Niet allemaal tegelijk! Na een bootduik wil je ook graag weer snel aan boord via de duikladder, maar dat het belangrijk is om op je beurt te wachten, bewijst dit lezersverhaal.

Mijn vrouw Nina en ik hebben onze Open Water in november 2013 en de AOWD in mei 2014 gehaald. Nu hebben we al meer dan 200 duiken samen gemaakt (zij heeft er 89 en ik 128). Als we op vakantie zijn op de Malediven, overkomt mij een ‘duikongeval’ in de ware zin van het woord. Vandaag kan ik er wel weer om lachen, maar toen was het echt niet grappig.

Als eerste bij de duikladder

Na een spannende duik keren we terug naar ons schip. Nina bereikt als eerste de duikladder bij de achtersteven, doet daar haar vinnen uit en klimt naar boven. Ik weet niet precies waarom, maar ik heb ineens haast om ook uit het water te komen en wil meteen achter haar aan klimmen (fout 1).

Nina houdt zich aan de ladder vast, terwijl ze haar vinnen uittrekt en gelijk omhoog klimt.

Ik sta op het punt om naar de ladder te grijpen, als er plotseling een knal klinkt en ik in een stroom bellen naar beneden wordt geduwd. Een scherpe pijn schiet door mijn hoofd en ik heb geen idee wat er is gebeurd. Ik pak instinctief mijn hoofd met beide handen vast en zet mijn duikmasker af. In paniek van pijn en angst trap ik mezelf omhoog tot waar Nina gelukkig vlak naast me is en ze blaast mijn trimvest op. Er stroomt veel bloed uit een grote scheur op mijn voorhoofd!

Anderen lezen ook:  Duiken aan de Oostkust met Bonaire East Coast Diving

Achterover in het water

Ik denk dat ik zonder hulp niet aan boord kan klimmen en ben blij dat Nina mij helpt. Zoals later blijkt, wilde Nina de ladder opklimmen met haar vinnen in de hand (fout 2), maar gleed toen met haar volle handen van de bovenste sport en viel achterover in het water. Omdat we ver weg zijn van het belangrijkste Maldivische eiland Malé, word ik naar een heel eenvoudig uitgeruste ziekenhuisafdeling op een eiland gebracht, waar mijn voorhoofdwond met tien hechtingen wordt gehecht.

Ze glijdt uit en valt achterover boven op Wouter.

Vermijdbaar ongeval

Sindsdien ben ik nooit meer direct onder een bootladder verschenen (fout 3), maar houd een grote veiligheidsafstand en zorg ervoor dat de ladder ook boven water echt vrij is. Ik zou blij zijn als mijn verhaal helpt om te voorkomen dat zo’n gemakkelijk vermijdbaar ongeval opnieuw gebeurt.

Hij is door de klap duizelig, maar vrij snel wordt hij uit het water gehaald.

Foutanalyse

Fout 1 en 3: Direct achter iemand aan klimmen?

Geen goed idee! Ook als de omstandigheden in het water niet ideaal zijn en je door stroming, wind, golven etc. zo snel mogelijk het water wilt verlaten: je moet altijd afstand tot de ladder en tot de uit het water klimmende duiker houden. Nog beter, je houdt je buddy in het zicht.

Dit werkt het beste aan de wateroppervlakte. Indien mogelijk, moet aan de boot een drijvende lijn worden gebruikt, die ver genoeg van de boot af leidt, zodat de duikers zich daaraan kunnen vasthouden en de andere duikers aan boord kunnen zien gaan. De regel is: stijg samen naar het wateroppervlak op, houd afstand van de ladder en houd contact met de boot via het boottouw.

Anderen lezen ook:  Uitdagende grotduik in Frankrijk

Fout 2: Waar was de bemanning van de boot?

Er moet altijd minstens één persoon zijn die de duiker een handje helpt, de vinnen pakt en de duiker uit het water helpt of hem vasthoudt totdat hij stevig op de grond staat. Als er geen crew ter plaatse is, kun je de hielband van je vinnen over je pols trekken. Of je gooit de vinnen gewoon op het dek. De enige juiste oplossing zou echter altijd moeten zijn: overdracht aan de bemanning.

Wouter heeft een grote scheur in zijn hoofd en krijgt tien hechtingen.

Ook interessant voor jou:

Error op de duikcomputer in Egypte

Geen lucht onder water