Volgelaatsmaskers worden steeds populairder. Vooral bij duiken in koud water is het natuurlijk heerlijk om niet te hoeven dealen met een halfbevroren gezicht. Plus: ademen zoals boven water is mega-relaxed! DUIKEN Testduiker Pim Valk probeerde het volgelaatsmasker Interspiro uit in Vinkeveen.

Tekst: Pim Valk en Nique Hanskamp Foto’s: René Lipmann

«Geen koud gezicht en geen gedruppel in het masker»

Het is een sombere, grijze vrijdagmiddag als ik sta te wachten aan de waterkant bij Zandeiland 4 in Vinkeveen. Het regent. Toch verheug ik me op de dingen die komen gaan, want ik heb afgesproken met Boy Kleijn. Hij is eigenaar van Duik Service Nederland, waar Full Face Mask Shop onderdeel van uitmaakt. Het bedrijf is gevestigd in Assendelft en houdt zich vooral bezig met volgelaatsmaskers in de volle breedte, verkoop, onderhoud en opleidingen.

Deze middag ga ik een volgelaatsmasker van Interspiro testen en het vergelijken met die van Ocean Reef. Ocean Reef is een merk dat met name in de recreatieve omgevingen al wat meer bekendheid heeft. Volgelaatsmaskers worden de laatste tijd steeds meer gebruikt in Europa en ook in ons eigen land zie je binnen de particuliere duikgroep steeds meer mensen met volgelaatsmaskers. Keurig op de afgesproken tijd komt Boy aanrijden en we raken direct in gesprek. Enthousiast begint hij te vertellen over zijn bedrijf en de volgelaatsmaskers.

volgelaatsmasker

DUIKEN Testduiker Pim Valk (rechts) probeerde het volgelaatsmasker Interspiro uit in Vinkeveen. Links Boy Kleijn van Full Face Mask Shop.

Voordelen volgelaatsmasker

De voordelen van zo’n masker zijn divers en met name op het vlak van comfort: «In het koude water koelt je gezicht nauwelijks af, want dat wordt bijna geheel omsloten door het masker. Geen kaakkramp omdat je geen automaat meer in je mond hebt. Het klaren levert in het algemeen veel minder moeite op en het masker zelf kan nauwelijks beslaan en vollopen is ook bijna niet mogelijk». En, mocht de duiker onverhoopt ooit het bewustzijn verliezen, dan kan deze niet de ademautomaat verliezen. Hij houdt dus te allen tijde een luchtvoorziening. Eigenlijk alleen maar voordelen dus.

Anderen lezen ook:  Schuwe zeelt in beeld

Hoewel… er zitten ook andere aspecten aan, maar daarover later meer. Boy monteert het masker allereerst aan mijn setje. Het heeft niet veel om het lijf: de 2e trap met slang en al losmaken en die vervangen door het masker. Het bekende fluitje van een cent. Wel een raar gezicht, het masker bungelt nu een beetje aan mijn duikset. Even oppassen dus. Het is al weer een tijdje geleden dat ik met een (toen Ocean Reef) volgelaatsmasker heb gedoken en daarom legt Boy me rustig de procedures nog eens uit. Dat kan nooit kwaad. Boy adviseert om bij de aanschaf van een dergelijk masker gelijk een specialty te volgen. Daarmee leer je eigenlijk pas echt goed omgaan met het masker en er vooral veilig mee te duiken.

Interspiro vs. Ocean Reef

Ik heb vandaag de keuze uit twee maskers. De eerste is van Interspiro, type Divator MKII, de andere is Ocean Reef, type Space Extender. Uiterlijk verschillen de maskers behoorlijk. De Interspiro ziet er stoer en tegelijkertijd super degelijk uit. Het is het type masker dat ik eerder bij hulpverleners (brandweerduikers gebruiken het) heb gezien. Ook defensie gebruikt een variant hiervan.

volgelaatsmasker

De Ocean Reef, type Space Extender.

Het masker voelt stevig aan, maar is niet onhandelbaar of lomp. En het is verrassend licht. Het ziet eruit alsof het wel tegen een stootje kan. Dat klopt ook wel, dus niet zo verwonderlijk dat dit het masker is van de brandweer, maar ook van beroepsduikers. De maskers van Ocean Reef daarentegen zien er meer fancy uit. Mooie detailafwerkingen en in diverse kleurstellingen te verkrijgen. Je kunt wel zeggen dat die een hoger blingbling-gehalte hebben. De ademautomaat zit bij Interspiro aan de onderkant van het masker en is opzij gericht. Bij Ocean Reef is hij in het midden gemonteerd, wat het masker de looks van een varkenssnuitje geeft. Ik kies uiteindelijk voor de Interspiro.

