Natpak of droogpak? En waar moet ik op letten bij een ademautomaat? Rogier de Boer van AmilcoSports vertelt ons welk duikmateriaal je in Nederland nodig hebt en vooral; waarom!

Tekst: Nina Tourton Foto’s: René Lipmann

Ik ga duiken in Nederland, maar ik wil absoluut geen droogpak. Wat voor soort natpak heb ik dan nodig?

Ik zou dan toch minimaal een 7 mm adviseren. Dat heeft natuurlijk te maken met de temperatuur die we hier in Nederland hebben. Dat varieert in de winter vaak tussen de 2 tot 6 graden en in de zomer tussen de 17 en 20 graden. Waar ik dan wel op zou letten, is dat je een soepel neopreen pak kiest. Deze pakken kan je heel makkelijk aantrekken en ze zijn erg comfortabel.

Tegenwoordig heb je van Bare Full Stretch materialen waardoor je een hele goede pasvorm hebt. Dit is nodig om de doorstroming van koud water te elimineren. Het dunne laagje water tussen je lichaam en het pak warmt snel op en zo zorg je dat je het minder snel koud krijgt onder water. Een goede pasvorm is dus essentieel. Tevens is het belangrijk dat je een goede bescherming hebt zoals bijvoorbeeld op je knieën.

Als je per ongeluk op mosselbanken terechtkomt of op stenen uitglijdt, dan is je wetsuit niet direct beschadigd. De natpakken van Bare kun je combineren: we hebben een 7 mm full wetsuit zonder cap met lange armen en lange benen. Hier kan je eventueel nog een Step-in Hooded Vest overheen dragen van 7 mm, wat voor 14 millimeter op je borst zorgt en dus ook extra warmte biedt!

Laatst heb ik iets gelezen over Omnired-materiaal, dat jullie ook bij Bare toepassen. Wat is dat nou eigenlijk?

Omnired is een infrarood-technologie waarvan bewezen is dat de thermische warmte bescherming en sneller herstel biedt. Bij Bare zijn de 13 thermo-reactive mineralen van Omnired verankerd in de stof en zetten uitgaande lichaamswarmte om in thermische energie. Dit reflecteren ze terug naar het lichaam waardoor duikers hun optimale lichaamstemperatuur kunnen handhaven en warm blijven in het water.

Omnired is verwerkt in verschillende Bare natpakken zoals de Reactive, Velocity Ultra, Evoke en Nixie Ultra. Tevens wordt het gebruikt in een 5/3 mm Ultrawarmth Hooded Vest met cap, schoenen, handschoenen en losse caps.

Omdat het Omnired materiaal is verwerkt in het neopreen en direct op je lichaam zit, volstaat in de meeste gevallen een enkel pak. Je kan deze dan combineren met een losse cap of een Ultrawarmth Hooded Vest. Het gevolg; minder neopreen materiaal, minder drijfvermogen en dus ook minder lood. Mocht je het dan toch nog te koud hebben, kan je er natuurlijk altijd een Bare 7 mm Step-In vestje overheen dragen.

Anderen lezen ook:  Haaien niet doodgevroren door extreem koud weer aan Amerikaanse kust

Moet ik nog ergens extra op letten bij aanschaf van een 7 mm natpak?

Allereerst is de pasvorm enorm belangrijk. De natpakken van Bare zijn voorzien van een anatomisch correct patroon voor een driedimensionale pasvorm. Er zijn ongeveer 17 verschillende maten verkrijgbaar.

Ze zijn naadloos op cruciale punten en voorzien van een comfortabele, voorgevormde Glideskin kraag. Het natpak moet natuurlijk warm zijn. De interne flip seals, halverwege de onderarmen en kuiten, zorgen voor minder doorstroming van het water waardoor je minder snel afkoelt. Tevens moet het natpak tegen een stootje kunnen. Daarom zijn de Bare natpakken voorzien van een heavy-duty rits en een stevige, flexibele kniebescherming. Let ook op de pasvorm van de cap!

Een cap raad je dus wel echt aan?

Ja, dat is in Nederland toch wel heel erg belangrijk. Via je hoofd verlies je namelijk erg veel warmte. Qua dikte zou ik minimaal een 5 of 7 mm adviseren. Bare heeft zes verschillende maten en het materiaal verschilt van cap tot cap. Ook zijn er caps waar het Omnired-materiaal in verwerkt is, dus dan heb je het voordeel van Omnired en soepel neopreen in één.

Een goede glideskin gezicht- en nekseal is ook belangrijk, zodat het goed afgedicht op je huid. Bij de nek is het belangrijk dat, als je de cap gebruikt in combinatie met een droogpak, je een nekseal hebt van neopreen met een smoothskin aan de buitenkant. Op die manier heb je smoothskin op smoothskin, en krijg je een hele goede afdichting.

Verder is het belangrijk dat de cap over een vorm van ventilatie beschikt, waardoor lucht kan ontsnappen, maar water niet naar binnen kan.

Om nog even terug te komen op een droogpak. Is dat dan toch handiger dan een natpak in Nederland?

Ja, ik denk dat een droogpak meer mogelijkheden biedt. Nederland is eigenlijk ook wel een droogpakkenland. Als je het vergelijkt met Denemarken of met Duitsland: daar duiken ze veel vaker met droogpakken dan dat wij dat doen. In principe volstaat een wetsuit prima, maar wil je bijvoorbeeld wat langer doorduiken in het voorjaar of in het najaar, dan adviseer ik toch echt een droogpak.

