Afscheid nemen van je smartphone hoeft niet meer als je gaat duiken: hij kan gewoon mee! En je kan er ook nog eens hele mooie foto’s mee maken. Hoe? Dat leert Ron Offermans je in de cursus Workshop Onderwaterfotografie met je smartphone.

Tekst: Judith Rietveld Foto’s: Ron Offermans

Waarom een workshop?

Omdat, op de eerste plaats, de kwaliteit van de foto’s die je met een smartphone maakt geweldig is verbeterd. Dat komt doordat de kwaliteit van de camera, door de verschillende fabrikanten, gezien wordt als een speerpunt waarmee ze elkaar kunnen beconcurreren.

Daarom worden kosten noch moeite gespaard. De camera van een smartphone doet hierdoor niet onder of overstijgt zelfs de kwaliteit van de meeste compact camera’s. Op de markt zijn meerdere verschillende onderwaterhuizen beschikbaar en dat zullen er snel nog meer worden. Over een tijdje zullen ze de markt van de compact camera’s volledig gaan innemen.

Nu al zie je dat dit boven water het geval is. Daardoor komen ook praktisch geen nieuwe compact camera’s meer op de markt.

Het grootste voordeel is het enorme grote zoekerbeeld dat je tot je beschikking hebt.

Wat zijn de verschillen qua fotografie tussen een compact camera en een smartphone?

De basisprincipes blijven gelijk. Een smartphone heeft geen zoomlens maar één, twee of drie vaste lenzen. Dat zijn eigenlijk aparte camera’s met een eigen beeldsensor. In de praktijk merk je daar niet veel van. Op het onderwaterhuis zit een zoomknop die via de app zorgt voor een vloeiende overgang van de ene naar de andere lens. De tussenliggende zoomstanden worden daarbij digitaal ingevuld.

Anderen lezen ook:  Voor jou getest: Waterproof D7X Nylotech 

Je kunt apps installeren op je telefoon voor foto’s onder water. Is dat nuttig?

Een app is niet alleen nuttig, een app is noodzakelijk. Via een app bedien je de smartphone. Je kunt namelijk geen gebruik maken van het touchscreen van de smartphone. Het onderwaterhuis heeft een paar grote druktoetsen. Die druktoetsen staan in verbinding met een bluetooth unit in het onderwaterhuis, deze zorgt vervolgens voor de communicatie met de smartphone.

Maakt het uit welk onderwaterhuis ik koop voor mijn smartphone?

Alle onderwaterhuizen die hier op de markt zijn, ontlopen elkaar niet veel. Er zijn ook nog wat luxere versies die zijn uitgerust met een druk- en temperatuursensor. Hiermee kun je de telefoon onder water ook als duikcomputer laten fungeren, en uiteraard je duikdata meteen in je foto opslaan. Wellicht dat je in de toekomst ook onder water kunt communiceren via de smartphone, maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek.

Alle onderwaterhuizen voor smartphones die op de markt zijn, ontlopen elkaar niet veel. Er zijn luxere versies die zijn uitgerust met een druk- en temperatuursensor zoals de SeaLife SportDiver smartphone behuizing.

Wat ga ik in de cursus leren?

Tijdens de cursus ga ik proberen de cursisten de smartphone zo optimaal mogelijk te laten gebruiken. Je kunt veel beter foto’s maken als je hem niet enkel op de automatisch stand laat staan. Een beetje afhankelijk van de smartphone en de app die je gebruikt, kun je de witbalans manipuleren, de belichting aanpassen en zelfs in RAW fotograferen. Er zijn veel handmatige instellingen mogelijk, maar dan moet je wel leren wat je hiermee kunt doen. Ook leer je de foto’s na te bewerken.

Anderen lezen ook:  Suunto EON Core, bovenaan mijn verlanglijstje

Wat is anders aan fotograferen met een smartphone?

In principe is er niet veel verschil tussen het fotograferen met een gewone compact camera, of met een smartphone. Op het onderwaterhuis heb je weer de vertrouwde ontspanknop boven op het huis en de druktoetsen om de instellingen te wijzigen.

Wat zijn de voor/nadelen?

Er zijn meer voordelen dan nadelen. Het grootste voordeel is het enorme grote zoekerbeeld dat je tot je beschikking hebt. Natuurlijk afhankelijk van de telefoon die je gebruikt, maar zelfs bij de kleinste smartphones is die nog altijd vele malen groter dan bij elke gewone camera. Daarnaast is het een groot voordeel dat je niet meteen een nieuw onderwaterhuis moet gaan kopen als je besluit een nieuwe mobile te kopen.

Ook toekomstige modellen zullen gewoon gebruikt kunnen worden met hooguit een update van de app. De apps zullen ook voor bestaande modellen steeds aangepast gaan worden zodat nieuwe functies beschikbaar komen. Een nadeel is dat apps nog geen ondersteuning hebben om flitsers aan te sturen, dus ben je verplicht videoverlichting te gebruiken als je extra licht nodig hebt. Maar zoals ik al eerder aangaf, er kan nog veel veranderen. Je bent met een smartphone in een onderwaterhuis veel flexibeler en in feite klaar voor de toekomst!

Geef je nu op! Workshop Onderwaterfotografie met je smartphone

Datum: 2 juli

Plaats: cursuslokaal van Onderwaterhuis.NL in Oud Gastel

Tijd: 12.30 – 16.30 uur

Prijs: € 89

Aanmelden: www.onderwaterhuis.nl of info@onderwaterhuis.nl

Win!

Workshop winnen? Stuur een bericht naar redactie@duiken.nl  en vermeld het codewoord smartphone. De winnaar krijgt persoonlijk bericht.

Anderen lezen ook:  Freediven met de Garmin Descent Mk1

Ook interessant voor jou:

Doen! Een mini-vakantie in Zeeland

Diveroid, onderwaterhuis voor je smartphone