Voor de tweede keer in korte tijd mag ik een onderwaterbehuizing voor de smartphone testen. De eerste test betrof die van de Divevolk Seatouch. Aan mij nu de eer om de nieuwste versie van de SeaLife SportDiver eens aan de knoppen te voelen.

Tekst en foto’s: Pim Valk

Vooral in het afgelopen jaar doken de onderwaterbehuizingen voor smartphones steeds vaker op. Enerzijds zal dit te maken hebben met het feit dat er weinig grote ontwikkelingen meer te zien (en te verwachten) zijn op het gebied van de compact camera. Anderzijds zijn steeds meer telefoons technisch in staat ronduit geweldige foto’s te produceren. Reden genoeg dus voor fabrikanten om hierop in te springen.

SeaLife heeft de afgelopen jaren flink aan de weg getimmerd met zijn onderwaterbehuizingen en heeft deze steeds verder ontwikkeld. Zij hebben daarbij vooral goed naar de consument geluisterd, wat die belangrijk vindt. Ik ben benieuwd of en wat ik daarvan terugzie. SeaLife had in 2015 al een prototype van een smartphonebehuizing klaar.

SeaLife Sportdiver

Pim Valk ligt regelmatig in het water om de nieuwste producten te testen voor DUIKEN.

Nog niet klaar voor

In het licht van die tijd was dat een mooie ontwikkeling. Echter is het nooit in productie genomen omdat het grote publiek er nog niet klaar voor was. Maar relatief weinig mensen durfden toen hun iPhone, en daarmee hun sociale leven, mee onder water te nemen. Bovendien waren de ingebouwde camera’s in die tijd niet bijzonder geschikt om er ook onder water goede foto‘s mee te maken.

Ze waren nauwelijks lichtgevoelig en de kwaliteit van de sensor was nou niet om echt vrolijk van te worden. Tel daarbij op de relatief forse aanschafprijs van zo’n behuizing, dan moest deze combi het al snel afleggen tegen de compact camera’s die, soms zelfs al zonder extra onderwaterbehuizing zoals die van onder andere Nikon en Olympus, veel méér en betere mogelijkheden boden. Dat is nu wel anders! Zeker de latere iPhone-modellen (11 en 12) leveren foto’s van indrukwekkende kwaliteit. En daarbij komt ook dat de actuele generatie van de iPhones waterbestendig zijn geworden. In het geval van een ongelukje zal de schade altijd minimaal blijven en je smartphone gewoon blijven functioneren.

SeaLife Sportdiver

De behuizing is geschikt voor de iPhone 7, 7 Plus, 8, 8 Plus, X, Xr, Xs, Xs Max, 11, 11 Pro Max én de nieuwe IPhone 12 serie.

Lekdetectie SeaLife SportDiver

Mijn verwachtingen zijn hoog als ik de doos waarin de SeaLife SportDiver wordt geleverd, openmaak. Als eerste valt op dat die zeer compleet wordt geleverd en het meest in het oog springende onderdeel is het kleine handpompje. Verder zie ik uiteraard de behuizing zelf, batterijen, een polsband, reserve O-ringen, een tube smeermiddel voor de O-ringen en een kleurcorrectiefilter. Dit alles wordt geleverd in een degelijke en zeer handige opberg-etui. Daar word ik al blij van.

SeaLife Sportdiver

Het vacuümsysteem is een doordachte tweetrapsraket, dit zorgt meteen voor een geruststellend gevoel.

Het kleurenfilter zal ik nu (helaas) niet nodig hebben in het Grevelingenmeer. Die is namelijk voor tropisch blauw water. SeaLife heeft veel aandacht besteed aan de veiligheid voor de telefoon, beter gezegd, de waterdichtheid van de behuizing. Deze beschikt namelijk over een elektronische lekdetectie én een vacuümdrukalarm dat waarschuwt in het onwaarschijnlijke geval dat de behuizing toch een vorm van lekkage zou vertonen.

Anderen lezen ook:  Haal meer uit je smartphone: onder water!

Of wanneer er vocht in de behuizing wordt gedetecteerd of als er drukverlies in de behuizing ontstaat. Er komt dan een melding op het scherm van je telefoon, en in de behuizing een optisch (led) en akoestisch alarm, dat ook onder water niet te missen is. Het openen van de behuizing, installeren van de batterij en het inleggen van de telefoon is appeltje-eitje. De telefoon wordt door een veersysteem op zijn plek gehouden. Hierdoor is de behuizing geschikt voor de iPhone 7, 7 Plus, 8, 8 Plus, X, Xr, Xs, Xs Max, 11, 11 Pro Max én de nieuwe iPhone 12 serie. Goed over nagedacht! Je hoeft dus niet steeds een nieuwe behuizing te kopen als je een andere telefoon aanschaft.

SeaLife Sportdiver

SeaLife stelt ook de gratis app SportDiver in de App Store ter beschikking waarmee je het onderste uit de kan van je camera van je smartphone kunt halen.

