Zonnende kwal

Langzaam peddelen we in onze kajaks door het mangrovebos van Lac Bay. Het ritmische geklos van de peddels wordt begeleid door vogelzang. We genieten van de fraaie mangrovevegetatie, uniek voor de Caribische regio. Kleurrijke vissen schieten tussen de wortels van de bomen door. Het labyrint is een ideale kraamkamer voor babyvisjes.

Ik tuur in het heldere water en ontdek op de bodem een tapijt van kwallen. Deze upside-down jellyfish – de naam zegt het al – ligt ondersteboven met de franjeachtige tentakels in de lucht. Op deze manier krijgen symbiotische algen, die in de delen van de tentakels leven, veel zonlicht.

De eencellige algen produceren voedingsstoffen en extra zuurstof voor de kwal. In ruil daarvoor worden ze beschermd door de netelcellen van hun gastheer. Ik zet mijn duikmasker op en glij het ondiepe water in. Het is een grappig gezicht al die zonnende kwallen! Met pulserende bewegingen maakt eentje zich los van de bodem. De camera klikt terwijl het dier ondersteboven naar het wateroppervlak zweeft. Wat is het op Bonaire toch mooi!

Anderen lezen ook:  Bahama's - Varkensparadijs