Iedere maand bezoekt Franka Appelman een duikvereniging in Nederland. In december 2023 trekt ze richting het Groene Hart van Nederland voor een bezoek aan Duikteam Woerden.

Tekst: Franka Appelman. Foto’s: Lex Reichenfeld & Peter Stigter.

Duikteam Woerden heeft zichzelf aangemeld voor deze rubriek als de gezelligste duik-en snorkelvereniging in het Groene Hart van Nederland. Dat wil ik zelf wel eens meemaken, dus op de laatste dag van 2023 rijd ik naar Woerden voor de oudejaarsduik. We hebben afgesproken bij de Cattenbroekerplas, een recreatieplas aan de rand van Woerden.

Deze duikstek is voor mij onbekende en dat is redelijk uniek voor me. Dus ik heb zin om kennis te maken met de vereniging en ook om deze duikstek te leren kennen. Op het moment van mijn aankomst is er stromende regen. Ik sta op een onverharde parkeerplaats met allerlei kuilen die vol staan met water. Er staan wel veel auto’s, maar er zijn geen mensen te bekennen. Dit voorspelt niet veel goeds…

Gelukkig zie ik verderop de NOB-duikvlag staan; daar moet ik dus waarschijnlijk zijn. Half rennend over de parkeerplaats, de kuilen vermijdend, ren ik richting de duikvlag. Daar staat een partytent waar zo’n 20 mensen onder staan te schuilen. Een enkeling durft het aan een paraplu op te steken in deze storm. En een enkeling heeft zijn droogpak al aangetrokken.

Schuilen voor de regen

Ik word enthousiast ontvangen en snel de partytent ingetrokken. De stemming is opgelaten en enthousiast, ondanks het slechte weer. Het is de laatste dag van het jaar, en dat moet gevierd worden! Ik maak kennis met Lex Reichenfeld, met wie ik al meermalen voorafgaand aan mijn bezoek contact heb gehad. Hij steekt enthousiast van wal over alle activiteiten die georganiseerd worden door DTW: “Door het jaar heen hebben we diverse vaste activiteiten als het Zeelandweekend, het Biologieweekend, de Paashaas-en Koningsduik, de Snerfstduik (een combinatie vaneen herfst-en snertduik), een Oudejaarsduik, een Jeugddag en een Spelletjes- en Foto/Filmavond. Daarnaast hebben we iedere 5 jaar een jubileumjaar met aparte weekenden.

Anderen lezen ook:  Emmer Duikers

Helaas is de laatste in 2020 door corona een beetje in het water gevallen. Maar dat willen we in 2025 ruimschoots goed maken, wanneer we ons 40-jarig bestaan hopen te vieren.” Ook is er een zoet én zoutwater whatsapp-groep waar leden tussen alle activiteiten door kunnen afspreken om te gaan duiken.

Franka en Lex

Geen vrije opstijging

We gaan ons klaarmaken voor de duik. Ik doe snel mijn droogpak aan, want dan sta ik in ieder geval droog. Daarna kan ik in alle rust mijn duikset gaan opbouwen. Ik ga vandaag duiken met Lex. Met ons gaan er nog zesbuddyparen te water. Voor de snelle tellers onder de lezers: er zijn dus veel mensen die aan de kant blijven staan ‘voor de gezelligheid’.

Zanduitgraving

De Cattenbroekerplas is een zanduitgraving waarnaast de afgelopen jaren een nieuwe woonwijk is gebouwd. De laatste huizen zijn ongeveer een jaar geleden opgeleverd, maar het gebied is nog volop in ontwikkeling. Het idee is er een uitgebreid recreatiegebied van te maken. DTW heeft de droom om een officiële duiklocatie bij de Cattenbroekerplas te krijgen. Het zou erg mooi zijn als een gedeelte van de Cattenbroekerplas met een boeilijn wordt afgezet als duikgebied, zodat andere watersporters rekening kunnen houden met duikers in de plas. Er is namelijk ook een watersportvereniging die met zeilboten en surfplanken gebruik maakt van de plas, wat een vrije opstijging voor duikers niet veilig maakt. Er zijn hierover al gesprekken met de gemeente geweest, maar geduld is een schone zaak. Tot die tijd wordt het duiken in de Cattenbroekerplas gedoogd en worden vrije opstijgingen dus niet gedaan.

