Ze claimen allebei kurkdroog te blijven onder water, een perfect drijfvermogen te hebben en daarbij zeer prettig in gebruik te zijn. Het droogpak Ursuit gaat de strijd aan met onderzeeboot Nordicsub in de Vinkeveense Plassen.

Tekst: Judith Rietveld Foto’s: René Lipmann

De spanning is voelbaar wanneer de kandidaten zich gereedmaken voor de strijd. Emile van Essen zal de Nordicsub begeleiden, hij kent de onderzeeboot als geen ander. Judith en Ricardo zullen als buddyteam de Ursuit coachen. Judith duikt recreatief regelmatig in droogpak, Ricardo is een doorgewinterde techduiker die ook graag grotten verkent. De Nordicsub is al vrij rap klaar voor de wedstrijd. Het is, na de nodige checks, een kwestie van het luik opendoen, instappen, luik dicht en gaan. De Ursuit heeft meer tijd nodig. Toch zijn Judith en Ricardo dankzij de brede frontrits van het droogpak snel gereed doordat ze geen hulp nodig hebben. Het pak is gemaakt van Softdura, een drielaags flexibel maar stevig materiaal met gestikte naden. Daardoor is het uitermate geschikt voor zware duiken, maar kun je wel alle kanten op bewegen. In vol ornaat staan de deelnemers klaar, de jury loopt langs voor de eerste categorie, uiterlijk. De heren knikken goedkeurend.

Ursuit is snel uitgetrimd, de Nordicsub moet nog wat langer manoeuvreren om in positie te komen.

De Nordicsub is een opvallende verschijning in de Vinkeveense Plassen, waar het vanaf Scuba Academie meerdere keren per maand uitvaart voor duikexcursies. De drukhuid van de onderzeeboot is gemaakt van sterk P460NL staal en het heeft een aluminium dek. De naden zijn gelast en de doorzichtige koepels maken het geheel af. De Ursuit heeft vandaag gekozen voor de oranje en rode look, zwart en groen zijn thuisgebleven. De keus voor deze kleuren is bewust: zo vallen de pakken goed op, zowel boven als onder water. Qua gewicht is er een enorm verschil: respectievelijk 2900 kilo tegenover 2,5 kilo. De jury vraagt of de coaches iets over de deelnemers kunnen vertellen, en eerst neemt Ricardo het woord: «Ik ben echt verliefd geworden op de Ursuit. Het droogpak is van stevig materiaal en biedt optimale bescherming op bepaalde stukken. Het is van prima kwaliteit en ziet er ook nog eens goed uit. Vooral de schoentjes vind ik heel fijn, want ik heb er veel gevoel mee. Het is gemaakt van dun materiaal, eigenlijk een soort sokje met een zooltje eronder.» De jury noteert en wendt zich vervolgens tot Emile, die zijn tekst ingestudeerd lijkt te hebben: «De Nordicsub is een droogpak dat je niet zo makkelijk in een tas ergens mee naartoe neemt… Daarentegen kun je wel uren in koud water duiken en na een diepe duik zonder decompressieverplichting opstijgen.»

De Nordicsub is een opvallende verschijning in de Vinkeveense Plassen, waar het vanaf Scuba Academie meerdere keren per maand duikexcursies onderneemt.

Test trimvermogen

Anderen lezen ook:  Scubapro Evertech Dry Breathable

De jury geeft aan dat het tijd is voor de volgende categorie, duiken. Met de boot varen ze naar Zandeiland 8. De kandidaten zullen een duik maken op enkele wrakjes die daar voor het eiland liggen en het trimvermogen zal op de proef worden gesteld. Al snel zijn ze allemaal kopje onder. Puffend en zuchtend zakt de Nordicsub naar vijf meter, de Ursuits volgen het voorbeeld (zonder het puffen en zuchten dan). Al snel liggen de droogpakken stabiel in het water, maar voor de Nordicsub is het nog een klein beetje trimmen voordat hij recht ligt. Qua tijd wint Ursuit het dus, ook wanneer er iets bijgedraaid moet worden om op de juiste positie te liggen. Hierbij moet opgemerkt worden dat het ontluchtingsventiel op de schouder op de perfecte plek zit en het droogpak zo dus makkelijk ontlucht kan worden.

