Bonaire is een paradijs voor onderwaterfotografen. Het eiland duikt op in meerdere top 10-lijstjes binnen het Caraïbisch gebied én wereldwijd. Dit is te danken aan de gezonde riffen, het heldere water, en de voorspelbare omstandigheden. Hierdoor zijn de meeste duikstekken toegankelijk voor duikers en fotografen van elk niveau.

Sinds 2019 noem ik dit eiland mijn thuis en geniet ik wekelijks van al het onderwaterschoon. Hoewel Bonaire klein is, biedt het een behoorlijke diversiteit aan duiken. Zo is duiken langs een drop-off in het noorden, een compleet andere ervaring dan het dubbele rif in het zuiden van het eiland. En wat de denken van de ruige oostkust, of een duik op Klein Bonaire? Keuze genoeg dus. In dit artikel deel ik, in willekeurige volgorde, mijn favoriete duikplekken op het eiland, vanuit het oogpunt van een onderwaterfotograaf. 
 

Tekst & foto’s: Daan Kleinbussink 

Nummer 1: Zoutpier

De eerste plek in mijn top 5 is één van de bekendste duikstekken op het eiland: De Zoutpier. Voor onderwaterfotografen is dit misschien ook wel meteen de meest allround duikplek. De moeilijkste keuze die je hier zal moeten maken, is welke lens je meeneemt. De Zoutpier is namelijk heel geschikt voor zowel groothoek- als macrofotografie. De oplossing voor dit ‘probleem’ is om hier ten minste twee keer te duiken tijdens je bezoek. Tussen de met koraal begroeide pilaren zwemmen barracuda’s, grote scholen vissen en vind je een grote verscheidenheid aan macroleven. Gedurende de dag valt het zonlicht steeds anders door de pilaren heen. Dit maakt een duik in de ochtend, weer heel anders dan een duik in de namiddag. Voor fotograferen biedt het dus oneindig veel mogelijkheden. De pilaren van de pier kunnen je hoofdonderwerp zijn, of kunnen als interessant achtergrondobject dienen om je foto meer diepte te geven. Op de weg terug kom je op de ondiepe zandvlakte vaak schildpadden tegen die zich tegoed doen aan het zeegras. Deze dieren zijn gewend aan bezoek van duikers en snorkelaars, wat je de mogelijkheid geeft om ze rustig te benaderen voor een portret.
Ervaringsniveau: beginner Diepte: 5-20 meter Locatie: Zuid, EEG Boulevard Type fotografie: groothoek & macro 

Anderen lezen ook:  Tuinieren onder water met Reef Renewal Foundation Bonaire

Nummer 2: Hilma Hooker

Bonaire staat misschien niet bekend om haar wrakduiken, maar de Hilma Hooker is voor duikers en fotografen zeker een bezoek waard. In 1984 werd er tijdens een controle maar liefst 10.000 kg marihuana gevonden aan boord, waarna het vrachtschip in beslag werd genomen en later is afgezonken. Nu ligt het wrak, op 18 tot 30 meter diepte, tussen het dubbele rif in het zuiden van het eiland. Vaak wordt het bewaakt door een aantal tarpons die er rustig rond cirkelen. Wanneer het zicht goed is kun je proberen om een overzichtsfoto van de voorkant of achterkant te maken. Hiervoor heb je een wijde lens nodig en een beetje geluk met de omstandigheden. Daarnaast kun je detailfoto’s maken van bijvoorbeeld de schroef of binnenin het wrak. Hoewel je de Hilma Hooker de hele dag door kan duiken, is de namiddag voor mij het beste moment van de dag. De zon belicht dan de kant van het dek. Eerder op de dag ligt dit gedeelte nog in de schaduw.

Ervaringsniveau: gevorderd Diepte: 18-30 meter Locatie: Zuid, EEG Boulevard Type fotografie: groothoek 

Nummer 3: Something Special

Deze duikstek in deze top 5 is voor Bonairekenners misschien een verrassing. Wanneer je op zoek bent naar het meest spectaculaire rif, dan is Something Special namelijk niet de eerste (of tweede) duikplek waar je aan denkt. Echter, de naam verraadt al dat deze duik toch zeker de moeite waard is. Je vindt hier namelijk altijd wel ‘something special’! Hengelaarsvissen, zeepaardjes en zeenaalden verstoppen zich graag in het rif en zijn bovendien heel honkvast. Hierdoor kun je ze, eenmaal gevonden, vaak keer op keer weer terug vinden. Breng dus je macrolens mee en laat je verrassen door hetgeen je tegenkomt. Something Special is door de ligging aan de boulevard van Kralendijk een toegankelijke plek voor duikers van elk niveau. De combinatie van de locatie en de bijzondere verscheidenheid aan macroleven maakt het ook een zeer geschikte plek voor een nachtduik, of om te experimenteren met nieuwe technieken.