Anderen lezen ook:  Review Bare Sentry Tech Dry: neopreen met super stretch

Het opzetten gaat vrij eenvoudig. De spinachtige maskerband over je hoofd trekken en de uiteinden van het bandje aantrekken. Klaar is Kees. Oh ja, vooral zorgen dat je cap niet tussen het masker en je gezicht zit, dat kan lekkage geven! Boven water is het zichtveld door het masker al super duidelijk. Het masker zit gelijk ‘lekker’. Benieuwd hoe dat straks down under is.

Volgelaatsmasker: geen beslagen ramen

We lopen met het masker onder de arm naar de waterkant en Boy geeft mij nog de laatste aanwijzingen. Tot slot stelt hij het neusblokje in het masker nog even af voor mij. Dit blokje zorgt ervoor dat je goed kunt klaren. Het afstellen hoef je trouwens maar één keer te doen. Kunnen we dan nu eindelijk het water in? René ligt er al in en wacht op ons om foto’s te kunnen maken. Met een beschaafde commandosprong dompel ik me onder in de Vinkeveense Plassen.

volgelaatsmasker

Pim kiest uiteindelijk voor de Interspiro.

Het voelt een beetje vreemd, de bellen klinken anders, het ademen gaat anders, maar het gaat prima eigenlijk. Al gauw zwem ik ermee rond alsof ik al jaren niet anders heb gedaan. Wat een genot is dit! Wat een zicht! Geen beslagen ramen, geen gedruppel in het masker. Geen koud gezicht, het ademen gaat ronduit soepel. René maakt zijn foto’s en veel te snel is de pret voorbij. We moeten alweer langzaam richting de kant. Terwijl we de sets afbouwen, schieten de andere aspecten me door het hoofd: allereerst is daar de aanschafprijs. Dat is toch wel even een dingetje. Vanaf zo’n € 580 moet het instapmodel van Ocean Reef kosten. De Interspiro is vanaf € 780 verkrijgbaar.

Verder, het masker zit vast aan je duikset en sleep je dus altijd mee. Hoewel er quick-releasesets bestaan die dit wel deels oplossen. En als laatste, niet geheel onbelangrijk, moet je beseffen dat je moet leren omgaan met afwijkende noodprocedures in geval van een storing aan de automaat of bij een out-of-gassituatie. Verder is het formaat van een masker nog wel iets om rekening mee te houden. De Interspiro is nog enigszins bescheiden van formaat, maar de Ocean Reef stop je niet zomaar even tussen je duikspullen als je hem mee op vakantie wilt nemen.

volgelaatsmasker

Het formaat is wel een dingetje: de Interspiro is nog enigszins bescheiden, maar de Ocean Reef stop je niet zomaar even tussen je duikspullen voor je vakantie.

Conclusie

Als ik een keuze zou mogen maken, zou ik voor de degelijker uitziende Interspiro kiezen in plaats van de Ocean Reef, die er zeker gelikter uitziet, maar op mij ook iets fragieler overkomt. Of dat in de praktijk ook echt zo is, zal moeten blijken. Ik heb dat natuurlijk niet kunnen testen. Als ik de Interspiro laat vallen lijkt het erop dat deze terug stuitert. De Ocean Reef zal er niet blij mee zijn, denk ik. Verder ben ik blij met het handzamere formaat, zodat ik hem ook gemakkelijker mee zou kunnen nemen op duikvakantie.

Anderen lezen ook:  Natuur in Caribisch Nederland zwaar onder druk

Het zichtveld van de Ocean Reef is vergelijkbaar met dat van een standaard masker en daarmee iets kleiner dan dat van de Interspiro. Beide maskers kunnen worden uitgebreid met allerlei accessoires en montagemateriaal voor bijvoorbeeld verlichting, duiklampen en camerasystemen zoals de GoPro. Ocean Reef heeft een geweldig optioneel communicatiesysteem. Dat past ook naadloos op de Interspiro. Met zo’n communicatiesysteem wordt duiken wel een heel sociale bezigheid. Voor instructiedoeleinden en bij werkzaamheden is een communicatiesysteem zeker van meerwaarde. Persoonlijk zou het voor mij niet hoeven. Het is best kostbaar en vooral, ik hou wel van de rust onder water.

Samengevat: een volgelaatsmasker is een mooi ding. Zeker, er hangt een aardig prijskaartje aan, maar je krijgt er ook wel wat voor terug. Even los van de beroepsduikers, is het voor duiken in de recreatieve sfeer een mooie toevoeging. Voor de techduikers onder ons is het minder geschikt, maar dat hoef ik niet verder toe te lichten. Voor de rest: het duiken ermee is easy en het geeft een zekere funfactor, maar vooral comfort.

volgelaatsmasker

Info volgelaatsmasker

Naast het ruime aanbod aan volgelaatsmaskers en toebehoren, biedt Full Face Mask Shop opleidingen aan voor het gebruik en onderhoud van het volgelaatsmasker. Kijk voor meer info op: www.fullfacemaskshop.com

Bekijk ook: Interview Boy Klein van Full Face Mask Shop