Makkelijke instap

Vandaag zijn er in ieder geval geen andere watersporters, dus kunnen we met een gerust hart gaan duiken. We gaan te water via een strandje met een geleidelijk aflopende bodem. Een makkelijke instap, dus. Nadat we de vinnen aan hebben gedaan, de bril opgezet en het kompas hebben gezet, kunnen we onder water. De bodem loopt vrij snel af naar een diepte van ongeveer 8 meter, waarbij we een beetje heen en weer zwemmen over de bodem. De maximale diepte in de duikstek is 36 meter, maar daar hebben we niks te zoeken. Onze maximale diepte vandaag is 12 meter.

Anderen lezen ook:  Mijn duikavontuur op Bohol

Allerlei holletjes

De bodem van de Cattenbroekerplas is een veenbodem met veel los sediment wat snel opdwarrelt. Het is daarom belangrijk om een goede trim te hebben en rustig te zwemmen. Doordat we vandaag met meerdere buddyparen rondzwemmen, zwemmen we regelmatig door stofsporen heen. Gelukkig is de plas groot genoeg om er omheen te kunnen zwemmen. In het verleden was er een springkussenpark op het water van de Cattenbroekerplas. De sporen hiervan zijn onder water nog te zien. De betonnen ankers zijn achtergebleven op de bodem van de plas en zijn nu leuke objecten om langs te zwemmen. De bekende driehoekmosselen hebben zich op de ijzeren bevestigingspunten genesteld, en zorgen voor een goede zuivering van het water (en daardoor beter zicht). Onder de betonnen ankers zijn schuilplekken ontstaan voor het onderwaterleven. Her en der liggen ook wat touwen, maar die zijn grotendeels al opgeruimd door DTW.

Verder zien we verschillende veenbrokken met allerlei holletjes. Vandaag zie we in al deze schuilplekken diverse zoetwaterkreeftjes en een enkel klein baarsje. Ik kan me voorstellen dat in zomerse omstandigheden hier veel meer leven zal zitten. Ik krijg achteraf te horen dat er diverse vissoorten in de Cattenbroekerplas gespot zijn, zoals snoek, snoekbaars, baars, grondel, stekelbaars, voorn, karper en natuurlijk zoetwaterkwallen en -kreeftjes.

De betonnen ankers zijn prachtig begroeid

Na afronding van de duik schijnt nog even kort het zonnetje en is er een mooie regenboog te zien boven het water. We kunnen ons gelukkig droog omkleden. Maar vrij snel gaat het weer regenen, en staan we met zijn allen weer onder de partytent. Leden die op de kant gebleven zijn, hebben gezorgd voor warme versnaperingen. Er staat warme chocolademelk met slagroom klaar om op te warmen. En op deze oudejaarsduik kunnen de oliebollen natuurlijk niet ontbreken!

Anderen lezen ook:  Kruis van Verdienste voor piratenbestrijders

Eigen magazine

Het is een gezellig samenzijn op de laatste dag van het jaar. Ik raak in gesprek met verschillende leden. Vol enthousiasme wordt mij het magazine van de vereniging (De Volgboei) geshowd door de eindredacteur van het blad. Vol met ervaringsverhalen, interviews, verslagen van activiteiten en achtergrondinformatie over de onderwatersport, geschreven door eigen clubleden. Het blad komt twee keer per jaar uit voor de leden. Ook spreek ik iemand die niet duikt, maar toch lid is van de vereniging. Vader en broer duiken wel, moeder snorkelt, en vanwege de gezelligheid is ze ook lid geworden.

Kantwacht

Altijd handig als kantwacht, en vandaag verantwoordelijk voor het opwarmen van de chocolademelk! DTW draait op de vele enthousiaste vrijwilligers die van elke activiteit een feestje maakt. Daardoor is het leuk voor de duikende leden om te komen, maar ook voor partners en kinderen. Een terecht ‘Duikteam van deMaand’, en leuk om met deze duikvereniging het duikjaar 2023 af te sluiten!

Duikteam Woerden

Opgericht: 1985

Huisplas: Cattenbroekerplas

Aantal leden: 87 leden, van 11 tot 74 jaar

Duikorganisatie: NOB

Eigen clubhuis: Nee, wel eigen compressor in zwembad

Zwembadtrainingen: elke zaterdagmiddag in het Batensteindbad te Woerden

Jeugdteam? Niet meer

Bijzonderheden: Vele enthousiaste vrijwilligers die het kloppende hart van het duikteam zijn. Evenementen zijn niet alleen leuk voor duikers, maar ook voor partners en leden.

To do in omgeving: Er is een mooie wandelroute rondom de plas van ongeveer 4 km

Website: www.duikteamwoerden.nl

 

Vind je dat jouw duikteam ook in deze rubriek thuishoort? Mail dan naar franka@duiken.nl en Franka neemt contact met je op.