Een onderzoeksschip heeft vorige maand een bijzondere ontdekking gedaan op de bodem van de Stille Oceaan. 76 jaar nadat de USS Hornet, een belangrijk vliegdekschip van de Amerikaanse troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd gebombardeerd door Japanse duikbommenwerpers en torpedovliegtuigen, is het wrak teruggevonden. Ruim vijf kilometer onder water op de bodem van de Stille Oceaan nabij de Salomonseilanden.

Het oorlogsschip werd vernield op 26 oktober 1942, tijdens de Zeeslag bij de Santa Cruzeilanden. Op dat ogenblik waren 2.200 soldaten aan boord. 140 van hen kwamen die dag om het leven. Tegen de volgende ochtend was er van het vaartuig geen spoor meer te bekennen. Tot nu dus.

Toestellen van de Hornet wisten tijdens de Zeeslag bij de Santa Cruz-eilanden op 26 oktober 1942 het vliegdekschip Shokaku en de kruiser Chikuma zwaar te beschadigen maar dit zou het laatste wapenfeit zijn van het schip. De Japanners bestookten de Hornet dusdanig met bommen en torpedo’s dat het niet meer te redden bleek. Het schip werd geëvacueerd waarna de Amerikanen het schip zelf tot zinken brachten. Fascinerende videobeelden van het wrak werden recent vrijgegeven.

Het is overigens niet de eerste vloot die dit jaar werd teruggevonden. Begin deze maand werd ook al een onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog teruggevonden in de Zwarte Zee. Het gaat om een ‘verloren vloot’ die onder leiding van Adolf Hitler werd gebruikt door de nazi’s.

Bekijk ook: Mijnenjagen op de Noordzee
 

Anderen lezen ook:  Tweede Kamer vraagt om beschermde status voor oesterriffen