boots met strapbandjes op de enkels. Die zorgen ervoor dat er minder lucht in de voeten komt, en dus heb je ook geen enkellood nodig. De neopreen nekseal geeft dan weer net dat beetje extra warmte en comfort. Bovendien had ik in het verleden al last van een latex-allergie, dus neopreen komt dan natuurlijk heel goed uit. Ook de bottleneck polsseals zien er goed uit, ze sluiten over een breedte van 3 tot 4 centimeter op de huid aan, wat de kans op lekkage verkleint.
Conclusie: voor wie is dit droogpak ideaal?
Het is de eerste keer dat ik een droogpak meeneem op vakantie, maar voor de duiken bij Umkomaas in juli heb ik er zeker en vast geen spijt van. In Zuid-Afrika is het namelijk precies winter als het bij ons hoogzomer is. Concreet wil dit zeggen een buitentemperatuur tussen de 20°C en 25°C en een watertemperatuur van rond de 22°C. In het water is het gewoon heel aangenaam, ook in natpak, maar bij de oppervlakte-interval op de boot valt het wel op hoe de collega-duikers in natpak op zoek gaan naar jassen en extra laagjes om het toch wat warmer te krijgen. Met dit droogpak is er voor mij geen vuiltje aan de lucht en de wind deert me totaal niet. Het enige wat rest is genieten van de blauwe hemel en de occasioneel voorbij zwemmende dolfijnen. Zalig toch?!
Facts van de Bare AquaTrek Evo Tech Dry droogpak
- Slanke ‘cave cut’ design (X-Mission snit) met anatomisch gevormde romp, armen en benen
- 2mm nylon/smoothskin warme kraag met ventilatieopening in de nek zorgt voor een verbeterde afdichting met de Bare-cap
- Low-profile lichtgewicht kunstof droogpakrits
- M-pads kniebescherming met 2 mm neopreenpad voor extra comfort
- 2-naalds “felled seam” verhoogt de stevigheid van de naad
- Flexibele, dubbel getapete versteviging op slijtage gevoelige plaatsen voor extra duurzaamheid
- Telescopisch torso met verwisselbare kruisband
- Inclusief 4-punts bretels
- Voorzien van Bare Tech Boots
- Geleverd met droogpak-rugtas
- 7 jaar garantie naden & fabricagefouten
Prijs: € 1.599
Bekijk het Bare AquaTrek Evo Tech Dry droogpak bij Amilco: www.amilco.nl
Veel gestelde vragen:
1. Wanneer droogpakduiken?
Droogpakduiken doe je vooral bij koudere watertemperaturen, in ruwe duikomstandigheden of wanneer je lange duiken maakt waarbij warmtebehoud belangrijk is. In het artikel wordt het droogpak gebruikt bij duiken in Zeeland en in Zuid-Afrika in de winter, bij een watertemperatuur rond de 22°C, omdat het aan de oppervlakte fris kan zijn en je comfortabel en warm blijft tussen de duiken door.
2. Wat zijn de voordelen van een droogpak?
- Je blijft volledig droog, waardoor je lichaam minder snel afkoelt.
- Geschikt voor koude watertemperaturen én frisse omstandigheden boven water.
- Meer comfort bij lange duiken.
- Je kan extra isolerende onderkleding dragen.
- Dit specifieke pak is lichtgewicht en ademend, ideaal om mee te reizen.
- Zelfstandig aan- en uittrekken dankzij de front-rits.
- Extra opbergruimte met grote pockets.
- Geen enkellood nodig door slimme boot-ontwerpen.
- Bescherming tegen latex-allergie door neopreen seals.
3. Welke temperatuur duiken in droogpak?
In principe wordt droogpakduiken aanbevolen bij watertemperaturen onder de 20°C. Maar zoals in dit artikel blijkt, kan een droogpak ook comfortabel zijn bij temperaturen rond de 22°C, zeker als je meerdere duiken doet of tijdens oppervlakte-intervallen in frisse of winderige omstandigheden.