Als je wilt gaan duiken op Lanzarote, ben je bij de Nederlandse Marian de Jongh Swemer en Bart Prinsenaan het juiste adres. Samen runnen zij de duikscholen Dive College Lanzarote en Safari Diving. “Zo kunnen we onze duikers in één vakantie de mooiste duikplekken van twee resorts laten zien! Een win-win situatie dus.”

Hoe zijn jullie op Lanzarote terecht gekomen?

Voor de start van Dive College Lanzarote in 2001 werkte Bart al als duikinstructeur op Lanzarote. Hij heeft zelfs langere tijd bij Safari Diving gewerkt. Het is dan ook extra leuk dat hij daar nu eigenaar is samen met Marian.Marian heeft een achtergrond in marketing-en communicatieadvies en werkt sinds de start van Dive College Lanzarote als duikinstructeur en inmiddels ook als eigenaar.

Jullie hebben twee duikcentra?

Dive College Lanzarote is in december 2001 gestart en heeft een enorme groei doorgemaakt. Nu zijn we een van de grootste duikscholen in Playa Blanca. In juli 2020 hebben we Safari Diving overgenomen, al meer dan 40 jaar een begrip in Puerto del Carmen. We hebben een grote groep regelmatig terugkerende duikers die we graag een zo uitgebreid en gevarieerd mogelijk aanbod van duikplekken bieden. Hetzelfde geldt voor Safari Diving. Zo kunnen onze duikers in één vakantie de mooiste duikplekken van twee resorts bezoeken. Een win-win situatie dus.

Welke faciliteiten hebben de duikcentra?

Beide duikscholen hebben een unieke locatie, direct aan het strand. Safari Diving in Puerto del Carmen ligt direct aan het strand van Playa Chica op slechts enkele meters van de Atlantische Oceaan. Vanaf deze plek is het merendeel van de bekende duikplekken zoals Cathedral, Blue Hole en Red Coral gemakkelijk te bereiken. Ook Dive College Lanzarote ligt direct aan het strand in Playa Blanca zodat duikers gemakkelijk toegang hebben tot zowel het huisrif als de twee boten die de duikers naar de verschillende duikplekken brengen, waaronder Museo Atlántico. Dankzij de combinatie kunnen onze duikers gemakkelijk de must-see duikplekken zowel in Puerto del Carmen als in Playa Blanca te ontdekken.

Ook voor groepen biedt de combinatie van duikscholen veel voordelen?

Wij kunnen groepen behulpzaam zijn met het boeken van geschikte accommodatie en vliegveld transfers. Daarnaast ontwikkelen we voor hen een op maat gemaakt duikprogramma met een mix van kant-, boot-en nachtduiken naar keuze met een eigen gids of een gids van ons. Duikers kunnen uitrusting huren of eigen uitrusting bij de duikschool achterlaten tijdens hun duikreis. Familie en vrienden die niet duiken kunnen bij beide duikscholen genieten van het strand, snorkelen ofmeedoen met een SUP tour.

Anderen lezen ook:  Een heerlijke vakantie bij Chogogo Dive & Beach Resort Bonaire

Beide duikscholen liggen aan het strand, hoe zit het met het huisrif?

Beide duikscholen beschikken over een huisrif. Bij Safari Diving ligt een rif voor de deur waarlangs alle bekende duikplekken van Puerto del Carmen liggen. Deze zijn gemakkelijk vanaf het strand of de kade te bereiken. Je kunt bij het rif de diepte in naar zo’n 30 meter of je blijft aan de bovenzijde op zo’n 20 meter diepte. Hier vind je grote zeebaarzen, engelhaaien, roggen, octopus, diverse scholen vis en zelfs zeepaardjes. Bij Dive College Lanzarote dat eveneens direct aan het strand is gesitueerd, ligt ook een mooi huisrif waar verschillende duikplekken kunnen worden bezocht tot een maximale diepte van circa 22 meter. Daar zie jegrote scholen rifvissen, barracuda’s, murenen, octopus en natuurlijk ook roggen en engelhaaien.

Boot-of kantduiken?

Op beide duikscholen bieden we zowel boot-als kantduiken aan naar verschillende duikplekken. Alle duiken zijn begeleid door een gids,maar ervaren duikers kunnen ook op eigen gelegenheid duiken. Over het algemeen biedt Puerto del Carmen meer diepe duiken geschikt voor ervaren duikers en Playa Blanca veel mooie duikplaatsen van rond de 20 meter diep dus geschikt voor duikers van alle niveaus. We bieden ook transport van de ene duikschool naar de andere duikschool. De duikers maken dan twee duiken bij de andere duikschool. Duikers die eigen vervoer hebben kunnen zelf kiezen wanneer en hoeveel duiken ze bij de andere duikschool willen doen. Groot voordeel is geen gesleep met duikflessen, lood en huuruitrusting. Dit krijgen duikers ter plaatse.