Anderen lezen ook:  Hilma Hooker

Ervaringsniveau: beginner Diepte: 5-20 meter Locatie: Playa, Kaya J.N.E. Craane Type fotografie: macro 

Nummer 4: La Dania’s Leap – Karpata

Een minder bekende duikstek, is de driftduik van La Dania’s Leap naar Karpata. De naam La Dania’s Leap komt voort uit de (kleine) sprong die duikers van een rots moeten maken om het water in te gaan. Je kunt hier niet het water weer verlaten, dus dubbelcheck voor je springt of je echt alles bij je hebt! Bij La Dania’s Leap kun je niet parkeren en aangezien je gaat driften, is het handig om je auto te parkeren bij Karpata. Dit maakt het iets meer werk dan de gemiddelde kantduik, maar zeker de moeite waard. Onder water word je getrakteerd op een spectaculair onderwaterlandschap. Het steile rif loopt tot wel 60 meter naar beneden door. Houd je diepte hier dus goed in de gaten, want je zit al snel dieper dan je denkt! Om de geografie van deze plek vast te leggen, kun je het beste een stukje van het rif wegzwemmen. Het ziet er behoorlijk indrukwekkend uit wanneer je er van een afstandje naar kijkt. Terug in het ondiepe heb je een goede kans op ontmoetingen met schildpadden die rustig voorbij zwemmen. Alles aan deze duik vraagt om een wijde lens, bij voorkeur een fisheye.
Ervaringsniveau: gevorderd Diepte: 8-40 meter Locatie: Noord, Queens Highway Type fotografie: wide-angle 

Nummer 5: White Hole & Turtle City

Als je me zou vragen welke duik je écht moet hebben gedaan op het eiland, zou White Hole en Turtle City mijn antwoord zijn. Hoewel dit eigenlijk twee verschillende plekken zijn, kun je ze beide in één duik aandoen. Tarpons, pijlstaatroggen en gevlekte adelaarsroggen zijn meer regel dan uitzondering in de White Hole en bij Turtle City is het niet ongewoon om meer dan 50 (!) schilpadden te zien in één duik! Het is een unieke ervaring en weer volledig anders dan duiken aan de westkust. Ondanks dat er ook macroleven in de White Hole wordt gespot, wil je voor deze duik absoluut je groothoeklens meenemen. Over het algemeen laten de pijlstaartroggen en schildpadden je redelijk in de buurt komen. Adelaarsroggen houden vaak wat meer afstand. Voor allemaal geldt; benader de dieren rustig, of wacht tot zij ervoor kiezen om dichter naar jou toe te komen. Je wilt de dieren natuurlijk niet storen. Het moeilijkste tijdens deze duik is beslissen waar je de camera op richt, aangezien er zo veel gebeurt om je heen. De beste en makkelijkste manier om White Hole en Turtle City te ontdekken, is per boot. Sommige duikstekken aan de oostkant zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden, ook vanaf de kant bereikbaar. Het is echter aan te raden om dit altijd met een gids te doen.

Anderen lezen ook:  Koraalriffen redden van de ondergang? Dan moeten we opschieten

Ervaringsniveau: gevorderd Diepte: 8-20 meter Locatie: Sorobon Type fotografie: wide-angle

BONUS: Klein Bonaire

Oké… Dit is misschien een beetje vals spelen. Rondom het onbewoonde eiland Klein Bonaire zijn er namelijk maar liefst 26 duikstekken. Alle grote duikscholen bieden trips aan naar Klein Bonaire. Omdat deze duiken alleen per boot bereikbaar zijn, is het rif hier in erg goede staat is. Klein Bonaire biedt prachtige mogelijkheden voor zowel macro- als wide-angle fotografie. Om toch kleur te bekennen; Mijn favoriete plek op Klein Bonaire is de duikstek Forest.

Ervaringsniveau: beginner-gevorderd Diepte: 4-40 meter Locatie: Klein Bonaire Type fotografie: groothoek & macro