Van links naar rechts: Het ontluchtingsventiel. Op de perfecte hoogte: dumpvalve. Grote, stevige pockets. YKK frontrits met beschermflap.

Door het flexibele materiaal trekt de Ursuit niet, wat je soms wel hebt bij stuggere trilaminaat. Ook is het droogpak zo gesneden bij de schouders en de armen dat je alle kanten op kunt bewegen. De bewegingsvrijheid van de droogpakken ligt beduidend een stuk hoger dan de sub, die enkele keren moet manoeuvreren om in de juiste positie te komen. Maar daar pakt hij later toch weer enkele punten op terug: eenmaal goed uitgetrimd, blijft dat ongeacht de diepte zo. Soms moet er een beetje water in de trimtank worden gelaten of juist eruit gepompt door een halo-of thermocline, maar dat is dan ook het enige.

Van links naar rechts: Zachte schoentjes voor goed gevoel. De kruisstrap houdt het pak op zijn plaats. Soepele latex seals. Grote pocket met D-ring en bungee.

Laatste ronde

Anderen lezen ook:  Hoe draag je zorg voor je duikmateriaal?

De deelnemers dalen nog wat verder en de Nordicsub lijkt weer terrein te winnen: hij ligt enorm stabiel in het water. Ze zwemmen naar een volgend wrakje en de onderzeeboot is daar veel sneller dan de Ursuit. Hij ligt al geheel in positie wanneer de andere kandidaten arriveren. Het lijkt een nek-aan-nekrace te worden wanneer ze de opstijging inzetten. De Nordicsub stijgt op door perslucht in de ballasttanks te blazen, de Ursuits ontluchten door middel van de drukventielen. Bijna tegelijkertijd komen de kandidaten boven. Het wordt nog spannend, want uiteraard is het allerbelangrijkste van deze test: wie is het droogst gebleven? Eenmaal terug bij Scuba Academie blijkt – na grondige inspectie – de Nordicsub geheel droog te zijn. Misschien een enkel zweetdruppeltje van Emile, maar daarop verliest hij geen punten. Zowel Ricardo als Judith zijn ook kurkdroog – afgezien van hun hoofden en handen dan. Over de einduitslag volgt nog wat gebakkelei van de juryleden, maar dan is het moment daar: wie heeft er gewonnen?

De deelnemers zijn tevreden over de uitslag.

De jury schraapt haar keel, kijkt bedenkelijk naar de beide kandidaten, en dan klinkt het oordeel: het is gelijkspel. Op zowel drijfvermogen en comfort scoren ze hoog, op bewegingsvrijheid wint de Ursuit meer punten terwijl de Nordicsub in de categorie droog als hoogste eindigt, omdat ook het hoofd droog blijft. Beide partijen zijn tevreden met de uitslag en Ursuit besluit op gepaste wijze de tegenstander te bedanken.

De felicitaties worden gepast overgebracht.

Specificaties Ursuit Softdura

Doelgroep: recreatief en zware duiken

Anderen lezen ook:  Diving World: Vijf fantastische DUIKEN Lezersreizen

Materiaal: Softdura

Rits: YKK frontrits met cover flap om vuil en zand buiten te houden

Pockets: twee, voorzien van bungee, D-ring, twee vakken en ritsvak bovenop

Seals: latex

Boots: vaste schoenen met stevige zool

Bretels: ja

Extra versteviging: ja, op de knieën, kruis, ellebogen en zitvlak

Vanafprijs: € 1439

Info: www.amilcosports.nl

Ursuit Test Center

Scuba Academie in Vinkeveen is het Ursuit Test Center van Nederland waar je het droogpak kunt uitproberen. Er zijn twaalf pakken beschikbaar waarvan acht heren- en vier damesmaten. Het testen is gratis. Je kunt het pak het gehele jaar door uitproberen, aanmelden doe je via info@scuba-academie.nl

Bekijk ook: Het verzorgen van je droogpak