Normaal gesproken draait een duikvakantie bij mij om plezier maken en wat ik gekscherend ‘visjes kijken’ noem. Maar ik betrap mezelf erop dat ik nu een maar één ding wil zien. Voor het eerst ga ik op duikvakantie met een aangescherpt doel: de hairy frogfish.

 

Tekst en foto’s: Annemiek Beersma

 

In 2011 maakte ik kennis met de prachtige onderwaterwereld van Indonesië. Mijn eerste duikvakantie in Azië met een week duiken bij Bangka Island en een week in Bunaken National Park, had een diepe indruk op mij gemaakt. Maar met stip bovenaan stond een ongeplande dagtrip met drie duiken op Lembeh. Na een dag duiken met slecht zicht op zwart zand, waarbij ik pygmeezeepaardjes, hengelaarsvissen en heel veel verschillende nudibranches had gezien, kwam ik terug op mijn resort waar ik twee Zweedse biologen ontmoette. Vol enthousiasme vertelde ik over mijn duiken en ze vroegen me of ik toevallig ook de ‘hairy frogfish’ had gezien. Dat had ik niet. Zij adviseerden me om thuis – als ik weer een werkende wifi-verbinding had – om eens te zoeken naar een filmpje van dit beestje wanneer het een platvis opeet.

Eenmaal thuis vond ik het bewuste filmpje en wist ik één ding zeker: ik wilde nog een keer terug naar Lembeh! Twee jaar later is het zover.

 

Schorpioenvis

 

 

Eenmaal aangekomen op het kleine en knusse resort van Two Fish hoor ik van de andere duikers dat zij al verschillende hengelaarsvissen hebben gezien. Mijn speciale missie zou dus wel goed komen. Op het resort zijn ook drie andere alleenreizende Nederlandse meiden aanwezig en al snel vormen we ‘Team Holland’. Ik vertel over de hairy frogfish die ik zo graag wil zien en toon het filmpje. Ook de meiden zijn gelijk enthousiast.

Anderen lezen ook:  Een Drive - or dive - Thru op Bonaire

Mijn wens om de frogfish te zien wordt een beetje de grap van de dag en iedereen vraagt na elke duik: en, hebben jullie er al een gespot? In de dagen die volgen zien we de mooiste en meest bizarre dingen. Een nachtduik wordt snel aan het dagelijks programma toegevoegd en de lijst met bijzondere ontmoetingen wordt langer en langer. Een kleine greep uit al het moois wat we tegenkomen onder water: blauwgeringde octopus, mimic octopus, flamboyant cuttlefish, spookfluitvis, pygmeezeepaardjes, nudibranches in allerlei kleuren en alle soorten octopussen die je maar kan bedenken. De lijst is eindeloos, maar na vijftien duiken mist er toch nog steeds iets op die lijst…

 

Ons uitzicht op Lembeh

 

Zeenaaktslakken

 

Op de valreep

De laatste duikdag breekt aan en samen met mijn gids besluiten we die duik alleen maar te gaan zoeken naar de hairy frogfish. Ik hoop dat mijn compact camera het doet, want hij laat het af en toe afweten. Bijna tachtig minuten zoeken we op het zwarte zand, helaas zonder resultaat. Wanneer ik mijn hoofd boven water steek, zingen en dansen de andere duikers aan boord: ‘This is the Hairy Frogfish dance!’ Ze zijn helemaal enthousiast omdat ze drie hairy frogfishes hebben gezien! Ze gaan ervan uit dat ik die ook had gezien.

 

Blue ringed octopus

 

Missie geslaagd!

 

Niet dus… Dat is even slikken… De gids besluit dat wij samen toch nog even duiken naar die plek waar de hengelaarsvissen zouden moeten zitten. Op drie meter diepte zie ik er dan eindelijk eentje: een hairy frogfish! Mooi in al zijn lelijkheid. Op de valreep is het dan toch gelukt! Ik zal dit moment nooit meer vergeten, net zoals het dansje van de andere duikers. Ook leverde deze duikvakantie mij drie superleuke duikbuddy’s op met wie ik inmiddels nog vele duiken heb mogen maken. Maar de hairy frogfish, die hebben we nooit meer gezien.

Anderen lezen ook:  Zeeuwse snoepwinkel, duiken om de hoek

 

Team Holland

 

Hairy frogfish

 

Jouw duikavontuur, powered by Metalsub

Iedere duiker heeft er minstens één: zo’n duikavontuur dat je bijblijft. En DUIKEN is benieuwd naar dat van jou! Stuur jouw unieke duikverhaal met minimaal 5 foto’s van minstens 1 MB naar duikavontuur@duiken.nl Wordt jouw verhaal in DUIKEN gepubliceerd dan win je de XRE 800-R Metalsub lamp t.w.v. € 229!