Witbalans en belichting

SeaLife stelt ook de gratis app SportDiver in de App Store ter beschikking waarmee je het onderste uit de kan van je camera van je smartphone kunt halen, zoals: zoom, belichting (EV), automatische/handmatige focus, witbalans, kleurtint, lensselectie, RAW + JPEG-modus, live foto en achtergrondonscherpte (afhankelijk van het betreffende iPhone-model dat je gebruikt). Met deze app tover je je telefoon om in een compact camera. En zo maak je ook daadwerkelijk de foto’s en daarom is het noodzakelijk om het (éénmalig) te installeren. Nadat de behuizing via Bluetooth contact heeft gemaakt met de SportDiver app kunnen we van start.

SeaLife Sportdiver

Het openen van de SeaLife SportDiver behuizing, installeren van de batterij en het inleggen van de telefoon, is appeltje-eitje.

Met de meegeleverde vacuümpomp moet ik allereerst de behuizing op onderdruk zuigen. De ingebouwde drukmeter in de behuizing geeft een weergave op het scherm van de iPhone om ervoor te zorgen dat je de behuizing op de juiste onderdruk brengt. Daarna is het heel even wachten totdat het vacuümsysteem met een groene led aangeeft dat er geen drukverandering heeft plaatsgevonden en zo weet ik dat ik met een gerust hart de set mee kan nemen onder water.

Anderen lezen ook:  Innovatieve duiklamp, de Oceama Torch Shark

Een doordachte tweetrapsraket en dit zorgt meteen voor een geruststellend gevoel. De behuizing is gemaakt van polycarbonaat, roestvrijstaal en aluminium en heeft glas van optische kwaliteit. Het geheel oogt en voelt stevig aan. Toch weegt hij maar net iets meer dan zes ons. Niets is vervelender dan condens in je camerabehuizing en om dat te voorkomen kun je een meegeleverde anti-condenscapsule (Moisture Muncher) gebruiken. Hiervoor is ruimte in de behuizing aanwezig. Nóg zo‘n slimmigheidje van SeaLife.

SeaLife Sportdiver

Het openen van de SeaLife SportDiver behuizing, installeren van de batterij en het inleggen van de telefoon, is appeltje-eitje.

Let’s go diving

Genoeg gepraat! Maar eerst nog een laatste check en dan gaan we het water in. We hebben gelukkig erg goed zicht en dat biedt perfecte fotografiemogelijkheden. Ik heb de camera-app nog niet gebruikt boven water, maar dat blijkt geen belemmering. Het spreekt allemaal voor zich en binnen een paar minuten heb je het door. Het maken van opnamen, zowel foto als film, gaat erg eenvoudig en de behuizing laat zich bedienen als een camera dankzij de goed geplaatste ontspanknop.

Ik maak bij de test gebruik van een tray waar de behuizing op past (die heeft een standaard statief-aansluiting) en aanvullende fotolamp voor extra belichting. Extra belichting voegt natuurlijk wel iets toe aan het kleurenpalet, maar ga je in tropisch water duiken, dan moet het zonder ook prima resultaat opleveren.

Ook onder water kun je de net gemaakte foto’s gemakkelijk terugkijken via de app om eventueel je camera-instellingen aan te passen. Na een klein uurtje te hebben gedoken, komen we weer terug aan de oppervlakte en gaan we de opnamen op ons gemak bekijken. Er zitten behoorlijk wat bruikbare tussen, maar eerlijk is eerlijk, dat zegt meer over de camera in de telefoon, dan over de behuizing. Hoewel het wél de combi is met de behuizing die het werken prettig en veilig maakt, en natuurlijk de app voor de bediening van de camera. Een win-win zou ik zeggen.

SeaLife Sportdiver

Veiligheid, bedieningsgemak en volledigheid: aan alles is gedacht.

Conclusie SeaLife SportDiver

De SportDiver van SeaLife is een weldoordacht concept. Er is gelet op veiligheid, bedieningsgemak en volledigheid. Wat mij betreft zijn ze daar bij SeaLife goed in geslaagd en koop je met de SportDiver een fijn en nuttig apparaat.

Anderen lezen ook:  Aantal haaien en roggen in oceanen met meer dan 70 procent gedaald

Het relatief lage gewicht, eenvoudige bediening en de reële prijs maakt de SportDiver uitermate geschikt voor duikers of snorkelaars die onder water leuke opnamen willen maken, en voor wie de stap naar een echte onderwatercamera te groot is of gewoonweg niet loont. Maar zeker ook voor de fanatieke onderwaterfotografen, die, straks als het weer kan, niet hun apparatuur willen meezeulen op vakantie. Persoonlijk zou ik wel fan kunnen worden van de SportDiver.

SeaLife SportDiver

Bij de test gebruik ik een tray met een standaard statief-aansluiting en een aanvullende fotolamp voor extra belichting.

Facts SeaLife Sportdiver

+ stevig, toch licht van gewicht

+ compleet geleverd met tas, filter, vacuüm pomp, app, batterijen

+ intuïtieve bediening

+ dubbel lekalarm

+ anti-condensoplossing

+ fijne SportDiver app (gratis)

– Enkel geschikt voor iPhones. Binnenkort ook voor Android

Prijs: € 349

www.sealife-cameras.eu

SeaLife Sportdiver

Bij de test van de SeaLife SportDiver gebruik ik een tray met een standaard statief-aansluiting en een aanvullende fotolamp voor extra belichting.