Stropers hebben op Bonaire vier bedreigde zeeschildpadden gedood. De lege schilden werden in de omgeving van Lac Bay aangetroffen. Alle vier de schilden zijn afkomstig van groene zeeschildpadden, een bedreigde soort. De kop, flippers en het vlees waren verwijderd, wat impliceert dat de dieren geslacht zijn.

 

Een voorbijganger die op zoek was naar drijfhout, ontdekte twee schilden onder de mangroven van Lac Bay. Na verder onderzoek vonden medewerkers van Sea Turtle Conservation Bonaire en STINAPA er nog twee. Uit de staat van de schilden valt af te leiden dat ze er waarschijnlijk al maanden eerder zijn verstopt. Schilden van groene zeeschildpadden brengen niet veel geld op. Het is duidelijk dat de stropers uit waren op het vlees, dat door sommigen als een delicatesse wordt gezien.

 

Volwassen zeeschildpad is één uit duizend

Arjan de Groene, programma coördinator Caribisch Nederland bij WNF, noemt de stroperij ‘onbegrijpelijk’. “Na 26 jaar bescherming van de zeeschildpadden op Bonaire zijn er voor het eerst weer hoopvolle tekenen van herstel van de populatie te zien. Het verlies van vier volwassen dieren heeft hier een behoorlijke negatieve impact op. Het duurt namelijk lang voordat zeeschildpadden geslachtsrijp zijn. Bovendien haalt naar schatting maar één op de duizend jonge zeeschildpadden de volwassenheid. Het wegvallen van vier volwassen dieren is dus ingrijpend. Dit betekent ook het verlies van al hun nakomelingen.”

Zeeschildpadden zijn sinds 1991 beschermd op Bonaire. Als de stropers worden gepakt, lopen ze kans op een boete van maximaal 560.000 Amerikaanse dollar of gevangenisstraf. Ook kan hun uitrusting in beslag worden genomen (speergeweer, auto, boot). Alle details met betrekking tot het misdrijf zijn verstrekt aan de politie, die de kwestie zal onderzoeken.

Anderen lezen ook:  Tot 30% korting op je verblijf bij Siddhartha Ocean Front Resort & Spa Bali

 

Foto: René Lipmann 

BRON: WNF