Ik gebruik Wellbutrin (Bupropion) voor behandeling van ADD en het remt de heropname van dopamine en noradrenaline.

Het doet niks met mijn bloeddruk of hartslag, het zorgt bij mij alleen voor wat meer rust in mijn hoofd. Nu heb ik al meerdere keren gedoken tijdens gebruik van dit medicijn en geen probleem ondervonden. Ik gebruik 150mg per dag en ik twijfel om te stoppen als dit nadelige consequenties voor het duiken zou betekenen, want ik wil geen (verhoogd) risico lopen. Er is geen onderzoek gedaan naar het gebruik van wellbutrin en duiken, dus ik snap dat een antwoord moeilijk te geven is. Maar heeft u advies of een onderbouwende mening over het gebruik hiervan in combinatie met duiken.

Het antwoord van Menno Gaastra:

Wellbutrin (Bupropion) kennen de meest mensen die willen stoppen met roken als het middel zyban. Het is een middel dat bepaalde stoffen in de hersenen reguleert. Hierdoor kan bij mensen een rustiger gevoel in het hoofd ontstaan en kan men minder verslavingsgevoelig worden. BIJ ADD (Attention Deficit Disorder) is er vaak sprake van een vertraagde informatieverwerking. Dit zorgt ervoor dat je minder adequaat kan reageren op onverwachte gebeurtenissen. Vaak zijn deze mensen ook vergeetachtig en chaotisch. Met medicatie wordt de informatiestroom die binnenkomt gestructureerd. Zo kan je beter functioneren.

Bupropion is een stof die op de hersenen aangrijpt. Dat betekent in dit geval dat onder water je mogelijk gevoeliger kan worden voor de stikstofverschijnselen. Het verdovende effect neemt toe en in noodsituaties zit je daar niet op te wachten. Het advies is over het algemeen niet te duiken met medicijnen die deze werking hebben. Maar ook de ADD kan al een reden zijn om het duiken te ontraden. Met goed ingestelde medicatie en diverse adviezen kan in bepaalde gevallen wel gedoken worden. Het is dus essentieel dat een duikmedisch arts per geval bekijkt wat wel en niet mogelijk is.  

Anderen lezen ook:  Chemokuur

 

Menno Gaastra, duikmedisch arts en medisch directeur DAN Europe Nederland, geeft antwoord op duikmedische vragen (redactie@duiken.nl).

Foto’s Shutterstock