Bare heeft veel verschillende droogpakken. Neopreen, trilaminaat, front of backzip. Van confectie tot maatwerk, alles is mogelijk. Het voordeel van een natpak is echter wel dat het tijdens zomerse dagen hartstikke lekker is om het water in te stappen en wat verkoeling te krijgen.

«In principe volstaat een wetsuit, maar wil je wat langer doorduiken in het voorjaar of najaar, dan zit je toch al snel aan een droogpak.»

Het voordeel van een droogpak is daarentegen weer dat je er droog in- en uitgaat en je daardoor comfortabel meerdere duiken per dag kan maken.

Anderen lezen ook:  Big Blue  

Zelfs al is het in de zomer aan de oppervlakte warm, als je gaat duiken in een plas met stilstaand water, dan heb je op diepte nog steeds te maken met thermoclines en dan kan het toch ineens goed koud zijn.

Dus daarom zou ik in Nederland ook absoluut een droogpak adviseren. Ook als je bijvoorbeeld al wat ouder bent, reageert je lichaam anders op kou dan als je wat jonger bent. Veiligheid speelt dan ook een grote rol. Buiten dat is er in het voor- en in het najaar super goed zicht en het is veel rustiger onder water qua duikers.

Duikpak, check. Wat voor soort ademautomaat is geschikt voor Nederland?

Ten eerste is het belangrijk dat je een ademautomaat gebruikt die voldoet aan de CE-keuring voor koud water. Ademautomaten met een CE-keuring voor koud water worden onder andere omstandigheden getest dan ademautomaten zonder CE-keuring voor koud water. Je moet dan denken aan testomstandigheden in temperaturen kouder dan 10 graden.

Koudwatergeschikt is dus erg belangrijk! Verder is het belangrijk dat de automaat voorzien is van heat exchangers. Dat betekent dat ze een soort van warmtewisselaars hebben die heel snel de temperatuur aannemen van de omgeving en die dat weer geleidelijk doorgeven aan de 1e of 2e trap.

Veel Aqua Lung automaten hebben dat en de nieuwe Aqua Lung Legend 3 is op dat gebied verder doorontwikkeld. De meeste Aqua Lung automaten zijn ook voorzien van een Lip Shield. Dat is een stukje bescherming dat je over het mondstuk heen schuift waardoor je lippen zijn beschermd tegen het koude water.

Verder denk ik dat het belangrijk is dat de ademautomaten een 1e trap hebben die voorzien is van een ACD (Auto Closure Device) systeem, zoals Aqua Lung dat heeft. Daardoor kan er geen vuil of water in de 1e trap komen: om bevriezing tegen te gaan is dat heel belangrijk.

Wat voor soort duikcomputer raad je aan?

Een duikcomputer met een overzichtelijk display. Ook in water met minder zicht of waar het wat donkerder is. De meeste computers van Suunto en Aqua Lung zijn voorzien van licht waardoor je door middel van één druk op de knop heel makkelijk je display kan aflezen.

Anderen lezen ook:  Gebruik een duikvlag!

De Suunto D5 heeft zelfs een led-backlight en is voorzien van een volledig kleurenscherm. Tegenwoordig zijn duikcomputers ook vaak voorzien van Bluetooth, wat een leuke toevoeging kan zijn. In combinatie met een app op je telefoon synchroniseer je na het duiken al je gegevens vanuit je duikcomputer met de app. Zo heb je eigenlijk een digitaal logboek bij de hand.

suunto D5

Verder zijn sommige duikcomputers van Suunto in te delen naar het type duik dat je wil gaan maken. Als je bijvoorbeeld een nitroxduik maakt, optimaliseer je het scherm van de duikcomputer met alle gegevens die je op dat moment belangrijk vindt.

Moet ik een lamp meenemen?

Allereerst denk ik dat het belangrijk is dat mensen inzien dat je een lamp in Nederland echt wel nodig hebt. We gaan immers duiken om te kunnen genieten van het mooie, kleurrijke onderwaterleven.

In Nederland kan het soms donker zijn of heb je wat zweefvuil. Met een lamp haal je de prachtige kleuren veel beter naar voren. Een robuuste lamp is zeker belangrijk. Stel, je laat hem vallen of je stoot hem per ongeluk ergens tegenaan onder water, dan is hij niet gelijk defect.

metalsub

Ook is het handig als je een lamp kiest die dimbaar is in bepaalde standen. Bij meerdere duiken op een dag creëer je dan een langere brandtijd door hem bijvoorbeeld de eerste duik alvast wat te dimmen.

Ook met te veel zweefvuil onder water kan je door middel van je lamp te dimmen zorgen dat je minder reflectie krijgt en dus beter zicht. Waterdichtheid is uiteraard een must.

Lampen die geschikt zijn voor een werkdiepte tot 100 meter raad ik sowieso aan. De Metalsub XRE1250-R is in dit geval een uitstekend voorbeeld. Verder is het belangrijk dat je de juiste graden (hoek) hebt, dus dat je geen lamp kiest om video-opnames mee te maken, maar echt een soort spot die wat gerichter is.

Een lamp gebruik je in donker water ook om mee te communiceren en daarnaast is het natuurlijk gelijk een veiligheidsmiddel. Daarom is een lamp met SOS-signaal zeker aan te raden.

Checklist duiken in eigen land

  • Minimaal een natpak van 7 mm, voorkeur voor droogpak.
  • Ondervestje of Step-In Hooded Vest voor extra warmte.
  • Bij gebruik van een losse cap: minimaal 5 of 7 mm.
  • Ademautomaat met CE-keuring voor koud water en voorzien van warmtewisselaar.
  • Duikcomputer met overzichtelijk display en licht.
  • Lamp met verschillende standen, spot en werkdiepte van 100 meter.