Droogpakduiken? Cees den Toom van Scuba-Academie in Vinkeveen is een expert op het gebied van droogpakken. Hij zet de voordelen van ‘droogduiken’ voor je op een rijtje en vertelt waar je op moet letten bij de aanschaf van zo’n pak. Ook gaat hij wat dieper in op de verschillende materialen en soorten pakken. Om het geheel nóg inzichtelijker te maken vind je meteen op de volgende pagina’s een overzicht van de beste droogpakken van dit moment, en hun bijzondere eigenschappen.
Tekst: Cees den Toom Foto’s: René Lipmann
Wat de grootste voordelen zijn van duiken in een droogpak, daar twijfelt Cees niet lang over: «Je bent droog na je duik. Je hoeft alleen maar je pak uit te trekken, je auto in te stappen en je rijdt warm naar huis. Omdat je ook tussen de duiken door droog bent heb je minder kans op afkoelen.
En tenslotte: door de combinatie van onderpak, luchtisolatie en droogduiken is de thermische isolatie veel beter dan bij een natpak.» Sommige mensen denken dat duiken met een droogpak veel gedoe is, maar daar is Cees het niet mee eens: «Juist niet. Omdat je pak droog is, zijn met name het uitkleden en het comfort na de duik veel groter.»
Droogpakduiken, wat heb jij nodig?
Een droogpak aanschaffen is best een investering. Daarom is het een goed idee je van tevoren te verdiepen in de mogelijkheden en te kijken naar wat voor soort pak jij nodig hebt. «Als je een droogpak gaat kopen, moet je jezelf de vraag stellen of het pak dat je op het oog hebt past bij jouw manier van duiken en jouw (toekomstige) ambities op duikgebied.
Bijvoorbeeld: past het pak bij de omgeving waarin je duikt? Denk daarbij vooral aan warm of koud water. Verder is natuurlijk de pasvorm van belang en vooral ook dat je de juiste onderkleding kiest», aldus Cees.
Verschillende soorten
Er zijn verschillende soorten materialen verkrijgbaar in droogpakken, namelijk trilaminaat, neopreen en pakken met een Cordura toplaag. Volgens Cees is het voordeel van trilaminaat dat het materiaal erg soepel is en dat je daardoor veel bewegingsvrijheid hebt.
«Vaak zijn deze pakken ook erg licht van gewicht en dus geschikt om mee te reizen. Ook is je drijfvermogen mooi neutraal.» Een nadeel van trilaminaat vindt hij dat deze pakken van zichzelf geen enkele thermische isolatie bezitten. Daardoor is de juiste onderkleding van groot belang.
Ook is niet alle trilaminaat even sterk. Neopreen pakken zijn door de eigenschappen van het materiaal beter bestand tegen bijvoorbeeld steentjes, scherpe stalen delen (wrakduiken) en ruwere omstandigheden, zoals grotduiken.
Nieuw neopreen
«Door ontwikkeling van nieuw neopreen is er tegenwoordig veel meer sprake van stretch en dus bewegingsvrijheid. De thermische isolatie van neopreenpakken is uitstekend en de pakken hebben minder invloed op drijfvermogen dan vroeger door het gebruik van compressed neopreen», vertelt Cees.
«Compressed neopreen kan verlijmd worden. Door het ontbreken van stikgaatjes en gebruik van ander tape wordt het pak sterker. Overigens kunnen meerdere materialen verlijmd worden. Een nadeel van neopreen is dan weer dat het zwaarder is en daarmee minder geschikt voor reizen.»
En dan zijn er nog de pakken met een Cordura toplaag. Cees: «Zo’n pak is wat minder soepel dan trilaminaat zonder het gebruik van Cordura. Het pak wordt wel sterker maar tevens zwaarder.»
Eisen en ritsen
Voor welk soort droogpak kun je nu als receatief duiker het beste kiezen? «Ik zou gaan voor trilaminaat of neopreen», zegt Cees, «afhankelijk van het toekomstige gebruik. Natuurlijk hangt de keuze ook af van de noodzaak van de thermische eigenschappen van een pak.» Wat het soort duiker betreft hoef je hierbij geen onderscheid te maken tussen recreatieve en technische duikers. Wat Cees betreft blijft het advies hetzelfde.
Dan zijn er nog de ritsen aan de pakken, en die kunnen nogal uiteenlopen. Steeds meer droogpakken worden standaard voorzien van een kunststof rits. «Deze gaat gemakkelijker open en dicht en is flexibeler, wat het comfort ten goede komt», aldus Cees. «Ze zijn wel iets kwetsbaarder dan stalen ritsen, met name bij het aan- en uittrekken van het pak.
Probeer te voorkomen dat er vuil op de rits komt of dat je er te veel spanning op moet zetten», adviseert hij. De duurzaamheid van ritsen is de laatste jaren enorm verbeterd, maar er voorzichtig mee omgaan is altijd een pre. Stalen ritsen lijken sterker en minder kwetsbaar, maar ze zijn onderhevig aan geleidelijke slijtage, waardoor ze na een x aantal duiken aan vervanging toe zijn.
Droogpakduiken: lang plezier
Wat de seals betreft zijn er ook opties: neopreen, latex en siliconen. «Het voordeel van de neopreen seals is dat ze uitstekende isolerende eigenschappen hebben. Latex seals dichten weer geweldig af en zijn gemakkelijk op maat te knippen», zegt Cees. Ook hier is het een kwestie van voorkeuren en de plekken waar je wilt gaan duiken. Kortom: laat je goed adviseren en lees je in voordat je een droogpak aanschaft. Je wilt er immers lang plezier van hebben.
Voor hen die nog twijfelen aan hoe lastig het zal zijn om met een droogpak te duiken, heeft Cees deze tip: «Het is zeker niet lastig! Maar leer het van een expert met goede tips en trucs, waardoor je essentiële fouten direct uit de weg gaat. Eenmaal gewend, wil je nooit meer anders.»
Tip van Scuba-Academie: Sentry & Guardian Tech Dry
Dit droogpak is van High Density Yamamoto-neopreen met hoge rek en hoge weerstand tegen compressie. Het is gemaakt met behulp van No Stitch Technologie. De naden zijn dubbel gelijmd en voorzien van heat tape.
Dit zorgt voor superieure prestaties en een optimale levensduur van het pak. Dit droogpak is uitermate geschikt voor de duiker die de souplesse van trilaminaat zoekt, maar tevens de extra isolatie van neopreen kan waarderen.
Bare Sentry & Guardian Tech Dry
Materiaal: 2 mm hyper-compressed high stretch Yamamoto neopreen
Doelgroep: sportduiker
Nekseal: 4 mm neopreen
Polsseal: latex
Deflator: Si Tech
Bretels: ja, ingebouwd in het ATX-systeem
Versteviging: kevlar kniebescherming
Pockets: 2 Tech/Data pockets
Schoenen: Tech Dry Boots
Inclusief: tas, inflatorslang, cap en onderhoudsset
Maten: 19 heren t/m 4XL en 11 dames t/m XL, ook maatwerk mogelijk
Prijs: vanaf € 1.929
Info
Adres: Scuba-Academie, Achterbos 22b in Vinkeveen Email: info@scuba-academie.nl Telefoonnummer: 0297-212285. www.scuba-academie.nl