Museo Atlántico is een van de bekendste duikplekken?

Inmiddels bestaat het onderwaterbeeldenmuseum meer dan 5 jaar en heeft zich dankzij de begroeiing van de beelden ontwikkeld tot een prachtig kunstmatig rif vol onderwaterleven. Een mooie combinatie van kunst en natuur en een unieke duikplek. Een andere mooie duikplek is Flamingo Wall, vol met onderwaterleven en daarmee een hele goede combinatie met de duik naar het Museo. Hier duik je langs een wand vol met enorme scholen vis, trompetvissen, barracuda’s en vaak ook roggen en engelhaaien.

En in Puerto del Carmen?

Daaris de absolute favoriet de Cathedral.Een hele fraaie grot op een diepte van 30 meter. De rotsformaties aan de binnenkant hebben veel weg van een altaar. Daar dankt deze bijzondere duikplek zijn naam dus aan. Hier zien we vaak grote zeebaarzen. Een andere populaire duikplek is Harbour Wrecks, met maar liefst vijf wrakken op een diepte variërendvan 18 tot 40 meter. Het grootste wrak – dat nog het meest compleet is -ligt op 18 meter en komt deels uit de havenmuur, een heel bijzonder gezicht. De engelhaai is wel echt het icoon van de Canarische Eilanden…Veel duikers komen naar de Canarische Eilanden om een keer een engelhaai te kunnen zien. Dit is een van de weinige plekken ter wereld waardeze inmiddels met uitsterven bedreigde haaiensoort nog regelmatig wordt gespot. Vooral in de periode van oktober tot en met mei zien we regelmatig engelhaaien bij beide duikscholen. De duikplekken waar je de meeste kans maakt op een ontmoeting zijn Flamingo Wall in Playa Blanca en Harbour Wrecks in Puerto del Carmen. Ook werken beide duikscholen mee aan het Angelshark Project Canary Islands dat zich bezighoudt met onderzoek naar en bescherming van de engelhaaien.

Maar ook het zeepaardje mag zeker genoemd worden!

Een andere diersoort die we regelmatig zien zijn zeepaardjes, vooral rondom Playa Chica op dieptes variërendvan 6-14 meter. Ook dit is een diersoort waar duikers speciaal voor naar Lanzarote komen. Zeepaardjes zijn ze heel goed gecamoufleerd en je moet dus goed zoeken om ze te spotten, maar onze duikgidsen zijn experts en weten ze meestal wel te vinden.

Wat maakt jullie uniek?

Beide duikscholen bevinden zich direct aan het strand, en dat is vrij uniek op Lanzarote. De ligging direct aan het water biedt eenvoudig toegang tot een prachtig huisrif en verschillende andere mooie duikplekken. Het is dus niet nodig om met een busje naar de duikplekken te gaan en je op straat om te kleden. Daarbij krijgen onze duikers een tweede thuisbasis in een ander resort. Zij kunnen de beste duikplekken zowel in Puerto del Carmen als in Playa Blanca ontdekken in één vakantie. Gemakkelijk,want het transport wordt geregeld en ze hoeven niet met duikflessen en lood te slepen. Ook huuruitrusting krijgen ze gewoon ter plaatse. Voor zowel individuele duikers als voor groepen een hele interessante optie.

Hoe zit het met accommodatie?

In Puerto del Carmen werken we nauw samen met Costa Volcán Aparthotel, een hotel met 2-persoons appartementen die ook over een keuken beschikken. Het complex biedt daarnaast een zwembad en poolbar. Het is op slechts een paar honderd meter van Safari Diving gelegen. Het hotel biedt tevens 4-5 persoons appartementen die zich vlakbij het strand van Playa Chica bevinden, uitermate geschikt voor gezinnen en groepen. In Playa Blanca werken we samen met Palmeras Garden Apartamentos, op slechts 75 meter van Dive College Lanzarote gelegen. De appartementen beschikken over een slaapkamer, badkamer, woonkamer, keuken en terras, en zijn geschikt voor max. 3 personen. Het complex omvat ook een zwembad en poolbar. Een goed alternatief is een privévilla huren.

Duikchecklist:

  • Twee duikscholen direct aan het strand
  • Beide duikscholen eigen huisrif
  • Nederlandse eigenaren
  • Alle duikfaciliteiten aanwezig
  • Boot-& kantduiken
  • Voor groepen op maat gemaakt duikprogramma
  • Kans om zeldzame engelhaai te zien
  • Gratis transport tussen de duikscholen
  • Hulp bij accommodatie